Travel

Iahtul meu, regulile mele

25 iul 2014 3559 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Dacă ai putea merge oriunde în lume, de ce ai alege marea şi un iaht? Pentru intimitate, pentru plăcerea de a funcţiona numai după propriile reguli şi doar uneori după capriciile valurilor, pentru munca în aer liber şi pentru că o dată încercată o astfel de trăire, microbul se instalează aproape în toate cazurile. Cel puţin aşa spune Bogdan Baltac, omul din spatele RTW Travel, un business care dă o soluţie pentru cei care vor o experienţă pe mare, dar care din anumite motive nu-şi doresc şi toată responsabilitatea care vine la pachet cu deţinerea unui iaht.

„Business-ul RTW Travel a fost înfiinţat în 2008. Pasiunea noastră pentru călătorii şi cererea din piaţă pentru servicii specializate pe segmentul luxury ne-au făcut să luăm decizia de a aborda subiectul travel într-un mod diferit. RTW Travel se ocupă de toată gama de servicii personalizate, nişa de iahting fiind cea mai interesantă dintre direcţiile abordate, la concurenţă cu tururile în jurul lumii“, spune Bogdan Baltac, co-proprietar în cadrul RTW Travel.

În linii mari, RTW Travel este un broker de închirieri care oferă prin platforma YachtCharters.ro acces la o bază de date cu aproape 2.000 de iahturi în toate zonele navigabile din lume. Ambarcaţiunile sunt operate de companii specializate care prin parteneri, ca RTW Travel, sunt puse la dispoziţia clienţilor.

„Ambarcaţiunile disponibile pentru închirere pleacă de la cele mai mici veliere, 10-12 metri, şi ajung până la superiahturile de peste 60-70 metri.“

Pentru fiecare categorie însă, există o abordare diferită. De exemplu, iahturile mici se închiriază de obicei fară echipaj pentru că în acest caz clienţii ştiu de cele mai multe ori ce caută, iar în grup există cel puţin o persoană cu experienţă şi cu un brevet de navigaţie care să certifice acest lucru.

„În cazul iahturilor medii, 15-25 metri, cu echipaj, skipper, chef sau steward, se simte mai acut nevoia de consultanţă. În general discutăm de un grup de prieteni sau de o familie care decid să încerce o vacanţă de lux pe apă, dar nu ştiu întotdeauna ce au nevoie pentru a se simţi confortabil timp de o săptămână sau mai mult. În cazul su­periahtu­rilor, 25 metri sau mai mari, nivelul de detalii la care se ajunge este incredibil. Bugetul unei astfel de vacanţe este însă foarte mare şi pretenţiile sunt pe măsură“, menţionează el.

Cum funcţionează sistemul? Clientul îşi alege ambarcaţiunea, din portul în care aceasta este disponibilă, la preţul oferit de operator, iar mai departe trimite o cerere către RTW Travel. Restul este responsabilitatea brokerului.

În medie, o săptămână pe un velier mic poate începe de la 1.000 de euro pentru 6 persoane. În general însă cele mai cerute ambarcaţiuni sunt cele de aproximativ 15 metri, cu 3-4 cabine, unde media pleacă de la 500 de euro per persoană pe săptămână, costuri la care se adaugă însă proviziile sau transportul până la marina de unde se închiriază iahtul.

„Pentru un catamaran de lux cu echipaj, skipper, chef, clienţii trebuie să fie pregătiţi de un cost între 1.500 şi 2.500 de euro pe săptămână de persoană.“

Pentru superiahturi preţurile urcă vertiginos şi pot fi oriunde între 25.000 şi 100.000 de euro, iar pentru megaiahturi sumele ajung chiar şi la 500.000 de euro pe săptămână.

„Rutele nu sunt niciodată prestabilite. Zona de navigaţie este stabilită, ca şi punctul de plecare şi de oprire. În rest, totul se poate schimba zilnic în funcţie de starea de spirit a grupului şi bineînţeles în funcţie de vreme“, explică Bogdan Baltac.

Odată ajuns la bordul unui iaht, călătorul are biletul de intrare în golfuri izolate sau plaje pustii, pentru care accesul este aproape interzis „pământenilor.“

Traseul se mai poate modifica în funcţie de un homar proaspăt întâlnit la vreun restaurant descoperit în Caraibe sau de un golf oarecare grecesc care se dovedeşte a fi un ancoraj liniştit pentru noapte.

„Pentru iahturile mari, un loc bun la dock în Monte-Carlo sau Saint Tropez este un motiv suficient pentru a lungi oprirea în acel oraş şi a participa la un eveniment local sau chiar de a fi văzut de numeroşii tre­cători.“

Motivele exprimate mai sus au început să-i atragă şi pe români spre valurile mării, aşă că acum circa 10% din tot businessul RTW Travel vine din închirierea de ambarcaţiuni.

„Ne bucurăm să vedem în fiecare an crescând numărul de clienţi din România care fac vacanţe pe bărci. Intermediem între 15 şi 20 de chartere anual, majoritatea vara în Grecia, Croaţia şi Italia pentru veliere şi Franţa pentru iahturi mai mari. Iarna Caraibele sunt preferatele unor grupuri ce merg de mulţi ani în locaţiile de top de acolo.  Credem că businessul de închiriere de ambarcaţiuni va avea o creştere spectaculoasă în curând, dar condiţiile economice generale trebuie să ajute.“