Travel

Cum se petrec Sărbătorile în Noua Zeelandă? Cu o sesiune de cricket şi puţin schi nautic, spune Blake Horsley, vice-preşedinte în cadrul grupului de investiţii imobliare Benevo Capital Corporation

30 dec 2014 1173 afişări
Din aceeaşi categorie

Ca să călătoreşti în Noua Zeelandă ai nevoie de o zi şi jumătate şi de multă răbdare, însă odată ajuns acolo în perioada sărbătorilor descoperi o nouă lume, o lume care de Crăciun preferă să joace cricket în spatele casei mai degrabă decât să se strângă în jurul mesei, o lume în care preparatele de porc sunt aproape inexistente, la rang înalt fiind curcanul şi mielul neozeelandez.

„Crăciunul îl petrec de regulă împreună cu familia (părinţii şi fraţii - n.red.) în Noua Zeelandă, la casa noastră de pe plajă. Prima zi de Crăciun o începem de regulă cu o sesiune de water-ski (schi acvatic - n.red.), dat fiind că la noi este vară. După Anul Nou eu şi fratele meu plecăm împreună cu câţiva prieteni în vacanţă şi de fiecare dată alegem un alt loc“, spune Blake Horsley, vice-preşedinte şi şeful departamentului de achiziţii din cadrul grupului de investiţii imobliare Benevo Capital Corporation.

Pentru acest an executivul neozeelandez a ales ca după Anul Nou să viziteze o regiune viticolă din ţara sa de origine. An de an aleg să închirieze o casă, dacă se poate aproape de plajă. De asemenea, la fiecare doi ani merg împreună la un festival local de muzică. Apoi, se regrupează în formaţie familială şi mai petrec o săptămână împreună ca după aceea el să zboare la iarna europeană.

„Eu şi soţia mea ne petrecem Crăciunul separat, fiecare cu familiile noastre pentru că nu îi vedem foarte mult în timpul anului pentru că locuim în România. Ne întâlnim însă pentru Anul Nou.“

Blake Horsley recunoaşte că dat fiind că îşi petrece fiecare an de sărbători cu familia nu cunoaşte foarte bine obiceiurile româneşti. „Totuşi, cred că în Noua Zeelandă se mănâncă mai puţine feluri de mâncare cu carne de porc, curcanul fiind cel care domină masa de Crăciun.“ Totuşi, şi în emisfera sudică există tradiţionala şuncă de porc (ham) consumată de Crăciun. Spre deosebire de România, unde sărbătorile se construiesc în jurul mesei, în Noua Zeelandă sportul joacă un rol esenţial de Crăciun. „Oamenii joacă cricket în curtea din spatele casei sau pe plajă. De asemenea, începând cu 26 decembrie în Australia şi Noua Zeelandă se dă startul sezonului de sporturi - atât naţionale, cât şi internaţionale.“

Totuşi, după o sesiune de sport urmează şi o masă de sărbătoare care cuprinde friptura de curcan la cuptor, „asezonată“ cu un grătar realizat în spatele casei. De pe grătar nu lipsesc cârnaţii, friptura, mai ales cea de miel neozeelandez. „Pe toată perioada Crăciunului fiecare familie are în casă şi o şuncă tradiţională pe care o consumă pe parcursul întregii perioade.“

Deşi nu îşi petrece sărbătorile de iarnă în România, în sezonul alb merge la munte, la Braşov. Vara o ia înspre litoral, mai exact spre Mamaia despre care afirmă că s-a schimbat mult în bine în ultimii ani. Totuşi, pe parcursul anului pentru cele mai multe călătorii ia drumul Europei şi al Orientului Mijlociu.

„Vacanţele le petrecem de cele mai multe ori în afara României pentru că vrem să vedem cât mai mult din Europa şi din Orientul Mijlociu în această perioadă în care locuim în acest colţ de lume. Va veni şi momentul când ne vom muta înapoi acolo şi va trebui să călătorim o zi şi jumătate ca să ajungem în Europa.“

De altfel, atunci când pleacă acasă de sărbători, circa trei zile şi le petrece pe drum dat fiind că pe România o despart mai bine de 17.500 de kilometri de Noua Zeelandă. „Nu mi-am petrecut niciun Crăciun în România dar trebuie să recunosc că ador luminile cu care este decorat oraşul în această perioadă. La noi în Noua Zeelandă nu mergem până într-acolo încât să ne decorăm casele şi oraşele, astfel că în opinia mea Bucureştiul decorat de sărbătoare arată fantastic.“