Hotelul MATCA Transylvanian Sanctuary din localitatea Şimon, din zona Bran, a devenit membru al reţelei Relais & Châteaux, ce aduce împreună peste 580 de hoteluri independente şi restaurante de top din lume. În România, din reţeaua internaţională mai fac parte hotelul Epoque din Bucureşti şi restaurantelle Le Bistrot Francais şi L’atelier din Capitală. Acesta din urmă este restaurantul din cadrul hotelului Epoque.
MATCA Transylvanian Sanctuary este prima proprietate de pe plan autohton dar din afara Bucureştiului care devine membru Relais & Châteaux. În acelaşi timp cu hotelul din judeţul Braşov au mai fost admise în reţea alte zece proprietăţi din Botswana, SUA, Spania, Franţa, Israel, Egipt, India şi China. E vorba de proiecte independente, de regulă afaceri de familie, active pe segmentul de lux.
Hotelul Matca şi-a deschis porţile la începutul acestui an, fiind o investiţie a familiei Căluianu, cu afaceri în mai multe domenii, precum cel al instalaţiilor şi cel apicol. Valoarea investiţiei în proiect se ridică la 7,5 milioane euro.
Acum, hotelul independent, care îşi întâmpină oaspeţii în două case tradiţionale transilvănene, cu 16 camere de oaspeţi, şi două vile private, cu vedere către Munţii Piatra Craiului şi Munţii Bucegi, se alătură reţelei internaţionale fondate în 1954.
"Acceptarea noastră în Relais & Châteaux ne onorează (…). Suntem mândri să fim parte dintr-o asociaţie care include nume de referinţă în industria HoReCa, cu peste 340 de stele Michelin, şi să contribuim la această comunitate de elită", a declarat Ioana Dăncăneţ, director general al MATCA Transylvanian Sanctuary.
Pentru anul acesta, proprietarii hotelului îşi propun şi extinderea capacităţii de cazare prin construirea a încă cinci vile private. Pe lângă spaţiile de cazare, hotelul are un centru de evenimente de circa 140 de metri pătraţi, un restaurant de fine dining cu o capacitate de 90 de locuri, un bar, o terasă şi un centru spa.
Familia Căluianu deţine aici, la doar 10 kilometri de Bran, şi totuşi departe de civilizaţie, un domeniu de nouă hectare, unde natura este lăsată să prospere în forma sa cea mai pură.
Pasul către ospitalitate al antreprenorilor a fost făcut oficial în 2020, când familia a achiziţionat domeniul de la proprietarul său de atunci, Dan Dimăncescu, fost consul onorific al României la Boston.
Pe teren se afla hanul Balaban sau Inn on Balaban, care, din nefericire, a ars până la temelie, chiar în acelaşi an, din cauza unui incendiu de vegetaţie.
“Am fost nevoiţi să construim de la zero şi, pentru a crea ceva care să fie în linie cu spiritul şi cultura locului, ne-am inspirat de la Muzeul ASTRA Sibiu“, spuneau anterior pentru După Afaceri Premium fondatorii.
Pentru a adera la Relais & Châteaux, MATCA Transylvanian Sanctuary a trecut printr-un audit complex, care a durat câteva luni şi a inclus vizite incognito din partea inspectorilor. Decizia privind acceptarea MATCA Transylvanian Sanctuary a fost luată în câteva luni de la demararea formalităţilor de aderare.
"Relais & Châteaux îşi asumă un rol activ în protejarea biodiversităţii şi promovarea sustenabilităţii, asigurându-se că fiecare membru contribuie la conservarea mediului înconjurător şi la susţinerea comunităţilor locale", a declarat Laurent Gardinier, Preşedintele Relais & Châteaux, în cadrul unui interviu acordat publicaţiei Business Traveler USA.