Travel

Alin Burcea, Paralela45: Eu merg cu plăcere oriunde. Iubesc Turcia, Grecia, dar şi Franţa, şi Italia, şi Năvodari! Sunt un călător de toate felurile laolaltă

14 iul 2022 211 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Alin Burcea este cunoscut drept fondatorul şi CEO al agenţiei Paralela45, una dintre cele mai importante agenţii de turism de pe plan local. Dincolo de acest statut de antreprenor şi executiv, el este totodată şi un călător avid, mereu în căutare de locuri sau experienţe noi. Spre exemplu, vara aceasta are pe listă ţări precum Georgia, Armenia, Azerbaidjan şi Iran. Până acum a vizitat deja câteva zeci de state – pe multe dintre ele cu maşina, mijlocul său de transport preferat -, dar mai are încă destule altele pe listă. Nu zice nu nici când vine vorba să se întoarcă în locuri unde a mai fost, pentru că, vorba aceea, călătorului îi şade bine cu drumul.

„Sunt un călător de toate felurile laolaltă.“ Când merge într-o călătorie, de obicei cu maşina, merge ca să descopere destinaţia. Dacă este una nouă, în care nu a mai ajuns, se opreşte şi ca să viziteze o serie de hoteluri – deh, defectul meseriei.

„Merg să văd şi să vizitez hoteluri, să discut cu directorii sau proprietarii lor.“ Evident, există şi componenta de shopping, şi partea de vacanţă cu familia, completează Alin Burcea.

Antreprenorul a absolvit Facultatea de turism din cadrul ASE, aşa că era logic să lucreze în turism, după cum recunoaşte chiar el.

„Puteam să lucrez într-un hotel sau într-o agenţie de turism.“

Era mai greu să aibă hotelul său în 1990 şi de aceea a înfiinţat Paralela45, în luna aprilie a aceluiaşi an. „Dacă nu îţi faci cu pasiune meseria, mai bine nu o mai faci.“

De aceea, ca să fii antreprenor în turism trebuie să fii, într-o anumită măsură cel puţin, şi călător.

„Ca să poţi să faci ce este cel mai bine pentru turist trebuie să cunoşti tu, personal, destinaţia, modul de transport. Da, trebuie să fii tu călător înaintea turistului.“

Totuşi, Alin Burcea afirmă că îi place să descopere destinaţii noi în primul rând pentru sine personal, şi, evident, apoi pentru turiştii care vor merge ulterior în acele locuri împreună cu agenţia sa.

„Am «deschis» multe destinaţii în acest fel.“

Acum are în plan să ajungă în Georgia, Armenia, Azerbaidjan şi Iran. Nu ştie exact câte ţări a vizitat până acum, cu siguranţă câteva zeci. Mai are însă şi altele pe listă. „Îmi doresc să ajung să vizitez în detaliu America de Sud.“

Într-un an normal, fără COVID-19 sau conflicte armate, antreprenorul călătoreşte în jur de trei luni. Mai exact, una din patru zile e plecat.

„În 2022 am fost, deocamdată, în Turcia.“ Primul scop al călătoriei a fost „descoperirea“ unei desti­naţii unde Paralela45 a organizat în acest an un charter. Este vorba de triunghiul de staţiuni Dalaman, Fethyie, Marmaris.

„Este o destinaţie frumoasă, de o frumuseţe nebănuită.“ Apoi a fost în Antalya, pentru întâlniri cu hotelierii, pentru a vedea unităţi noi de cazare, cum este Cullinan Golf Resort Belek, care se deschide în iune, şi pentru a stabili împreună cu partenerii strategia pentru 2022/2023.

„Ulterior am revenit în zona Bodrum, pentru a vizita câteva hoteluri, după care am avut o vacanţă alături de familie, la hotelul LUJO din această staţiune, probabil unul din cele mai bune din Turcia.“

Acesta a fost doar începutul sezonului de călătorii în acest an. În luna iulie, antreprenorul-călător va merge în Grecia, în Katerini, dar şi la Atena şi în insulele Kefalonia, Zakynthos şi Lefkada. Este o călătorie de business, de întâlniri cu partenerii, de redescoperit Kefalonia, unde vrea să organizeze chartere cu Paralela45 în 2023.

„În septembrie voi merge cu familia în vacanţă în Italia.“

În 1990, când a deschis agenţia, prima destinaţie externă pusă pe harta turismului românesc a fost Istanbul. Oferea celor dornici de o călătorie în afara graniţelor o vacanţă de trei nopţi cu autocarul, care costa 25 de dolari şi 500 de lei.

„Am organizat în acea vară zeci de autocare. Îmi aduc aminte cum lucram atunci, ţineam corespondenţa telex, apoi am trecut la fax. Aşa au fost începuturile în turism, în 1990.“

Lumea călătoriilor este astăzi alta. Şi pentru români există un adevărat univers al vacanţelor peste graniţă.

„Astăzi, românii pot să călătorească oriunde! Şi mulţi au şi resursele financiare să facă acest lucru.“

Paralela45 a ajuns să facă chartere în Maldive, în Republica Dominicană, în Laponia, în Kenya, destinaţii care acum mai bine de trei decenii erau mai degrabă un vis frumos pentru aproape oricine.

„Practic, se poate orice! Spre exemplu, acum, românii nu mai au nevoie de vize nicăieri în Europa.“

Totuşi, Alin Burcea crede că destinaţia preferată pentru 2022 va fi tot Grecia. Această ţară ce cuprinde câteva mii de insule, dintre care peste 200 locuite, era şi înainte de pandemie alegerea a peste un milion de turişti autohtoni. Ultimii doi ani, marcaţi de restricţii, au făcut ca cifrele să scadă.

„Cred că vom depăşi pragul de 1,4 milioane de turişti români în Grecia în acest an.“ Revine puternic şi Spania, unde au fost destul de puţini români în anii de pandemie, adaugă el.

„Eu merg cu plăcere oriunde. Iubesc Turcia, Grecia, dar şi Franţa, şi Italia, şi Năvodari! Pentru mine este mai greu să merg în city break-uri, întrucât merg cu maşina.“

Optează şi pentru Turcia, unde alege all inclusive, dar şi pentru Grecia, unde nu recomandă all inclusive, pentru ca turiştii să cunoască spiritul local, atmosfera din taverne.

„Noi avem de peste 20 de ani şi un apartament la Năvodari, pe malul mării, unde mergem cu mare plăcere. Ce poate fi mai frumos decât să ai apartamentul tău, pe malul mării?“

Ridicarea restricţiilor majore de călătorie, faptul că state precum Grecia, Turcia, Bulgaria şi Italia au renunţat să le mai ceară turiştilor certificat de vaccinare pentru acces, dar şi începerea sezonului estival au dat un imbold românilor să meargă din nou în afara ţării.

„Lumea întreagă este deschisă pentru turism în 2022 şi chiar dacă încă mai sunt reguli, se ştie clar care sunt. Totodată, şi turiştii s-au obişnuit cu ele.“

Pandemia a fost cumplită, spune Alin Burcea, pentru că oamenii nu au putut călători liber, fără varii restricţii, în cele mai multe ţări, în timp ce alte state şi-au închis complet graniţele, cum a fost cazul celor din Asia sau Oceania.

„Astăzi are loc o puternică relansare, toţi doresc să călătorească oriunde.“

Totuşi, anul 2022 este marcat de o altă problemă presantă, inflaţia, care se vede deja în preţurile tuturor produselor şi serviciilor, inclusiv în cel al vacanţelor.

„Da, totul s-a scumpit, dar asta nu îi împiedică pe oameni să călătorească.“

În acest an, preţurile sunt puţin mai mari faţă de 2021, situaţie justificată de ce întâmplă pe piaţa energiei, dar şi de faptul că în pandemie s-au făcut cheltuieli imense pentru siguranţa sanitară a turiştilor în orice destinaţie, explică fondatorul agenţiei Paralela45, una dintre cele mai mari agenţii din România din punctul de vedere al cifrei de afaceri şi al numărului de călători care ajung în vacanţe în diferite colţuri de lume.

„În perioada verii, avem aproximativ 60 de plecări (zboruri) pe săptămână, în frunte fiind Grecia, cu 21 de curse săptămânale.“ Urmează Turcia cu 12 zboruri către Antalya, Bodrum şi Dalaman şi Spania cu 13, un număr de curse peste cel din 2019, ultimul an de normalitate înainte de pandemie.

„Sunt sute, chiar mii de oferte, în funcţie de destinaţie, pentru vacanţe în Grecia, Turcia, Bulgaria, Italia, Spania, Cipru de Nord şi de Sud, Portugalia.“ Există totodată şi circuite pe toate continentele, pentru că odată cu ridicarea restricţiilor majore de călătorie se poate ajunge din nou în orice colţ al lumii îşi doresc turiştii, spune Alin Burcea.

„Ca noutate, avem zbor charter spre Ibiza, începând din 17 iunie, şi cu pachete de vacanţă de la 600 de euro per persoană. Avem şi mai multe zboruri charter spre Grecia şi Turcia, din aproape toate oraşele cu aeroport ale României unde anterior nu existau mai multe opţiuni pentru aceste zone de vacanţă.“

El aminteşte astfel cursa către Dalaman din Bucureşti, dar şi de faptul că spre Antalya se zboară din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Târgu-Mureş, Baia Mare, Sibiu, Oradea şi Bacău. Noutate este şi destinaţia Rhodos din Iaşi. Spre Grecia (Creta/ Chania, Creta/Heraklion, Corfu, Zakynthos, Rhodos, Santorini) se zboară din Bucureşti, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, Oradea, Timişoara, Iaşi şi Craiova.

„Practic, oferim alternative românilor din anumite regiuni şi diversificăm prin zboruri directe destinaţiile din portofoliu.“

În turism nu se lucrează însă doar pentru prezent, ci şi pentru viitor, fiind în pregătire destinaţiile pentru iarnă sau chiar pentru vara viitoare.

„Am lansat deja charterul de Laponia, cu pachete pentru perioada de dinaintea Crăciunului şi de Crăciun, pentru copiii şi pentru adulţii care vor să trăiască magia sărbătorii acasă la Moş Crăciun.“

Paralela45 face şi turism de tip incoming, şi asta de 30 de ani. Evident însă, în perioada crizei sanitare turiştii străini au lipsit, date fiind restricţiile de călătorie.

„Nu am mai participat nici la târgurile internaţionale. Acum activitatea începe să se reia, reapar turiştii străini.“

La fel ca românii, şi străinii au dor de ducă acum mai mult ca niciodată, aşa că 2022 se profilează a fi anul marilor speranţe şi al marilor vacanţe!