Travel

În căutarea pârtiei perfecte

19 dec 2012 159 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

"Anul acesta am avut o premieră. A fost chiar un lucru inedit. Am avut un pachet vândut în Aspen (Colorado, SUA). Cei care s-au dus acum au decis să-şi cumpere în avans şi un sejur pentru iarna anului viitor", spune Sorin Văduvoiu, directorul general al agenţiei Perfect Tour.

 

Sunt mai multe motive pentru care Aspen se poate dovedi o alegere bună. Staţiunea este împodobită cu boutique-uri, cafenele şi restau­rante de lux, acesta fiind locul unde stelele de la Hollywood se întâlnesc cu sportivii de performanţă şi unde hainele de blană lungi sunt mereu la modă, scriu jurnaliştii de la National Geographic, care caracterizează staţiunea ca fiind cel mai sofisticat orăşel de munte din afara Europei. Dincolo de aceste lucruri, adevăratul magnet sunt cele patru zone separate de schi care se pliază pe toate nivelurile de dexteritate.

"Mai sunt cei care merg la schi în Dubai, la 30 de grade, dar trebuie să recunoaştem că cei care aleg Dubaiul ca destinaţie de iarnă, o aleg din cu totul şi cu totul alte motive", mai spus Văduvoiu.

Alaska ascunde la rândul său o perlă când vin vorba de sporturi de iarnă. Un mic orăşel de mineri, Girdwood, şi-a găsit inspiraţia de a se transforma într-o staţiune de schi. Şi nu orice staţiune de schi, ci chiar cea mai bună din Alaska.

"Principala problemă cu staţiunile din afara Europei este transportul, este mai greu de ajuns în alte părţi. Există însă oportunităţi ca Elveţia sau Alpii francezi la Courchevel", spune Cristina Ionescu, agent de turism în cadrul Boutique Travel, o agenţie care încearcă să croiască pentru clienţii săi oferte în care să fie incluse cu precădere hotelurile "boutique".

În Elveţia una dintre cele mai apreciate staţiuni este Zermatt, unde se poate circula numai cu maşini electrice şi unde poţi ajunge numai cu trenul. Hotelurile de lux le ţin companie vechilor cabane din lemn, în timp ce străzile înguste au o "căptuşeală" scumpă de restaurante abundente şi luxoase. Deşi este mai puţin cunoscută comparativ cu Saint Moritz, din ce în ce mai mulţi cunoscători sunt de părere că Zermatt este tot ce are mai bun Elveţia de oferit când vine vorba de sporturi de iarnă.

Tot pe continent italienii au staţiunea Cortina, gazda Jocurilor Olimpice din 1956 şi un rival de temut pentru Zermatt.

Aceasta este cea mai stilată staţiune de schi a Italiei şi nu puţini sunt aceia care spun că este cel mai frumos loc de acest fel din lume. Pe aici se plimbă şi fac cumpărături italienii cu ochelari de soare care costă mai mult decât schiurile şi, pentru că majoritatea vizitatorilor sunt preocupaţi mai mult de socializare, pârtiile fabuloase sunt lăsate libere la pofta celor care chiar au venit să fie doar ei cu placa de snowboard sau cu schiurile.

Franţa păstrează la rândul său un fost oraş olimpic, Chamonix, unde s-au ţinut Jocurile Olimpice de Iarnă din 1924 . Dincolo de poveştile care spun că staţiunea e printre cele mai faimoase din lume, Chamonix este un loc care-ţi ascute simţurile pentru că aici s-a născut schiul extrem, zicala locului fiind "dacă ai căzut, mori". Este şi normal să fie aşa în contextul în care Chamonix a răsărit chiar în coasta vârfului Mont Blanc, cel mai mare vârf pe care Alpii îl au. Nici aici, cel puţin nu în centru, maşinile nu au ce căuta.

Pe lista celor mai apreciate staţiuni europene se află şi Kitzbuhel, în Austria, un sat medieval clasic care peste noapte a fost transformat în locul de joacă al celor interesaţi de schi, dar şi de viaţă bună în general. Bogăţia locului a fost strâns legată de momentul în care au fost descoperite zăcă­minte de argint, iar acest lucru se întâmpla undeva în secolul al XVI-lea, potrivit paginii oficiale de prezentare a Kitzbuhel.

În 1850 staţiunea a început să fie cunoscută pentru turismul de vară, iar odată cu construcţia liniilor ferate locul a fost expus turismului inter­naţional.

În 1894 pe pârtiile din Kitzbuhel s-a ţinut primul concurs de schi, iar de atunci lucrurile au evoluat, staţiunea austriacă devenind un magnet pentru practicanţii sporturilor de iarnă.

Pârtiile de aici nu sunt totuşi la fel de ameninţătoare precum cele din Chamonix, staţiunea fiind cu precădere destinată celor care caută mai degrabă răsfăţul decât adrenalina. Totodată, din Kitzbuhel se poate ajunge destul de uşor în Innsbruck sau Salzburg, după orele petrecute pe pârtie.

Dacă totuşi există dorinţa de despărţire de Austria şi de continent în general, măcar pentru o iarnă, mai sunt o mulţime de alte locuri care pot fi pe placul celor care caută zăpada perfectă. Niseko în Japonia este locul ideal pentru căutătorii de zăpezi neatinse care au un apetit considerabil de sushi. Canada este la rândul său o destinaţie din ce în ce mai căutată pentru schi, care a preluat multe dintre aspectele care contribuie la imaginea de poveste a staţiunilor europene.