Sudul litoralului a devenit în ultimii ani destinaţia mai multor investiţii în turism, dar ceea ce este remarcabil la aceste noi inserţii este coerenţa abordării din punct de vedere estetic, lucru mai rar întâlnit pe plan local. Din iulie, Eforie, fostă staţiune regală, va avea un nou rezident (termenul nu este deloc ales întâmplător), EUFORIA retreat + spa deschizându-şi braţele pentru o clientelă distinsă care ştie bine că marea nu este frumoasă doar vara.
Situat pe strada Mării 66, EUFORIA retreat + spa reuneşte prin conceptul său de design trei clădiri construite în epoci diferite într-un tot unitar. „EUFORIA retreat + spa este o oază captivantă de relaxare de pe plaja dintre Eforii. Clădirea este alcătuită din trei aripi – The Pool Pavillion, The Lake Wing, The Villa –, ultima având şi cel mai bogat şi frumos istoric, fiind o vilă interbelică, construită în anii ’30, care a avut parte de modificări în anii '90, dar şi în 2021, atunci când am început proiectul“, spune Alexandra Bogatu, fondatoarea EUFORIA retreat + spa, cea care a dezvoltat şi start-up-ul Rezident.ro, platformă de închiriat apartamente în regim hotelier activă din 2018.
Pornit cu un portofoliu de trei apartamente, azi Rezident a ajuns la 70 de unităţi care pot fi închiriate în regim hotelier în mai multe zone din România, Bucureşti, munte sau mare. „EUFORIA se află între Eforie Nord şi Eforie Sud, aproape de Marea Neagră şi Lacul Techirghiol. Poziţionarea clădirii, foarte aproape de plajă şi natura de aici au fost factorii primordiali care ne-au determinat să alegem să contribum la dezvoltarea acestei zone din dorinţa de a le prezenta turiştilor o altă faţă a litoralului. Investiţia totală s-a ridicat la aproximativ 2 milioane de euro, din fonduri proprii şi investiţii bancare“, spune Alexandra Bogatu. Boutique hotelul s-a deschis chiar la începutul lunii iulie, are 20 de camere, iar cei care îl vizitează pot alege dintre cele cu privelişte la mare sau către lac. De asemenea, proiectul va opera din toamnă şi ca bază medicală de tratament, în prezent fiind în proces de acreditare. Pe lângă camere, se numără un living spaţios, piscina interioară, spa-ul cu saună uscată/umedă şi spaţiul pentru masaj terapeutic, jacuzzi-ul, terasa exterioară cu vedere spre mare şi o sală de sport decorată într-o manieră particulară.
„Restaurantul EUFORIA are o capacitate de 60 de locuri în interior şi 20 pe terasa exterioară, cu vedere uimitoare către mare, deschis atât pentru oaspeţii hotelului, cât şi pentru cei din afara acestuia. Restaurantul EUFORIA are un meniu divers şi rafinat, cu mâncăruri inspirate din bucătăria mediteaneeană, preparate cu ingrediente proaspete alese de la producători locali“, mai spune fondatoarea proiectului.
Pentru realizarea EUFORIA retreat + spa, Alexandra Bogatu a colaborat cu Annterior Studio, studio fondat în 2012 de Anna Chiţan, căreia în 2016 i s-a alăturat Maria Farcaş. Cumva pasiunea pentru readucerea la viaţă a caselor vechi şi frumoase care caracterizează abordarea estetică a Annterior Studio s-a potrivit perfect cu dorinţa proprietarilor EUFORIA retreat + spa de a crea un spaţiu seren şi rafinat, ce comunică cu natura spectaculoasă din jur. Rezultatul, după cum spune chiar Alexandra Bogatu, a fost un spaţiu-sanctuar, un cocon de confort şi bunăstare.
„Întotdeauna proiectele în curs sunt cele mai incitante, pentru că toată energia creativă, ideile şi entuziasmul sunt concentrate acolo. Recent am finalizat hotelul boutique & spa EUFORIA şi suntem pe ultima sută de metri cu Rezident Tomis Marina, un apart hotel în portul Tomis“, spun Anna Chiţan şi Maria Farcaş, de la Annterior Studio. Până la aceste două spaţii publice, toate proiectele Annterior Studio au fost amenajări de spaţii rezidenţiale private.
„Ne-am dat seama că o constantă a acestor spaţii rezidenţiale este că, organic, neprogramat, proiectele care s-au concretizat s-au situat mai mereu în clădiri vechi, în spaţii cu istorie, unde am rezonat instantaneu cu gloria trecutului şi ne-am imaginat cu uşurinţă capitolele prezentului.“ În cazul EUFORIA retreat Ă spa nu a mai putut fi vorba despre o restaurare, dar chiar şi aşa dezvoltarea interioară şi exterioară a locului s-a făcut armonios cu istoria locului şi cu caracterul natural unic.
„Din păcate, din trecutul casei interbelice nu a mai rămas decât o parte din brâul de piatră cochiliferă de Techirghiol, actualmente în spaţiul adiacent saunelor. Altfel, ne-a plăcut să ne jucăm cu nostalgia/rostalgia din jurul frumuseţii desuete a fostei staţiuni regale. Câteva sculpturi moderniste în piatră ale lui George Culea, un artist local, şi-au găsit locul presărate în spaţii comune ale hotelului, am înrămat vederi vechi cu Eforie şi litoralul românesc, şi am răscolit ţara după picturi cu plaje şi ceruri şi mări.“
Mai departe, brieful a fost acela de a gândi un spaţiu atemporal, în care cei care iubesc marea şi îi înţeleg farmecul să aibă un spaţiu în care să vină să se întâlnească cu ea, indiferent de anotimp.
„Clientul şi-a dorit un hotel & spa pentru o clientelă distinsă şi înstărită, un concept de design care să unifice cele trei clădiri construite în epoci diferite într-un tot unitar şi care să dărâme această cutumă românească potrivit căreia la mare se merge doar vara. A fost un brief mai mult decât generos şi ne-am aruncat în proiect cu mult entuziasm. Credem că Marea Neagră e superbă toamna şi iarna şi primăvara devreme, iar EUFORIA are o poziţie absolut privilegiată de unde să-i contempli frumuseţea şi învolburările.“ Anna Chiţan şi Maria Farcaş mai spun că şi-au imaginat un spaţiu contemporan, o oază de calm şi graţie ce „vorbeşte“ cu împrejurimile prin prezenţa materialelor naturale, a cromaticii atât de uşor de ales şi a proximităţii incredibile: din majoritatea camerelor, din pat, deschizi ochii şi practic te invadează cerul, marea şi plaja. „E o senzaţie incredibilă.“ Fiind primul lor proiect de spaţiu public, a fost şi cel mai complex de până acum, provocarea semnificativă fiind de a găsi soluţiile de design ideale care să aibă componenta estetică bine armonizată cu cerinţele privind funcţionarea unei unităţi în regim hotelier. „A fost extrem de interesantă această provocare: cum să rămânem creative bifând toate cerinţele tehnice, regulile de siguranţă şi reglementările unui spaţiu public, cum să transmiţi serenitate, zen şi armonie, dar să acomodezi uşi tehnice de incendiu, aparataje şi detectoare, dimensiuni şi materiale speciale care câteodată sunt în răspăr cu o idee perfectă la care trebuie să renunţi, sau materiale şi obiecte superbe, dar nepotrivite pentru exploatarea hotelieră.“
Armonizarea dintre conceptul de design şi partea funcţională a unui hotel s-a regăsit în filosofia wabi sabi, pornită din cultura japoneză care celebrează frumuseţea din imperfecţiuni şi apreciază caracterul simplu al lucrurilor.
„Filosofia wabi sabi ni s-a părut potrivită pentru EUFORIA. Într-o cultură saturată de tehnologie, suprafeţe lucioase şi miliarde de obiecte produse în masă, credem că sunt mulţi oameni ca noi care tânjesc după simplitate, naturaleţe şi autenticitate, după frumuseţea lucrurilor imperfecte, modeste şi efemere.“ Wabi sabi, spun cele două fondatoare ale Annterior Studio, e parfumul lucrurilor peste care trece vremea, dulceaţa melancolică a unei dimineţi mohorâte de iarnă peste Marea Neagră, eleganţa erodată a unei sculpturi mâncate de ploi şi vânturi, defectele şi cicatricile unor scaune ţărăneşti de o sută de ani.
„Texturile aspre, materialele naturale şi nuanţele subtile, graţia subestimată a unor împletituri de răchită, misterul dintr-o acuarelă interbelică cu copii la plajă. Spre marea noastră încântare, am descoperit la beneficiari aceeaşi patimă pentru obiectele vechi şi imperfecţiunile lor şi ne-am conectat nesperat în dragul nostru pentru autenticitate, pentru trecutul comun pe care-l au toate aceste lucruri: entuziasmul în faţa unei porţi transilvănene seculare care a devenit căpătâi uriaş de pat, dulapuri Biedermeier atât de frumoase că ţi se taie respiraţia, piese de mobilier rustice atât de masive încât devin de-a dreptul sculpturi.“
Iar până la urmă, puterea transformărilor atent gândite tocmai în aceasta stă, în menţinerea valorilor, intervenţia fiind în sensul aducerii acestora în contemporaneitate fără a le dilua nimic din farmecul autenticităţii. Vechea Eforie abia acum pare că şi-a regăsit cumva EUFORIA.