Într-o epocă în care preocupările se schimbă permanent, iar varietatea de atracţii este din ce în ce mai profundă, un proiect coordonat de o mână de oameni scoate la iveală cele mai frumoase şi valoroase locuri din Bucureşti şi le expune turiştilor – români şi străini – pentru a le arăta că acest oraş este nu doar gri şi gălăgios, ci şi efervescent în potpuriul de stiluri care îl alcătuiesc.
„Interesting Times Bureau este proiectul Asociaţiei Coolturale «Nouă ne pasă!», prin care ne-am propus - şi spunem noi că ne-a şi ieşit - să promovăm un Bucureşti ascuns străinilor. Asociaţia Coolturală «Nouă ne pasă!» a făcut în luna august a acestui an 15 ani de activitate, iar Interesting Times Bureau a împlinit un deceniu“, povesteşte Anita Sterea, preşedintele asociaţiei şi coordonatorul programului Interesting Times Bureau.
Este vorba despre o echipă dinamică de aproximativ zece persoane, fiecare iubind oraşul în felul lui, cu profesii diferite, de la istorici, arhitecţi şi artişti plastici până la actori şi IT-şti. Fac totul din pasiune pentru istorie, patrimoniu şi oraş, toţi cei din echipă având o relaţie aparte cu urbea. Unii sunt bucureşteni, alţii au fost adoptaţi de oraş.
„Şi noi suntem călători, dornici mereu să explorăm zonele ascunse turiştilor din oraşele pe care la rândul nostru le vizităm. Bucureştiul este un oraş pe care, dacă îl descoperi, nu ai cum să nu-l iubeşti. Pasiunea ne-a adus împreună, însă în continuare descoperim locuri noi, ne recomandăm surse bibliografice nou-apărute, împărtăşim poveşti adunate de pe străzi, când oameni în vârstă ne opresc şi ne împărtăşesc istorii uitate sau nescrise ale unor colţuri de Capitală.“
Ca echipă, şi-au dorit şi încă îşi doresc să arate în principal străinilor, dar uneori şi localnicilor, Bucureştiul cu toate bunele şi relele sale – colţuri de mahala, clădiri de secol XIX frumos restaurate, biserici, picturi murale, cafenele cochete, clădiri care plâng şi cer ajutorul, dar mai ales poveşti ale oamenilor, poveşti ale oraşului.
„Bucureştiul este un oraş eclectic, un oraş care a fost mult timp numit Micul Paris, însă colegul nostru arhitect Alexandru Buzatu îl numeşte şi Micul Istanbul. Este un oraş care renaşte din propria cenuşă după incendiul de la 1847 şi asta cumva îl ajută să fie, pe alocuri, unitar din punct de vedere arhitectural.“
Însă este un oraş cu pierderi în războaie, cutremure sau perioada comunistă şi postcomunistă, iar asta face parte tot din istoria lui. Această poveste, de pildă, a fost integrată de echipa Interesting Times Bureau (ITB) în turul intitulat „DarkSide Tour“, unde sunt evocate momentele întunecate din istoria Capitalei, o istorie care nu trebuie nici ascunsă, nici uitată.
În fiecare zi au loc tururi culturale coordonate de ITB, în care actori principali sunt fie străinii, fie turiştii locali. Publicul străin poate să rezerve un tur cultural în Bucureşti fie de pe site-ul proiectului, fie de pe platformele partenere. Nu există o limită minimă de participanţi, astfel că se poate demara un tur cultural şi cu o singură persoană, pornind de la premisa că aceasta merită să aibă parte de experienţă dacă şi-a dorit-o. Numărul maxim de persoane este 12, iar la final organizatorii ajung chiar să lege prietenii cu cei care au participat la tur, încheindu-şi adesea seara la o bere împreună sau revizitându-se cu noi şi noi ocazii.
„Avem oaspeţi pe care i-am cunoscut în 2017-2018 şi cu care am rămas în legătură. Ne trimitem ocazional mesaje pentru a afla cum mai suntem fiecare.“
Evenimentele pentru publicul român sunt puţin diferite, fiind anunţate din timp, la o dată anume. Un proiect destinat publicului român şi început în 2023 este Festivalul DiWine Experiences, un festival cultural despre vin, dar altfel.
„Ne-am propus să organizăm 12 evenimente culturale care să aibă vinul ca element central, îmbinat apoi armonios cu istoria, patrimoniul, arta sau muzica. Am început în luna februarie cu evenimentul Povestea vinului antic la Muzeul Naţional de Istorie a României, unde am degustat două tipuri de vin băute în antichitate, realizate după reţete originale şi integrate în program. Am avut şi momente de reconstituire istorică.“
Au urmat evenimentul Vinul şi ciocolata, realizat într-un frumos palat din Bucureşti, Muzica şi vinul floral la Casa Ţipoia şi apoi Vinul şi Familia Regală, eveniment organizat la Crama Rhein de la Azuga. Pentru ultima parte a anului mai sunt programate câte un eveniment pentru fiecare din ultimele trei luni.
Interesting Times Bureau a organizat până acum în total peste 5.000 de tururi pentru străini de-a lungul celor zece ani de activitate şi a strâns în jur 30.000 de oaspeţi.
„În pandemie am realizat foarte multe evenimente gratuite, online, tocmai pentru că ne-am dorit să rămânem aproape de publicul nostru. Peste 3.000 de elevi au venit la activităţi în cadrul Săptămânii altfel sau în Săptămâna verde. Turul cultural cel mai cerut de public este Bohemian Bucharest – food tour-ul care include şi o vizită în Piaţa Obor. Apoi, ca interes urmează DarkSide Tour.“
Pe lângă acestea, există şi un număr mare de cereri pentru tururi sau evenimente culturale private, corporate sau teambuildinguri. Preţurile variază de la un tur la altul, dacă turul are incluziuni sau nu, dar şi în funcţie de durată.
„Acum zece ani, când am început programul ITB, am avut inspiraţia şi curajul să organizăm tururi în Piaţa Obor, am fost primii care au mers cu turiştii acolo şi putem spune cumva că am pus Oborul, care nouă ne este un loc foarte drag, pe harta turistică a Bucureştiului. Turul de Obor este un food tour cultural, complex, care include plimbări prin mahalale, prin cartierele armenesc şi evreiesc şi se termină în Piaţa Obor, unde încheiem la prietenii noştri de la Terasa Obor cu mici şi bere.“
Tot în urmă cu un deceniu a început şi organizarea DarkSide Tour, care include şi o vizită în cimitirul Bellu. Acum zece ani, îşi aminteşte Anita Sterea, paznicii ţipau la tine dacă mergeai cu străini, trebuia să obţii permis de vizitare de la Administraţia Cimitirelor, ceea ce echipa ITB făcea periodic. Astăzi, Cimitirul Bellu are coduri QR la anumite morminte şi a devenit un loc vizitat atât de localnici, cât şi de străini.
„Al treilea tur care nouă ne este foarte drag şi ne reprezintă este turul alternativ sau turul de artă stradală. De-a lungul anilor, am finanţat sau cofinanţat cinci picturi murale din oraş, ultima fiind pictura Aurora de pe Intrarea Aurora, realizată de Cristian Scutaru.
Ne-am dorit să dăm un pic de culoare oraşului, dar să realizăm şi tururi educaţionale pentru elevii de gimnaziu şi liceu. La turul nostru Artă versus vandalism am avut peste 2.000 de elevi participanţi de-a lungul anilor.“
De altfel, componenta educaţională a asociaţiei este integrată în toate evenimentele culturale pe care le desfăşoară Interesting Times Bureau.
Până acum, oamenii care au participat la aceste tururi s-au declarat extraordinar de încântaţi, spune Anita Sterea, deoarece străinii vin să te cunoască aşa cum eşti, nu vin să compare sau să eticheteze.
„Sunt oameni educaţi, care au călătorit în multe alte locuri şi vin aici efectiv să descopere alături de tine oraşul.“ Peste 95% din recenziile obţinute sunt excelente. „Am primit acum o lună o recenzie de la patru australieni care au zis că au făcut peste 1.500 de tururi în viaţa lor, în aproximativ 100 de ţări pe care le vizitaseră. Să-ţi spună că eşti de departe persoana cu care au interacţionat cel mai bine şi cu care au avut discuţii de mediu academic este poate una dintre cele mai mari satisfacţii, o confirmare că faci bine ceea ce faci. Oaspeţii simt asta pentru că de fapt pui suflet în experienţele pe care le oferi.“
Pentru un turist străin, de neratat, spune coordonatoarea ITB, sunt o vizită la Muzeul Satului, una în Piaţa Obor şi o alta la Casa Ceauşescu – Palatul Primăverii, combinate cu o oprire la Ferestroika, un apartament comunist din anii ’80, tocmai pentru a putea înţelege mai bine sistemul acelor ani. Apoi, dacă vor să descopere şi mai mult din oraş, Cartierul Cotroceni şi Cimitirul Bellu sunt şi ele de adăugat pe listă.
Dar pentru un localnic? Ce mai poate descoperi un bucureştean despre oraşul în care s-a născut şi în care locuieşte? Tot Anita Sterea are răspunsul.
„Sunt bucureşteancă, istoric la bază şi organizez evenimente culturale în oraş de peste 15 ani şi în continuare acest oraş mă surprinde la fiecare pas.“ Locuitorii Capitalei trebuie să deschidă ochii şi să înceapă să privească oraşul ca un călător şi astfel să beneficieze de o altă experienţă. „Spun de multe ori cât de important este să fii turist în oraşul tău.“
Astăzi, bucureştenii au toate motivele să deschidă ochii, în condiţiile în care există tot soiul de aplicaţii, conturi de Instagram, tururi organizate, cărţi publicate care le pot aduce mai aproape Bucureştiul necunoscut.
„Abia după ce îl descoperi cred că ai dreptul să spui dacă îţi place sau îl urăşti. Să nu uităm însă că Bucureştiul suntem şi noi, oamenii care locuim aici şi care putem să-l facem mai frumos şi prietenos prin atitudinea noastră şi prin iniţiative mici sau mari.“
Sunt aşadar timpuri interesante cele pe care le trăim.