Travel

Casa din Viscri a noului Rege al Marii Britanii, Charles al III-lea, îşi deschide larg porţile pentru vizitatori. Ce înseamnă asta?

10 sep 2022 1921 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Noul Rege al Marii Britanii, Charles al III-lea, a fost, de-a lungul anilor, unul dintre cei mai entuziaşti promotori ai României şi, cu precădere, ai Transilvaniei. Casele sale din inima ţării, de la Viscri şi Valea Zălanului, transformate în pensiuni, au atras curioşi din toate colţurile lumii, oameni care altfel poate ar mai fi întârziat o vreme în a-şi pune această destinaţie pe hartă. Acum, pentru a putea primi şi mai mulţi vizitatori care vor să descopere gospodăria tradiţională săsească de la Viscri, casa Regelui Charles al III-lea îşi deschide larg porţile. Ce înseamnă asta?

„Aceasta este, acum, singura gospodărie din Viscri care se poate vizita“, spune Mihai Grigore, administrator la Casa Regelui Marii Britanii din Viscri. Astfel, pentru cei care nu sunt cazaţi în sat, ea este singura posibilitate de a înţelege cum arată şi cum funcţionează o gospodărie săsească, explică el.

„Atunci când vizitezi Viscri, dacă nu eşti cazat în sat, nu ai nicio posibilitate să vezi ce se află în spatele zidurilor de la stradă. Şi e destul de frustrant.“ Atunci când funcţiona ca pensiune, doar un număr mic de oaspeţi avea ocazia să se bucure de această gospodărie. Acum, de când a fost deschisă, zilnic îi trec pragul în jur de 200 de vizitatori.

Totuşi, Mihai spune că nu a fost transformată într-un muzeu propriu-zis. Ea este în continuare o gospodărie săsească, ce găzduieşte expoziţii permanente sau temporare, pe teme care îi sunt dragi Majestăţii Sale Regele, şi anume natură, restaurare, patrimoniu, mesteşuguri, grădinărit.

„Casa în sine este o gospodărie tradiţională săsească, renovată

de-a lungul timpului şi adaptată diferitelor utilizări pe care le-a avut.“ Toate modificările au fost făcute folosind materiale şi procedee tradiţionale, astfel încât să se păstreze cât mai mult din caracterul original al gospodăriei. Când vor trece pragul porţii, oaspeţii vor descoperi o curte dublă cu două case, două şuri. „Într-o vreme, ele aparţineau unor fraţi care le-au unit într-o singură gospodărie.“

Acum, gospodăria este deschisă pentru vizitare de marţi până duminică, de la ora 10:00 la ora 19:00. Se plăteşte un bilet la intrare, iar veniturile generate se folosesc pentru proiectele Fundaţiei Regelui şi pentru alte proiecte în Viscri.

„Curăţenia străzilor, excursiile pentru copiii care participă la cursul de grădinărit, toate acestea sunt parţial finanţate din aceste venituri.“

Mihai Grigore, care este, alături de soţia sa, şi proprietarul Viscri 125, unul dintre primele proiecte moderne de turism din zona rurală a României, spune că în Casa Regelui Marii Britanii există tineri din sat care pe perioada vacanţei oferă tururi ghidate. Majoritatea angajaţilor sunt oricum tot din sat.

Momentan, casa găzduieşte o expoziţie permanentă, dedicată Transylvania Florilegium, o carte de artă botanică unicat în România. „Este un compendiu al plantelor sălbatice din zona Viscri şi Valea Zălanului, conceput din iniţiativa Majestăţii Sale Regele Charles al III-lea.“ Picturile au fost realizate de unii dintre cei mai valoroşi artişti botanici din lume, care pe parcursul a cinci ani au pictat sute de plante sălbatice, multe dintre ele unicat în Europa.

„Este una dintre cele mai frumoase cărţi de acest fel din lume şi suntem norocoşi că le putem prezenta vizitatorilor casei singurul exemplar expus public în România.“

A doua expoziţie este temporară. „În luna iulie, am avut o expoziţie de fotografie aeriană cu biserici fortificate din Transilvania, a fotografului Ionuţ Macri.“

Acum, în august, casa găzduieşte o expoziţie de portrete, realizată de doi artişti britanici, Daryl şi Judy Ford (cunoscuţi ca Dapper & Jude). Fotografiile care alcătuiesc expoziţia „A Path to the Past“ au fost realizate pe parcursul ultimilor cinci ani în mici sate retrase din Transilvania.

„Încercăm să avem o nouă expoziţie temporară la fiecare două luni, maximum. Ne propunem ca spaţiul din casa Majestăţii sale Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii din Viscri să fie disponibil unor expoziţii şi evenimente care vorbesc despre subiectele dragi Majestăţii Sale Regele.“

Vor urma astfel expoziţii de pictură, fotografie de arhitectură, sculptură, restaurare sau ecologie.

„Casa este un spaţiu foarte frumos şi expunerea aici reprezintă o oportunitate de a ajunge la oameni care, poate, nu intră atât de des într-o expoziţie de pictură sau nu participă la un seminar de restaurare. Avem deja o listă de aşteptare pentru expoziţiile următoare.“

Mihai povesteşte că ideea reconversiei casei s-a conturat în timp, în sat, şi a fost foarte bine primită de Majestatea sa Regele Charles al III-lea pentru că oferea o deschidere mai largă către public. Înainte, gospodăria era mai complicat de vizitat, lucru posibil doar când nu erau cazaţi aici oaspeţi. Acum, camerele nu se mai închiriază. Ele sunt folosite de voluntarii care se implică în proiectele din casă.

„Nu am putea să oferim calitatea şi intimitatea pe care o merită oaspeţii dacă am combina cazarea cu vizitarea.“

Procesul de reconversie a fost unul laborios, iar rezultatul este cu totul diferit faţă de ce era anterior. Spaţiile au acum o altă destinaţie, gazonul a devenit grădină de legume, iar în locul în care se servea micul dejun a apărut acum o ceainărie.

„A fost un proces laborios, dar care ne-a făcut plăcere, pentru că am lucrat cu colaboratori cărora

le-a plăcut proiectul şi ne-au ajutat foarte mult.“ Camerele de oaspeţi a trebuit transformate în spaţii de vizitare, iar şura a devenit spaţiu expoziţional.

„În plus, am amenajat un magazin în care am strâns produse manufacturate în zonă, de calitate foarte bună şi care susţin iniţiative sociale.“

În ceea ce priveşte ceainăria cea nou-inaugurată, ea oferă infuzii de plante din zonă, băuturi preparate cu siropuri de la Saschiz sau cu miere de la Hamba. „E un loc mic, deschis doar vizitatorilor, dar cu foarte mare succes.“

Un alt proiect care a rezultat ca urmare a reconversiei Casei Regelui Marii Britanii este o şcoală de grădinărit pentru copiii din sat.

„Împreună cu Monica Ludu, care are probabil cea mai frumoasă grădină din Viscri şi care este una dintre persoanele cele mai implicate în lucrul cu copiii din sat, am transformat gazonul din spatele şurii într-o grădină de legume în care cei mici pot să înveţe să planteze şi să îngrijească plantele.“

Scopul mai mare este ca, prin acest proiect, copiii să deprindă nişte aptitudini necesare în viaţă: să vină la timp la un program zilnic, să muncească timp de trei luni până când culeg rezultatele muncii, să aibă răbdare.

„Acesta e doar un exemplu de proiect pentru comunitate care se poate realiza aici. Costurile cu aceste proiecte sunt acoperite din veniturile generate de casă.“

Viscri este cel mai cunoscut sat din Transilvania şi totodată una dintre cele mai populare destinaţii turistice locale. Mihai Grigore, care locuieşte aici de circa un deceniu, spune că satul s-a dezvoltat destul de încet. Cea mai importantă schimbare a fost realizarea de către comunitate a unei parcări pentru vizitatori, cu o potecă care îi duce direct în centrul satului, pentru a proteja locuitorii de traficul auto.

„Începând cu luna septembrie, sperăm ca, în cele din urmă, accesul auto pe strada principală din Viscri să fie permis doar localnicilor, pentru a proteja situl UNESCO şi viaţa normală a locuitorilor satului.“ De atunci, toţi vizitatorii vor fi rugaţi să parcheze în parcarea publică, gratuită, amenajată de localnici.

„Pentru un sat cu 200 de case, un număr chiar şi de 200-300 de maşini în unele zile e un dezastru, mai ales că vorbim nu doar de un monument UNESCO, dar şi de un sat viu, cu oameni care îşi văd de viaţa de zi cu zi, cu animale care se întorc de la câmp şi căruţe de fân care trebuie băgate în curţi.“

În ultimii ani s-a terminat, în cele din urmă, şi asfaltarea drumurilor care vin spre Viscri, iar în sat s-a pavat cu piatră naturală drumul de acces.

„S-au deschis şi câteva locuri noi de mâncat, au apărut şi una sau două case noi de oaspeţi.“ Dar, adaugă Mihai, e un sat mic, nu există prea mult spaţiu pentru locuri noi. „Ne dorim să rămână un sat viu, în care tuturor să ne placă să trăim. Nu vrem să se transforme într-o staţiune turistică.“

Datele pentru 2022 nu sunt încă disponibile, dar în anii anteriori circa 50.000 de vizitatori ajungeau la biserica fortificată din Viscri.

„Desigur, ultimii doi ani au fost atipici, cu un număr foarte mare de vizitatori din ţară. Anul acesta s-a redus numărul oaspeţilor, ceea ce reprezintă un respiro bine-venit pentru sat, până când o să avem o infrastructură potrivită.“

În ceea ce-l priveşte pe Majestatea sa Regele Charles al III-lea, şi el vizitează Viscri cam o dată pe an. În 2022 a venit în luna mai, când era aproape gata transformarea casei. „A fost foarte încântat de schimbare.“

Cu cât a contribuit Majestatea Sa Regele Marii Britanii la farmecul sau notorietatea satului?

„Farmecul şi notorietatea sunt două lucruri diferite. Farmecul cred că se datorează saşilor, care au ales un loc atât de frumos în urmă cu peste 700 de ani, când au început ceea ce este acum Viscri.“ Şi se datorează mai ales celor care au ajutat la salvarea acestor case atât de frumoase, printre care şi Majestatea sa Regele Chales al III-lea, adaugă Mihai Grigore. Dar a fost un efort comun, iar sătenii din Viscri au jucat un rol foarte important, pentru că au înţeles că această moştenire e valoroasă şi trebuie protejată.

„Acesta e unul dintre satele cele mai curate în care am fost în România, spre exemplu. De ani de zile comunitatea se strânge primăvara şi organizează o zi de curăţenie pe toate dealurile din jur.“ Iar în timpul anului, tot comunitatea se asigură că cineva strânge gunoiul şi repară coşurile de nuiele de pe străzi.

„E doar un exemplu mic, dar cred că din astfel de lucruri mici vine farmecul Viscriului. Sunt şi oameni care, după ce vin în Viscri, spun că nu e nimic special, că sunt atâtea alte sate la fel. Probabil sunt foarte norocoşi. Noi nu am găsit prea multe sate atât de curate, cu case renovate tradiţional, cu o comunitate atât de implicată“, conchide Mihai Grigore.