Travel

Fondatorii Cabana Şapte, unul dintre locurile de cazare care au schimbat faţa turismului românesc, au investit în trei noi proiecte în Transilvania. Cum arată noile iniţiative? GALERIE FOTO

24 iun 2022 1290 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Cabana Şapte a fost acum cinci ani unul dintre primele proiecte care au venit să schimbe faţa infrastructurii turistice româneşti. Mai recent, Barnhaus, Cottage 43 şi Cozy Flat 17 au fost adăugate în portofoliul celor doi antreprenori fondatori, fraţii David şi Teofil Pârvu, care şi-au reunit toate proprietăţile sub umbrela unei platforme virtuale ce poartă astăzi numele ilustrativ de CozyStay (Sejur Confortabil – trad.).

În viitorul apropiat, fondatorii vor să dezvolte această iniţiativă şi să primească în „familie“ şi alte locuri de cazare care se încadrează în categoria „cozy“. Totodată, pe lista de planuri se numără şi expansiunea businessului în zona de experienţe, pentru oaspeţii care aproape întotdeauna caută ceva mai mult decât doar un spaţiu pentru dormit şi petrecut timpul, oricât de special ar fi acesta.

„În 2017, am creat Cabana Şapte, primul nostru loc de cazare. Aici, pasiunea pentru design interior şi-a dat întâlnire cu peisajul unic al munţilor Făgăraş“, povesteşte David Pârvu.

Proiectul se găseşte în localitatea Breaza, cea din judeţul Braşov, nu din Prahova, şi are o suprafaţă utilă de circa 180 de metri pătraţi, împărţiţi în cinci dormitoare, un living generos, o bucătărie complet utilată şi două băi. Astfel, zece persoane pot oricând să-şi găsească evadarea în această cabană aflată la mai puţin de patru ore de Bucureşti şi la o oră şi jumătate de Braşov. „De la deschidere, ne-am bucurat să împărtăşim Cabana Şapte cu mii de oaspeţi din întreaga lume. Entuziasmul lor a fost motivul pentru care am ales să continuăm această călătorie, dând naştere altor noi locuri de cazare «cozy», aşa cum ne place să le numim.“

Astfel, au apărut Barnhaus, Cottage 43 şi Cozy Flat 17. Barnhaus este un ansamblu alcătuit dintr-o casă saxonă - cu patru dormitoare şi două băi - şi un hambar care a fost transformat pentru a găzdui un dormitor, o baie, o toaletă de serviciu şi un living. Situată în judeţul Braşov, această construcţie se află în localitatea Jilbert, mai puţin populară ca vecinele Viscri şi Rupea, aflate la câteva minute distanţă.

Celelalte două proiecte ale familiei Pârvu sunt de dimensiuni mai mici. Cottage 43, din localitatea Bărcuţ, Braşov, este tot o casă saxonă, care poate găzdui până la cinci oaspeţi în cele două dormitoare şi un living. Cea de-a patra proprietate e, după cum îi spune şi numele - Cozy Flat 17, un apartament de două camere din oraşul Făgăraş. Acesta se află amplasat la etajul secund al unei case boiereşti din perioada antebelică.

„Şi, pentru că numărul caselor de vacanţă a ajuns la patru, anul acesta am considerat că este necesară o platformă care să găzduiască toate proiectele într-un singur loc.“

Aşa s-a născut CozyStay.ro.

Ce au în comun cele patru? În afară de aceiaşi fondatori şi de elementul de „cozy“ (un termen a cărui traducere se găseşte undeva la intersecţia dintre confortabil, primitor şi cu o estetică aparte), care le caracterizează pe fiecare în parte? Mai există un lucru - toate pot fi închiriate doar integral. Iar preţul variază, în funcţie de casă, între 225 şi 1.500 de lei pe noapte.

„Credem că proprietăţile noastre se remarcă prin faptul că arhitectura originală a primit o reinterpretare artistică unică, semnată de designerul Grace Gotte, în opinia căreia cazarea perfectă nu este despre lux, ci despre farmec şi poveste.“ 

În acest moment, toate spaţiile de cazare listate pe platforma CozyStay.ro sunt investiţiile personale ale fraţilor David şi Teofil Pârvu.

„Am căutat ca fiecare dintre aceste case să spună o poveste arhitecturală unică“, adaugă David.

Spre exemplu, elementul distinctiv al Cabanei Şapte este faţada vitrată care face ca natura să fie, în orice moment, la doar o privire distanţă. Tot aici, interiorul cu accente scandinave a fost gândit pentru a se completa armonios cu exteriorul muntos, culmile masivului Făgăraş fiind ca o barieră de protecţie faţă de lumea exterioară.

„În ultima perioadă, vedem un interes crescut pentru închirierea unei case de vacanţă. Dat fiind contextul actual, credem că oamenii apreciază mai mult intimitatea pe care acest tip de proiecte o oferă comparativ cu o cameră într-o pensiune sau într-un hotel.“

O dovadă în acest sens o reprezintă chiar cifrele de la Cabana Şapte, cel mai cunoscut nume din grupul CozyStay şi totodată cel mai cu vechime. Spre comparaţie, construcţiile care alcătuiesc Barnhaus au fost restaurate complet anul trecut şi au fost deschise publicului acum puţină vreme.

„Este greu de estimat numărul de oaspeţi care ne-au trecut pragul, deoarece Cabana (Şapte – n. red.) se închiriază doar în întregime, dar legat de gradul ei de ocupare din 2021, acesta a fost de peste 80%.“

Ţinând cont de cererea venită din partea clienţilor şi dat fiind că au existat mai multe solicitări de listare pe CozyStay.ro, cei doi fondatori analizează în acest moment posibilitatea deschiderii platformei şi către alte case de vacanţă partenere. 

„Sigur, există o serie de elemente la care ne uităm atunci când evaluăm potenţialul unei proprietăţi.“ Zona, poziţia faţă de soare şi stilul arhitectural sunt, în mod evident, cele mai importante detalii de la care începe să fie scrisă o nouă poveste CozyStay, explică David.

El mai spune că, în opinia sa, CozyStay.ro nu concurează cu nicio altă platformă de gen, ba din contră, completează paleta opţiunilor de cazare prin selectarea şi promovarea unor spaţii de cazare unice, dar similare în viziune şi valori.

Ba mai mult, pentru că targetează atât turişti români, cât şi străini, şi cele patru proiecte deţi-nute de familia Pârvu sunt listate pe o serie de alte site-uri de profil.

Astăzi, în România există mai multe platforme – locale şi internaţionale - care prezintă opţiuni de cazare aparte. Diferenţa este că acestea se ocupă doar de managementul proprietăţilor în relaţia cu turiştii, fără a le şi deţine, măcar pe o parte dintre ele, cum este cazul fraţilor David şi Teofil Pârvu.

„Povestea noastră a debutat în 2008, când, împreună, am pornit pe drumul antreprenoriatului, demarând o afacere de import consumabile pentru imprimante.“

Aventura proiectelor turistice a început în 2015, când Teofil a luat decizia de a renunţa la viaţa tumultuoasă din Bucureşti pentru una mai liniştită dintr-un sat săsesc din ţara Făgăraşului.

„Odată cu această schimbare, am identificat şi noua oportunitate de a investi.“

Astfel, în 2016 cei doi antreprenori au achiziţionat prima proprietate, aflată la poalele munţilor Făgăraş. După o renovare completă, aceasta a devenit ceea ce astăzi se cheamă Cabana Şapte.

Acum, după ce şi-au completat portofoliul cu alte proiecte, David spune că atenţia se îndreaptă şi către altceva. „Anul acesta ne concentrăm pe experienţe. Dincolo de spaţiile cozy pe care le punem la dispoziţia oaspeţilor noştri, vrem să îi putem conecta şi cu o serie de experienţe autentice locale.“

El nu oferă mai multe detalii încă, dar va urma...