Travel

Into the wild

21 feb 2013 1060 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Anul acesta cei ce vor să exploreze lumea par să se aventureze din ce în ce mai mult în sălbăticie. Poate că anii de criză ne-au făcut mai curajoşi, ne-au apropiat de valorile autentice (printre care şi natura) sau doar ne-au transformat în dependenţi de adrenalină. Oricum, când nu ai nimic de pierdut un safari printre lei, hiking printre vulcani sau bungee jumping în Noua Zeelanda par ca o plimbare în parc...

 

"Cu siguranţă Africa şi safariurile", răspunde Lucinda Lacon, reprezentanta Singita Game Reserves, la întrebarea privind cele mai fierbinţi destinaţii de travel ale anului 2013. "Călătorii doresc să se rupă de vieţile lor aglomerate din oraşe şi să se conecteze în cel mai autentic mod la natură", mai spune Lacon.

Povestea Singita, care înseamnă locul miracolelor, începe în urmă cu aproape 90 de ani, iar azi reprezintă o colecţie de 12 cabane şi locuri de campare de lux amplasate în trei ţări diferite: Africa de Sud, Zimbabwe şi Tanzania.

Spre exemplu, locurile de acomodare din Africa de Sud sunt amplasate în zonele cunoscute pentru concentraţia mare de lei, leoparzi, rinocerni sau elefanţi, observarea acestor animale în sălbăticie fiind una dintre activităţile de relaxare pe care le poţi face aici în calitate de turist.

În Tanzania, cabanele Singita sunt presărate chiar pe coridorul vestic al parcului Naţional Serengeti, cuvânt care în limba masailor înseamnă "locul unde pământul se întinde pentru totdeauna. "Practic, câmpiile vaste dau şi nota caracteristică a acestui ţinut. În Zimbabwe, domeniile Singita sunt aşternute pe o suprafaţă de peste 50.000 de hectare de sălbăticie care se află la graniţa cu Parcul Na­ţional Gonarezhou. Zona este cunoscută mai ales pentru familiile numeroase de rinocerni negri pe care le adă­posteşte, dar şi pentru 14 specii de vulturi. Toate acestea se află sub protecţia unor păduri enorme de baobabi. Bineînţeles că pentru exploratorii pursânge sunt şi o grămadă de companii care sunt pregătite să croiască sălbăticia pe gustul fiecărui temerar.

African and Indian Explorations este o companie înfiinţată în 1989 specializată în crearea unor safariuri individualizate în Africa şi India. "Croitorii" sunt la rândul lor oameni care au trăit în India, care sunt pasionaţi de trekking după cimpanzei sau care s-au născut în Zimbabwe şi cărora nu le place nimic mai mult decât trekkingul pe cămile în Kenya.

Aşa că dacă privitul rinocernilor negri în Zimbabwe nu este tocmai pe gustul exploratorilor, atunci poate un safari călare prin deşertul Kalahari din Botswana, urmat de o plimbare cu elefanţii prin Delta Okavango, sună mai bine.

Croitorii de călătorii cu o concentraţie mare de adrenalină nu se află însă numai peste hotare, ci şi în România, un astfel de exemplu fiind compania Jet Set Planner.

"Să mergi cu cortul în Oman poate părea un gest ne­bunesc. Dar este o experienţă memorabilă, cu siguranţă. Primăvara în Oman începe în ianuarie, când temperaturile sunt în jur de 24oC. Este cea mai bună perioada pentru a explora partea de nord a Omanului. Apa albastră din golf, străjuită de munţii Hajar cu altitudini de peste 3.000 de metri formează tabloul perfect. Plantaţii de curmali, sate de munte şi o privelişte care îţi taie răsuflarea dacă "tabăra va fi aşezată pe platoul înalt Sharaf al Alamayn", spune Anca Nichifor, managing director al Jet Set

Planner, o companie care construieşte itinerarul va­canţelor dorite în funcţie de cerinţele clienţilor.

Acesta nu este însă singura propunere de evadare în sălbăticie a Jet Set Planner. Deşi acum momentul ar putea fi ratat, este de reţinut pentru anul viitor că luna februarie este perioada optimă pentru fly-fishing în Patagonia.

"Gheţarii întortocheaţi, aisbergurile mişcătoare, munţii crestaţi, lacurile limpezi, râurile, izvoarele alpine şi lagunele formează mediul perfect, în jurul capitalei Coyhaique, pentru nenumărate specii de peşti. Patagonia este unul dintre cele mai spectaculoase locuri unde poti face fly-fish după păstrăvi", spune Anca Nichifor.

Izolarea acvatică în Vanuatu, un arhipelag format din 83 de insule, în Pacificul de Sud, cu un amestec unic de comunităţi tribale intacte, cu plaje întinse şi forme geografice variind de la vulcani accesibili şi păduri tropicale până la cascade şi medii subacvatice neexplorate, poate fi o altă opţiune de pe lista unui explorator.

"Una dintre cele mai interesante călătorii pe care am organizat-o anul trecut a fost pentru un cuplu care a călătorit aproape o lună de zile. Au dorit să înceapă vacanţa cu o săptămâna de relaxare totală şi pentru asta au ales The Chateau Spa & Organic Wellness Resort din Malaiezia. De acolo au plecat în Borneo, unde au avut parte de o vacanţă activă. Călătoria a continuat în Myanmar - în zona Lacului Inle, unde şi-au dorit să petreacă câteva zile în preajma localnicilor, să viziteze satele de pescari şi locurile mai puţin vizitate de turişti. Au încheiat vacanţa în Con Dao - Vietnam, unde plajele sunt superbe şi unde au avut posibilitatea să practice sportul preferat, scuba diving", a mai precizat Anca Nichifor.

Pentru doza de aventură unii oameni sunt dispuşi să meargă până la capătul pământului şi odată ajunşi cu bine după această nebunie să încerce la faţa locului tot soiul de alte nebunii. Gregor Aufhauser, director general al Societăţii Companiilor Hoteliere Grand, entitate care deţine hotelul de cinci stele Marriott din Bucureşti, a mers până în Noua Zeelandă pentru a face hiking în Parcul Naţional Tongariro şi pentru a deveni săritorul de bungee cu numărul 100 dintr-o anumită zi.

"Am fost în Noua Zeelandă de pe 27 decemebrie până pe 16 ianuarie. Am preferat o săritură bungee unei sărituri cu parapanta pentru că în a doua variantă eşti în mod fizic legat de un instructor, pe când în prima variantă eşti de unul singur. În ziua aceea, în care am sărit, am fost persoana cu numărul 100 care a făcut o săritură în gol", povesteşte Gregor Aufhauser. Pe lângă săritura în gol, hikingul într-o zonă vulcanică, mersul cu bicicleta spre viile din Blenheim sau privitul focilor în timpul unei călătorii cu caiacul au venit şi ele la pachet cu experienţa Noua Zeelandă.

"Am închiriat o maşină cu care am făcut circa 4.000 de kilometri de la nord la sud. Trebuie să te obişnuieşti cu condusul pe partea stângă, aşa cum se face în Marea Britanie."

Practic, frumuseţea unor astfel de locuri nu stă în puterea lor odihnitoare. Puţini dintre cei crescuţi în aglomeraţii şi care au trecut prin criză se mai pot relaxa ascultând doar sunetul unei ape sau uitându-se la nesfârşit la un munte fără a face nimic altceva. Ca să evadezi, să uiţi, ai nevoie de extenuare fizică, de mers pe jos, de urcat munţi, de spionat lei, de urmărit rinocerni, de trăit la cort. Un safari sau hikingul printre vulcani nu va face asta. Îţi vor ascuţi simţurile, te vor obosi enorm, dar te vor face să simţi că trăieşti cu adevărat.