Travel

Ce destinaţii exotice au ales românii pentru a-şi organiza nunta? Un cuplu a optat pentru o insulă privată din arhipelagul Maldive, unde nota de plată ajunge la 5 mil. euro

28 dec 2024 241 afişări de Florentina Niţu
Din aceeaşi categorie

Pe una dintre miile de plaje idilice din Grecia, la un castel – sau chateau ca să fim fideli ţării – în Franţa, pe o insulă privată în Maldive sau în mijlocul viilor ori pe malul unui lac din Italia. Nu, nu facem acum exerciţii de imaginaţie privind următoarea vacanţă de vis, ci enumerăm câteva dintre variantele pentru care au optat unele cupluri pentru a sărbători unul dintre momentele memorabile ale vieţii lor – nunta. Cine a luat deja biletul către Paradis?

„Cei care aleg să organizeze nunta în străinătate doresc să iasă din tiparul clasic şi visează la un eveniment relaxat, la care să participe cele mai apropiate persoane, căutând cumva să evadeze pentru câteva zile“, spune Roxana Stojcic, event planner în cadrul Boheme Events.

Ea adaugă că nunta în străinătate nu reprezintă strict ziua evenimentului în sine, ci şi un sejur în care se alocă timp pentru a petrece cu familia, cu prietenii. E vorba deci şi de o conectare specială. „Este un concept pentru oamenii nonconformişti şi deschişi.“

Dar şi pentru cei care sunt dispuşi să aloce un buget peste medie. O nuntă pe o plajă în Thasos, Grecia, o nuntă mică, cu 20 de invitaţi, are un preţ ce începe de la 15.000 de euro. La un castel în Franţa, mai exact la Château Bouffémont, la 40 de kilometri de Paris, evenimentul poate costa în jur de 55.000 de euro. Iar dacă alegerea e o insulă privată din arhipelagul Maldive, nota de plată poate ajunge la 5 milioane de euro.

Raluca Iacobescu şi Daniel Moscalu, fondatorii businessului Nuntă în Grecia (un nume atât de explicit că nu mai necesită nicio prezentare), spun că, în general, cuplurile care aleg să îşi organizeze acest eveniment în afara ţării au venituri peste medie şi adoră să călătorească.

„Iubesc să experimenteze alte culturi şi vor să împărtăşească bucuria cu cei mai apropiaţi membri ai familiei şi cu cei mai buni prieteni. Ei au, în general, studii superioare şi joburi în corporaţii sau sunt antreprenori“, confirmă Vlad Moise, project manager pentru Wedme.

Cei mai mulţi miri caută locuri speciale, cu istorie sau cu o privelişte memorabilă, fie că vorbim despre o vilă pe dealurile Toscanei, un hotel de cinci stele pe Coasta de Azur sau un castel pe malul unui lac ori în grădini ascunse de privirile tuturor, precum cele din sudul Spaniei, au completat Raluca Iacobescu şi Daniel Moscalu.

„Văd din ce în ce mai des că destinaţiile în afara ţării sunt alese pentru specificul zonei - mariachi şi mâncare în Mexic sau obiceiuri şi mâncare în Grecia. Astfel, mirii care îşi organizează o nuntă în străinătate vor să aibă parte şi de experienţele respective integrate în programul evenimentului“, completează Vlad Pahonţu, fotograf inclus în catalogul Fotografi - Cameramani. Acesta este cel mai mare catalog de fotografi şi videografi de nuntă din România, cu peste 3.500 de membri şi mai bine de 14 ani de experienţă în domeniu. Până în prezent, peste 80.000 de miri au contractat servicii prin intermediul său. El adaugă că, din experienţa sa, cele mai căutate destinaţii rămân cele aproape de casă, precum Grecia şi Italia, însă sunt şi miri mai aventuroşi, care ajung chiar şi în Mexic sau Bali.

„Pentru clienţii mei (cele mai căutate – n. red.) au fost insulele din Grecia (Mykonos, în special) şi Italia (Coasta Amalfi)“, afirmă şi Marius Bărbulescu, fotograf.

Proximitatea Greciei face ce aceasta să fie aleasă de mulţi români, atât de cei care locuiesc în ţară, cât şi de cei din străinătate. Nunţile la mal de mare sau chiar la tavernele amplasate pe plajă sunt pe listă. „Insula Thassos este cerută cel mai des, pe locul doi în solicitări se află Halkidiki, urmate de Santorini, Atena şi Mykonos“, afirmă Raluca Iacobescu şi Daniel Moscalu, fondatorii Nuntă în Grecia.

Această ţară este aleasă din mai multe motive. Dincolo de proximitate, contează şi costurile – atât cele cu organizarea călătoriei în sine, cât şi cele cu organizarea nunţii. Uneori, acestea din urmă sunt chiar mai mici decât în cazul unei nunţi în România.

Cele mai multe nunţi organizate într-un an de Ioana Selner, fondatoarea businessului Nuntă pe plajă, au loc în Grecia, iar pe al doilea loc se află România. În 2024 au fost circa 150 de evenimente în Grecia, iar în afara ei au fost net mai puţine. „Organizăm nunţi în Mexic, Dubai, Coasta de Azur, Italia, Thailanda, Bora Bora, Maldive.“

Până în luna octombrie este sezon pentru Grecia şi România – cu excepţia perioadelor de post –, venind apoi momentul destinaţiilor exotice. Totuşi, Thasos este cea mai solicitată destinaţie din portofoliul Nuntă pe plajă, care a organizat în cei nouă ani de activitate peste 1.500 de evenimente în 12 ţări din lume.

„Nunta într-o destinaţie relativ apropiată de România, în Grecia, în Insula Thasos, care include cununia civilă şi cea religioasă, cu 50 de meniuri de mâncare, băutură, servicii foto şi video, decor, organizare, planificare, consultanţă şi transport din Bucureşti cu autocarul până acolo, costă în jur de 20.000 de euro plus TVA“, a spus Ioana Selner.

Domeniul nunţilor nu face notă discordantă atunci când vine vorba de inflaţie, menţionează George Boangiu, videograf inclus în catalogul Fotografi -Cameramani. „Costurile au explodat pentru organizarea unei nunţi. Totul s-a scumpit: local, mâncare, formaţie, foto, video.“

Costurile pentru organizarea nunţilor în străinătate cresc de la an la an, aşa cum se întâmplă şi în România. Cu toate acestea, a devenit mai avantajos să-ţi faci nunta în Grecia, de exemplu, decât la noi în ţară, sunt de părere reprezentanţii Nuntă în Grecia. „Noi adaptăm pachetele la dorinţele şi posibilităţile financiare ale fiecărui cuplu. Avem şi miri care îşi doresc o nuntă cu un buget foarte mic, dar şi cupluri care vor şi pot să susţină nunţi foarte scumpe. Am avut chiar anul acesta un cuplu în care mirele este o persoană importantă din Franţa. Iar nunta a fost absolut spectaculoasă.“

Pentru Ioana Selner, cea mai scumpă (dar şi specială) nuntă organizată de ea a avut loc în urmă cu câţiva ani în Maldive, unde mirii au închiriat o insulă privată doar pentru ei. Ea era româncă, el era rus.

„Părea un vis foarte îndepărtat, dar ne-am trezit că s-a materializat. Am închiriat chartere private, pentru că nu aveam nicio limită de buget, şi am mers acolo cu circa 40 de persoane, prieteni foarte apropiaţi. A costat 5 milioane de euro şi a fost în stilul nunţilor libaneze pe care le vezi la televizor, un eveniment exclusivist.“

Designul diferă în funcţie de locul în care se desfăşoară evenimentul, în funcţie de conceptul ales, de numărul de invitaţi şi de bugetul alocat.

„Anul acesta, ca şi anul trecut, s-a pus accentul pe aranjamente simple, dar de efect, care să creeze un cadru plăcut. La nunţile organizate la malul mării se optează pentru elemente naturale, flori discrete sau aranjamente boho, cu flori uscate şi pampas“, spune Roxana Stojcic. Dacă nunta are loc într-un cadru mai elegant, se folosesc suporturi mari, cu cristale îmbrăcate în flori, decoraţiuni centrale bogate (mix de flori şi lumânări) şi aranjamente spectaculoase pentru ceremonie (arcade şi culoare din flori naturale).

„Nunţile la malul mării sunt, în esenţă, romantice. Arcada cu voal şi flori naturale, pentru ceremonie, este nelipsită din decorul nunţilor pe plajă“, au menţionat Raluca Iacobescu şi Daniel Moscalu. Totodată, orice nuntă în Grecia implică un decor tradiţional elen. În majoritatea aranjamentelor florale sunt incluse ramurile de măslin şi florile albe, făcliile, cilindrii din sticlă cu decor de scoici şi nisip alb, şevaletul cu flori etc. „Se merge mult pe simplitate şi pe asimilarea elementelor din cadrul natural. Stuful este şi el o opţiune la modă pentru un decor boem.“

Nunţile ce au loc în restaurante de top sau în resorturi de 5 stele au un alt tip de decor. „Se poate personaliza orice detaliu în funcţie de dorinţele şi bugetul mirilor. De exemplu, un element spectaculos este tortul de nuntă cu proiecţii 3D.“ Practic, pe un tort-machetă sunt proiectate imagini 3D cu cei doi miri, pe toată durata petrecerii.

Totuşi cele mai multe cupluri pun accentul pe aranjamente florale, naturale sau artificiale, care impresionează prin eleganţă, afirmă Vlad Moise, de la Wedme.

Meniurile diferă şi ele în funcţie de destinaţie. În Grecia, sunt nelipsite preparatele locului. Ar fi fost şi păcat altfel. Pe Coasta de Azur, oaspeţii s-au delectat cu burrata cu roşii de la producătorii locali, peşte, fructe de mare şi un tort spectaculos, spune Vlad Moise. Nu au existat elemente tradiţionale.

Sunt însă şi situaţii în care mirii aduc un strop de „acasă“ în meniuri. „Am avut miri care au adus sarmalele în meniu la o nuntă din Italia“, îşi aminteşte George Boangiu. Restul preparatelor au fost însă specifice unui restaurant high-end.

În cadrul unui alt eveniment organizat în Italia, mirii au avut un bufet suedez în care au combinat mâncarea tradiţională românească cu cea italienească.

Roxana Stojcic spune că în afara ţării se fac nunţi sustenabile, cu amprentă ecologică redusă. „Organizăm nunţi la care participă mirii şi naşii, adică doar patru persoane. Exceptând această variantă de «elopement», evenimentele sunt restrânse, cu 20-50 de persoane.“ De regulă, vin prietenii apropiaţi şi rudele, a adăugat George Boangiu.

Există însă, ca de fiecare dată, şi excepţii.

În ceea ce priveşte darul, românii păstrează tradiţia banilor în plic. Nu se plăteşte prin POS, însă mulţi primesc darul prin transfer bancar, spun fondatorii Nuntă în Grecia. „În anumite cazuri, când mirii aleg să petreacă doar alături de familie şi prieteni apropiaţi, aceştia susţin toate cheltuielile cu transport, cazare şi masă ale invitaţilor, fără a introduce obiceiul darului în petrecere.“ Sunt însă şi nunţi în care mirii acceptă plăţi cu cardul, criptomonede sau chiar NFT-uri, adaptându-se astfel tendinţelor moderne.

„Darul a ajuns să fie digital. Adică mirii au POS instalat pe telefon şi invitaţii plătesc cu cardul sau cu criptomonede ori NFT-uri. E un alt fel de dar, care creează şi o amintire pentru miri. La criptomonede, de exemplu, cel mai des se plăteşte cu Bitcoin“, a spus fondatoarea Nuntă pe plajă.

Indiferent de alegeri (de orice fel), important e să fie o petrecere de neuitat!