După Afaceri

Cum arată weekendul perfect perfect pentru Monica Vasile, director office agency la Cushman & Wakefield Echinox? Călătoresc pentru a vizita expoziţii de artă sau pentru a urmări spectacole de operă ori piese de teatru

13 oct 2024 149 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

De peste 17 ani, zilele Monicăi Vasile se măsoară în metri pătraţi de birouri tranzacţionaţi prin agenţia locală Cushman & Wakefield Echinox, din echipa căreia face parte. De-a lungul carierei, a oferit consultanţă strategică pentru chiriaşi şi proprietari de birouri din Bucureşti şi din principalele oraşe din ţară. Capitala este însă cea în care petrece cele mai multe şi memorabile weekenduri, fie cutreierând muzeele, fie bucurându-se de aromele împletite de cafea şi pâine proaspătă - obicei de la care nu se abate. O pasionează arta şi călătoriile deopotrivă, aşa că adesea escapadele de final de săptămână o găsesc şi pe alte meleaguri, dar cu acelaşi apetit pentru noi experienţe.

„Pentru mine, weekendul ideal începe într-o dimineaţă de toamnă, când vremea este încă plăcută, dar nu prea caldă, mai exact suficient de răcoroasă cât să porţi un cardigan uşor şi să te plimbi pe străzile Bucureştiului vechi. Cu o cafea bună în mână, te poţi aventura în căutarea unor noi comori în galeriile de artă din strada Hanul cu Tei. Şi, cu puţin noroc, poţi descoperi tablouri semnate de Dan Badea, George Păiş, Augustin Costescu sau sculpturi realizate de Guguianu (Marcel – n. red.) şi Irimescu (Ion – n. red.).

Pasiunile, gusturile şi obiceiurile mele s-au conturat de-a lungul timpului şi au devenit temelia a ceea ce sunt astăzi. Îmi place să citesc, iubesc muzeele şi arta şi mă încântă să descopăr restaurante noi şi feluri de mâncare inedite. Sunt o mare iubitoare de cafea de calitate şi ador tot ce ţine de viennoiserie.

Iar în serile târzii de weekend, mă bucur de cine alături de prieteni, de un pahar de vin bun şi de conversaţii pline de savoare. Mi-aş dori să cultiv şi alte pasiuni, precum gătitul sau cântatul la pian, dar nu am găsit încă suficient timp pentru a mă dedica acestor noi activităţi.

Fără excepţie, în fiecare sâmbătă şi duminică, mă duc în zona Floreasca, la cafeneaua preferata, C-O FI Factory, unde comand un flat white cu lapte de mazăre şi un cookie cu nuci. După aceea, îmi iau o baghetă franţuzească proaspăt scoasă din cuptor de la Pain Plaisir. Ador mirosul de cafea şi pâine caldă.

Călătoresc destul de des în weekenduri, iar câteva zile petrecute într-un loc nou mă revigorează rapid. Aleg destinaţiile în funcţie de ceea ce îmi doresc să experimentez. De exemplu, am vizitat Haga pentru a vedea un tablou despre care citisem într-o carte, Veneţia pentru Bienala de artă, iar Copenhaga pentru a încerca faimosul restaurant Alchemist. Îmi doresc mereu experienţe noi şi cred cu tărie că nimic nu te îmbogăţeşte mai mult decât călătoriile. Îmi place să mă documentez temeinic înainte de plecare şi să planific totul în detaliu, astfel încât să mă asigur că tot ce este important pentru mine este bifat şi că profit la maximum de weekend.

Pasiunea pentru artă este ceea ce mă defineşte cel mai mult. Cu mulţi ani în urmă, am văzut pentru prima dată «Cina cea de Taină» a lui Leonardo da Vinci, în Bazilica Santa Maria delle Grazie. Cea mai mare surpriză a fost că nu era un tablou, ci o frescă ce, deşi nu era nici cel mai bine recondiţionată şi (mai târziu am realizat) nici cel mai bine pictată, m-a impresionat profund. Entuziasmul pe care l-am simţit atunci m-a determinat

să-mi doresc să aflu cât mai multe despre tot ce înseamnă arta. Nu există weekend în care să nu vizitez un muzeu sau să nu citesc despre artă, în toate formele ei.

Astăzi pot spune că, de obicei, călătoresc pentru a vizita expoziţii de artă sau pentru a urmări spectacole de operă ori piese de teatru pe care le aştept cu nerăbdare. Destinaţia mea preferată pentru weekend este Milano, iar o zi tipică de weekend ar include plimbări lungi pe străduţele aglomerate din zona Quadrilatero, cu vizitarea unei expoziţii la Pinacoteca di Brera şi cu o seară de operă cu Turandot la Teatro alla Scala, neapărat în regia lui Franco Zeffirelli.

În general, nu se schimbă prea multe între weekendurile de vară şi cele de iarnă, pentru că păstrez aceleaşi rutine şi interese. Recent însă, am descoperit o nouă pasiune pentru schi şi încerc să exersez cât de des pot. De aceea, iarna aleg să combin weekendurile de cultură cu destinaţii de schi. Interesant este că libertatea, liniştea şi bucuria pe care le simt citind sau admirând un tablou sunt similare cu cele pe care le trăiesc pe pârtia de schi.

Cel mai recent weekend memorabil l-am petrecut în sudul Franţei. Riviera franceză are un şarm aparte şi încă păstrează eleganţa anilor ’60. De la bistrourile franţuzeşti unde savurezi cel mai bun pain perdu până la plajele însorite unde te bucuri de cele mai frumoase apusuri. În Cannes, am avut plăcerea de a descoperi o librărie cu adevărat fermecătoare, numită Auteur d’un Livre. Acolo, l-am întâlnit pe cel mai amabil şi bine informat curator de cărţi, ale cărui poveşti mi s-au părut fascinante.

În următoarele weekenduri voi rămâne în Bucureşti, unde plănuiesc să explorez pe deplin toate locurile frumoase, poate încă nedescoperite. Totuşi, mi-ar plăcea să revin la Berlin sau Paris. Parisul toamna este absolut splendid.“