Travel

Refugiul perfect

19 dec 2012 417 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Ca să ajungi acolo unde doar vulturii îndrăznesc ("where eagles dare",) după cum spune Alistair MacLean în cartea cu acelaşi nume, ai nevoie de trei telecabine şi circa 20 de minute. Pe gheţarul austriac Kitzsteinhorn aerul e rarefiat, iar peisajul te lasă fără răsuflare. Aici vin în fiecare an mii de turişti pentru a-şi lua "doza" de zăpadă şi sport, dar şi pentru spa-uri, unde se relaxează în piscinele cu apă caldă şi în saunele cu temperatură de 90 de grade, în timp ce afară termometrele indică deja câteva grade sub zero.

 

Aşezat la poalele gheţarului Kitzsteinhorn, în Kaprun, resortul Tauern Spa este atât o destinaţie în sine, cât şi un punct de plecare şi de sosire pentru cei care ţin piept muntelui. De jur împrejur, oriunde îţi cade privirea vezi munţi încununaţi de zăpadă. De la geamul restaurantulului munţii par atât de aproape încât poţi să îi consideri un oaspete la cină, un oaspete exotic având în vedere că cina cu specific thailandez te trimite cu gândul la mii de kilometri depărtare, la vară şi soare. Nu e nevoie însă decât de un apfelstrudel (strudel de mere) pentru a reveni pe tărâm austriac.

 

După masă, de la ultimul etaj al hotelului, din piscina "fără margini" ce pare că se revarsă peste hotel şi din spa-ul de sticlă poţi admira cum apune soarele între munţii ale căror înălţimi depăşesc pe alocuri 3.000 de metri. Priveliştea poate fi admirată şi din celelalte zece piscine interioare şi exterioare cu apă suficient de caldă pentru a ţine piept gerului de iarnă. Cei care vor să dea un impuls energiei amorţite de sărbători, pot alege fitness pool-ul, dotat cu jacuzzi beds, jeturi de apă şi cascade. Ceilalţi se pot răsfăţa în saunele şi băile cu abur sau cu zecile de tipuri de masaje şi tratamente cosmetice. Înainte de masaj nu trebuie ratată apa "energizată" cu pietre semi-preţioase, o versiune austriacă pentru apa cu castraveţi.

 

Resortul Aqua Dome din regiunea Tirol, este faimos pentru masajele sale cu pietre aduse din valea Ütztal. "Fiecare client îşi alege pietrele care vor fi folosite în masajul său, şi acestea îi vor da energie", asigură repezentanta Aqua Dome. Resortul este poziţionat strategic la poalele pârtiilor de schi şi la doar o oră de mers cu maşina de Innsbruck, unul dintre cele mai pitoreşti şi cele mai bogate oraşe din Austria din punct de vedere arhitectonic. Nici staţiunile de schi - Solden şi Gries nu sunt prea departe. La o primă vedere Aqua Dome pare un hotel tipic de munte, cu mult lemn şi cu tonuri de maro. După ce ai trecut pragul însă lucrurile se schimbă, iar hotelul capătă şi un aer modern pe care reuşeşte însă să îl îmbine cu tradiţionalul. În restaurantul hotelului se vede cel mai bine această legătură. Mâncarea moleculară este servită într-o atmosferă de han, unde mesele şi scaunele sunt de lemn, la fel ca şi rafturile şi statuile care decorează pereţii.

 

În zona de spa însă tradiţionalul e complet înlocuit de concepte futuriste. Piscinele exterioare se îmbracă odată cu căderea serii în culori diferite, iar apa dansează pe ritmurile muzicii interioare. Nu e nevoie decât să te laşi "înghiţit" de apă pentru a intra în atmosferă. Cele mai multe piscine din spa-urile austriece nu lasă muzica să se audă la suprafaţă, astfel, pentru a te relaxa pe ritmuri ambientale sau de jazz, trebuie să te laşi la fund. Apa este la fel de primitoare şi de caldă (până la 36 de grade) indiferent de oră.

 

Complexul Aqua Dome este atât de mare încât iniţial îşi poate părea ca un labirint în care este foarte uşor să te pierzi. Şi există şansa chiar să te pierzi - să îţi ratezi ţinta iniţială, dar poţi găsi mereu un loc nou, o sală de linişte îmbrăcată complet în alb sau o saună cu lumină albastră menită să calmeze nervii întinşi la maxim şi muşchii contractaţi. Culoarele lungi şi întortocheate te pot ghida şi către biblioteca hotelului de unde poţi împrumuta unul dintre zecile de volume în limba germană pentru a-l lua ca însoţitor la sala de fitness.

 

Dominată de munţi, Austria şi-a amplasat cele mai multe spa-uri strategic în mijlocul acestora. Există însă şi resorturi construite în mijlocul câmpiilor plate din partea de est a ţării, la îndemâna vienezilor, a ungurilor şi a slovacilor de lângă graniţă. La mai puţin de o oră de Viena, resortul St. Martins Therme & Lodge se află în centrul parcului naţional Neusiedlersee Seewinkel care găzduieşte pe o suprafaţă de 90 de kilometri pătraţi mai bine de trei sute de specii de păsări. Munţii par aici doar o amintire, regiunea semă­nând cu Câmpia Bărăganului, populată însă cu lacuri, sute de specii de păsări şi vite, căprioare sau iepuri. Vara, este destinaţia potrivită pentru o expediţie cu barca pe lac la observat de păsări. Iarna, vizitatorii se urcă la bordul maşinilor de teren şi pornesc într-un safari de trei ore în căutarea speciile de păsări venite aici din nordul Europei pentru un scurt popas în drumul lor spre ţările calde. Animalele însă sunt mai puţin dornice de vizite. Resortul este parcă "aruncat" la întâmplare în mijlocul unui lac, şi de jur împrejur, cât vezi cu ochii e câmpie. Nicio casă, niciun om pe câmp. Cea mai apropiată localitate este la zece minute cu maşina. Şi acolo este linişte. Din resort se aud doar cântecele păsărilor. Amplasat departe de civilizaţie, St. Martins Therme & Lodge a fost creat pentru cei care vor să scape de agitaţia cotidiană.

 

Nimic aici nu este pus la întâmplare. Nici baldachinul care dansează în jurul patului, nici dozatoarele cu dulciuri de la fiecare etaj şi nici tablourile cu imagini din safari nu sunt aşezate altfel decât ar trebui. Până şi aerul din saună se mişcă în ritmurile impuse de entertainerul care timp de câteva zeci de minute face căldura celor 90 de grade mai suportabilă. Nu are nevoie decât de câteva prosoape, trei esenţe şi spectacolul e gata.

 

Sauna de câţiva metri pătraţi devine scena unui spectacol de dans. Aplauzele nu întârzie nici ele să apară. Reprezentanţia solo se încheie după câteva zeci de minute. Rămâne însă mirosul esenţelor ca dovadă că nu a fost doar o halucinaţie provocată de zecile de grade din termometru. Şi apoi, revenirea la realitatea cotidiană.