
Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu simt că petrec prea mult timp pe social media, aşa că mi-am limitat accesul la Instagram şi Linkedin la 30 de minute pe zi fiecare. E adevărat, e o limitare pur psihologică dat fiind că telefonul (şi/ sau laptopul) mă întreabă dacă nu vreau să fac o exceptie pentru 1 minut, 15 minute sau chiar pentru întreaga zi. Şi, recunosc, mai fac. Dar măcar încerc.
La fel încerc ca în călătoriile din afara UE să nu îmi cumpăr cartele locale şi să mă ţin cât mai departe de internet. Citisem undeva ca dacă reuşeşti să stai offline 14 zile, are loc un reset. Cel puţin pentru cei care am trăit şi era de dinainte de internet. Nu ştiu dacă e aşa, nu am reuşit. Nici nu am încercat de fapt.
Ultima dată când am fost convinsă că trebuie să nu citesc nicio ştire timp de 14 zile era să rămân blocată în Filipine pe termen nelimitat pentru că începuse pandemia şi preşedintele de atunci – Duterte – ne-a dat nouă, turiştilor, termen de 48 de ore să părăsim ţara. Noroc că am tras cu ochiul la ştiri şi că am fost printre cei care nu s-au putut deconecta, pentru că biletele de avion s-au vândut ca pâinea caldă.
Şi totuşi, în ediţia aceasta a După Afaceri Premium, atât eu, cât şi colegii mei vă invităm la deconectare.
Sigur că sunt lucruri care se pot întâmpla tot timpul. Dar, uneori, chiar nu e necesar să ştim totul despre ele. Sau să ştim că se întâmplă. Lumea merge înainte.
Şi am descoperit asta în timpul unei vacanţe în Kyrgystan la finalul verii trecute. Într-o ţară unde munţii de peste 1.500 de metri acoperă 95% din suprafaţă, internetul e rar, la fel şi wifi-ul. Aşa că m-am ţinut departe vrând-nevrând. Şi a fost mai mult ca perfect. A fost una dintre cele mai frumoase călătorii ale mele.
Se pare însă că deconectarea nu e ceva de care doar eu am nevoie. Roxana povesteşte cum obiectele de papetărie, aşa cum este cazul agendelor sau al caietelor punctate, trec din planul organizării în cel al conectării cu sinele. Fiind copleşiţi de digital, revenirea la hârtie, la mirosul cernelii devine un prilej de reflecţie. Organizarea devine artă.
Similar, într-un peisaj dominat de ecrane care îi obişnuiesc pe copii, de la cele mai fragede vârste, cu tehnologia şi cu o stimulare senzorială intensă, un obiect uitat revine la viaţă: caleidoscopul, scrie Florentina.
Prin călătorie, artă, scriitură, modă sau design, încercăm să ne înconjurăm zi de zi de frumos şi să ne deconectăm. Inclusiv îngrijirea corectă a tenului poate ajunge să depăşească etapa de ritual funcţional şi să devină o rutină cu sens şi o formă autentică de reconectare cu sinele.
Şi, nu ne reconectăm în acest număr al După Afaceri Premium doar cu sinele, ci şi cu arta şi designul. De altfel, cea de-a 63-a ediţie a Salone del Mobile a fost o invitaţie la intimitate între noi şi tot ceea ce ne înconjoară. După ani de distanţă fizică, noua campanie sărbătoreşte întoarcerea la atingere, readucând atenţia asupra legăturii dintre corpul uman şi design.
Şi, să nu uităm, deconectare şi, totodată, reconectare pot însemna şi să citiţi o carte ori o revistă în format print.
Până data viitoare, lectură plăcută!
