Travel

Cum construieşti un business pentru exploratorii de toate vârstele: „Am străbătut crestele Mont Blancului cu un turist de numai 10 ani, dar am urcat şi la Everest Base Camp cu unul de 74 ani“

31 mai 2022 254 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Dacă stai două ore în fiecare săptămână în natură vei fi mai fericit şi mai sănătos, cel puţin aşa arată studiile. Dar ţinând cont de absenţele motivate pe care le-am acumulat cu toţii în ultimii doi ani, aceste ore poate că ar trebui să se transforme în zile întregi petrecute în aer liber, pentru a recupera timpul pierdut. Totul începe cu un pas, o pereche de bocanci buni şi un partener de călătorie de încredere.

„Anii de pandemie şi de restricţii ne-au arătat cât de dău­nătoare sunt statul în casă şi lipsa mişcării în natură. Noi recomandăm ca măcar o zi pe săptă­mână să o petrecem pe o potecă montană şi să ne încărcăm cu energia oferită de aceasta“, spune Andrei Voicu, cel care are funcţia de creator de experienţe în cadrul Oxigen Tour, agenţie cu peste 10 ani de activitate.

Drumeţiile combină sportul şi relaxarea într-un mod natural. Ele sunt cea mai bună metodă prin care te poţi relaxa, te poţi elibera de stres şi poţi scăpa de anxietate, adaugă reprezentantul Oxigen. Dacă în primii ani, Oxigen Tour a fost una dintre puţinele agenţii locale care pleca în drumeţii montane alături de oameni care nici nu ştiau cât de sus puteau ajunge, în prezent agenţia şi-a completat portofoliul cu oferte de relaxare şi meditaţie, sailing sau wellness.

„Fără nicio experienţă şi fără prieteni pasionaţi de munte, pur şi simplu, într-o zi m-am trezit la 5 dimineaţa şi am plecat cu ei în prima mea drumeţie adevărată pe munte. Ghinionul sau norocul, nu ştiu, au făcut ca această primă drumeţie să fie până la Cabana Mălăieşti, un drum de vreo 7-8 ore prin zăpadă, cu un rucsac plin de lucruri inutile“, spune Geoge, unul dintre cei care au descoperit muntele alături de Oxigen. De atunci însă au urmat Piatra Craiului, Ciucaşul, Ceahlăul, Iezer-Păupuşa şi un Moldoveanu care a făcut cât 1.000 de şedinţe de terapie, adaugă el. „Cred că în asta stă şi necesitatea de a merge pe munte, acum poate mai mult decât oricând, în posibilitatea de a atinge vârfuri, mai ales după ce ai stat atâta între patru pereţi.“

Acum, Oxigen Tour a ajuns să facă vacanţe şi în Asia, Africa, Europa, America şi Oceania, organizând peste 2.000 de excursii de la fondare până în prezent. „Am început organizând călătorii în grupuri mai mari, dar în timp ne-am adaptat la dorinţele turiştilor noştri.“ Călătorii vor libertatea de a explora, iar asta se poate numai în grupuri mici, de 10-14 persoane. Astfel se creează mai repede o relaţie de prietenie între participanţi şi te poţi bucura de experienţe alături de oameni la fel ca tine.

În acest moment, cele mai cerute expediţii organizate de Oxigen sunt Patagonia, Bali, Kilimanjaro sau ascensiunea la Everest Base Camp.

„Sunt programe personalizate, care îţi oferă şansa să cunoşti foarte bine locul, localnicii şi să te bucuri de experienţă la maximum.“ Andrei Voicu mai spune că deşi turismul a trecut printr-un blocaj total în perioada pandemiei, excursiile pe munte, în grupuri mici, au mers mai departe. La fel, au putut fi organizate expediţii - pentru cei suficient de curajoşi să iasă din casă şi să meargă în acele destinaţii care au fost mai deschise înainte de relaxarea restricţiilor. „Noi, în ultimii doi ani, am organizat expediţiile de la Everest Base Camp, am fost de trei ori pe Kilimanjaro cu grupuri de tu­rişti, am ajuns în Laponia, în Iordania şi, în general, în toate ţările care ne primeau. Am avut noroc să experimentăm zone turistice cunoscute, dar vizitate de mai puţini oameni decât în mod obişnuit.“

Astfel, adevăraţii pasionaţi de aventură au integrat cumva apetitul lor de descoperiri în noul context. Pandemia nu i-a oprit, ci doar a făcut ca totul să fie mai provocator, cel puţin pentru optimişti. Odată cu relaxarea restricţiilor la începutul acestui an, călătoriile în ţări ca Noua Zeelandă, Indonezia sau Chile sunt din nou posibile. „Prin natura flexibilă a agenţiei noastre, am reuşit să fim pe creştere, inclusiv în perioada pandemiei, iar primele luni ale acestui an ne confirmă tendinţa de creştere a dorinţei de a călători.“

Ceea ce este însă interesant este că o parte dintre turişti au devenit ghizi sau participă frecvent la evenimentele organizate de Oxigen.

„Comunitatea Oxigen este direct implicată în dezvoltarea noastră, avem o legătură strânsă, ne întâlnim cu turiştii noştri constant, la diferite evenimente ad-hoc de socializare. Uneori cântăm, alteori degustăm vinuri din diferite ţări pe care le vizităm, plantăm copaci sau marcăm trasee montane alături de turiştii noştri. Îi ascultăm şi ne modelăm în funcţie de dorinţele lor.“

Iar pofta de descoperiri nu are vârstă, chemarea la drumeţie a Oxigen atrăgând turişti din toate tiparele.

„Am străbătut crestele Mont Blancului cu un turist de numai 10 ani, dar am urcat şi la Everest Base Camp cu unul de 74 ani.“ Cei mai mulţi aventurieri sunt însă din categoria de vârsta 35-45 ani. Turistul Oxigen este activ, întreprinzător şi înţelege că dezvoltarea nu ţine doar de cursuri şi traininguri, ţine mult şi de experienţe personale în afara sferei profesionale.

Agenţia a început să atragă inclusiv turişti străini. Deşi se poziţionează peste medie pe piaţă locală, pentru cei din Vestul Europei, de exemplu, serviciile Oxigen sunt accesibile.

Dar dincolo de agenţie şi de voinţa proprie, mersul pe munte mai are o condiţie fără de care nu prea poate fi făcut niciun plan. „Totul începe de la o pereche bună de bocanci. Sunt cel mai important element din tot echipamentul unui drumeţ.“

Apoi, în funcţie de complexitatea traseului, creşte şi necesitatea unui echipament specific. „Vestea bună este că ghizii noştri te ajută cu un sfat legat de echipamentul necesar înaintea fiecărei excursii, pentru a te putea bucura în siguranţă de traseul respectiv.“

Mai mult, cei care pornesc cu o primă tură au toate şansele să ajungă pe vârfuri mult mai provocatoare decât ar fi crezut posibil iniţial.

„La început, nu ai nevoie de o pregătire tehnică specială, pentru că avem excursii cu grade diferite de dificultate şi oricine poate porni la drum cu cele mai uşoare – care sunt de fapt plimbări pe cele mai frumoase cărări ale Carpaţilor româneşti.“

Ulterior, mulţi dintre turiştii Oxigen îşi doresc să treacă la nivelul următor, să mai adauge câţiva metri la altitudinea maximă atinsă, să urce pe Negoiu sau Moldoveanu, pe Musala sau Olimp, şi apoi încep să viseze la Kilimanjaro sau la Everest Base Camp.

Andrei Voicu spune că acum agenţia are turişti care i-au fost aproape încă de la înfiinţare, mulţi dintre ei descoperindu-şi treptat ADN-ul de aventurier.

„Asta e cel mai frumos, pentru că ne leagă prietenii de ani de zile. Vin cu noi pentru că se simt în siguranţă, şi-au depăşit anumite bariere alături de echipa Oxigen şi au eliberat această latură aventurieră.“

Există călători care au fost cu agenţia în multe colţuri ale lumii, iar ei oferă feedback-uri constante.

„Foarte mulţi dintre noii noştri turişti ajung la noi cu acest «oare eu pot?» După ani de călătorii şi aventuri, încă sunt uimiţi de ceea ce sunt capabili.“

Ca planuri de viitor, Andrei Voicu spune că agenţia lucrează acum la destinaţii noi precum Madagascar, Galapagos sau Alaska, dar între timp, celor care abia acum se gândesc la primele expediţii montane le dă câteva sfaturi.

Să înceapă cu un traseu uşor, la poalele Pietrei Craiului. În această perioadă, milioane de brânduşe vor umple poienile din munţi. Pentru un plus de dificultate, apoi, aventuraţi-vă spre Masivul Vânturariţa, iar dacă deja aţi ajuns la pasiuni legate de stânci dure şi abisuri care creează goluri în stomac, mergeţi pe Via ferrata în Cheile Bicazului sau la Peştera Muierilor. Drum bun şi bocanci potriviţi!