Style

Tips & Tricks. Rutină pentru succes: Am aflat cum îşi încep cinci oameni din mediul de business autohton zilele în mod obişnuit, de la ce obiceiuri nu se abat şi cum le construiesc ele stilul de viaţă

04 iun 2024 277 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

„Să-ţi vând un pont!“ este, probabil, una dintre expresiile – folosite în mediul de business, dar nu numai – specifice culturilor din toată lumea. Cele mai bune surse de inspiraţie sunt, de cele mai multe ori, oamenii de lângă noi, aşa că După Afaceri Premium dă sfară în ţară şi îi pune pe reprezentanţii din lumea businessului în faţa unor provocări mai puţin stresante decât cele din viaţa de zi cu zi a afacerilor.

„Fă-ţi patul!“ este una dintre cărţile care au făcut furori la un moment dat în rândul amatorilor de lecturi motivaţionale, pentru că arată cum, prin obiceiuri aparent mici şi nesemnificative, se pot consolida personalităţi disciplinate. De la tabieturile de dimineaţă începe de fapt construirea unui întreg fel de a fi şi se pune temelia unei vieţi de succes, aşa că tocmai de aceea am fost curioşi să aflăm cum îşi încep cinci oameni din mediul de business autohton zilele în mod obişnuit, de la ce obiceiuri nu se abat şi cum le construiesc ele stilul de viaţă.

 

Dan Lupu, CEO şi cofondator al brandului local de modă MIZAR:

„Dacă ziua o încep cu MIZAR, seara o închid cu sport. E felul în care mă detaşez după o zi lungă de efortul intelectual intens şi de responsabilităţile ce vin la pachet cu poziţia mea în companie. Joc tenis şi fotbal aproximativ două ore pe zi timp de patru-cinci zile pe săptămână. Încerc să nu mă abat nici în vacanţe. Dacă este iarnă, caut destinaţii unde pot practica sporturile de sezon. Vara vizitez mult, cred că este un mix echilibrat de cultură şi civilizaţii noi la care mă expun, cu mişcare.

Pentru mine, MIZAR nu este doar o afacere, ci pasiunea în care investesc cel mai mult timp şi energie în fiecare zi, iar asta de 28 de ani. Obiectivul principal este să pun MIZAR pe harta marilor jucători din industrie şi pentru aceasta aloc, în medie, între 10 şi 12 ore pe zi în timpul săptămânii. Recunosc, şi în weekend îi dedic câteva ore.“

 

Adina Filculescu, fondatoarea atelierului floral enRose:

„Modul în care îmi încep în mod obişnuit ziua a evoluat de la o perioadă la alta, dar recunosc că nu am putut niciodată să mă trezesc cu uşurinţă la 5 dimineaţa (doar dacă este vorba de vreun zbor matinal către o vacanţă). Încep dimineaţa însă cu un duş şi pe urmă fac câteva exerciţii fizice timp de aproximativ 15 minute. Îmi place să am dimineţi mai leneşe, fără ore stricte de trezit. Am renunţat la alarma telefonului, mă trezesc după bioritmul natural şi consider acest lucru un privilegiu. Nu îmi pun niciodată întâlniri la prima oră, astfel încât să pot răspunde la e-mailurile urgente şi să pot organiza mai bine ziua care urmează. Savurez o cafea bună şi îmi face o deosebită plăcere să ud grădina de la atelier şi să observ evoluţia plantelor. Susurul apei mă relaxează şi, în acest timp al meu, îmi fac ordine în gânduri şi mi se clarifică un to-do-list mental. Uneori îmi mai proiectez nişte dimineţi ideale de duminică dedicate relaxării, în care să pregătesc micul dejun, să citesc şi să fac plimbări lungi.“

 

Daniel Donici, cofondator al producătorului de lactate Artesana:

„În ceea ce priveşte rutina mea de dimineaţă, am o abordare oarecum structurată, care alternează cu perioade de flexibilitate. Cu alte cuvinte, încerc să am o rutină, dar câteodată o ignor total. În perioadele de rutină, mă ajută foarte mult să menţin un program consistent pentru a rămâne concentrat şi productiv. Cu toate acestea, recunosc şi importanţa de a-mi permite momente de relaxare pentru a mă reîncărca şi a atenua presiunea, chiar dacă presiunea revine şi mai arzător când constat că adun prea multe sarcini urgente şi/ sau importante. Rutina mea productivă începe de obicei cu seara de dinainte, asigurându-mă că mă odihnesc suficient, dormind cel puţin şapte ore. Înainte de culcare, alcătuiesc o listă de sarcini pentru ziua următoare şi revizuiesc angajamentele viitoare, astfel că mă eliberez de gânduri şi pot să adorm mai repede. Dimineaţa, acord prioritate odihnei şi mă ocup de nevoile corpului meu, inclusiv de hidratare şi un mic dejun hrănitor, bogat în proteine. Un element de bază în rutina mea de dimineaţă este să mă bucur de un kefir de capră Artesana, este ingredientul meu secret. În plus, fac un efort să încorporez practicile de autoîngrijire în rutina mea. Aceasta include sesiuni regulate de saună o dată pe săptămână, alternate cu băi reci, atunci când sunt disponibile. La fiecare două săptămâni, programez şi un masaj de relaxare sau japonez (Yumeiho). Încă mă străduiesc să integrez şi sesiuni de sport, aici simt că pot şi trebuie să fac mai multe, noroc că fac în ultima vreme multe deplasări în străinătate, unde merg foarte mult pe jos. Consider că aceste obiceiuri joacă un rol vital în stabilirea unui ton pozitiv pentru întreaga zi şi menţinerea unui stil de viaţă sănătos, contribuind în cele din urmă la bunăstarea şi productivitatea mea generală.“

 

Laura Roshanian, cofondatoarea businessului de distribuţie de echipamente pentru industria cafelei Artisan Coffee Gear şi a festivalului de cafea de specialitate Slow Coffee Festival:

„Indiferent de numărul de întâlniri pe care le am programate pentru următoarele ore, ziua mea începe, invariabil, cu un espresso. Poate chiar două sau trei, dar mereu maximum patru înainte de ora 9. În această perioadă, în care organizez Slow Coffee Festival, avem şi day-to-day business la Artisan Coffee Gear, dar şi şantier, construind ceva unic în partea noastră de Europă, aşa că întâlnirile sunt chiar mai multe decât to-do list-ul. Mă ajută ca dimineaţa să îmi planific ziua, în linişte, pe flipchartul din biroul de acasă. Fac tot posibilul să îmi las o oră liberă, uneori şi mai mult, pentru a mă plimba prin cartier alături de Hario, câinele nostru. Să vorbesc cu vecinii din comunitatea noastră sau să mă opresc la o poveste cu oamenii care lucrează în businessurile din zonă sunt activităţi foarte relaxante şi pline de energie bună. Uneori, îmi încep ziua chiar în cafenea, pentru că îmi place să ascult poveştile celor care se opresc la noi, în drum spre treburile lor. E un sentiment foarte frumos că, într-un fel, ne începem toţi ziua împreună, în acelaşi loc, iar cafeaua este un combustibil foarte bun pentru tot ce urmează să se întâmple în vieţile fiecăruia în ziua respectivă. Ziua mea poate începe în multe feluri, dar constantele sunt cafeaua, oamenii din comunitate şi întâlnirile care ne ajută să ducem mai departe proiectele în care suntem implicaţi şi care chiar au un impact pozitiv în comunitatea de cafea din România.“

 

Alex Lascăr, cofondatorul reţelei de centre fitness Stay Fit Gym:

„Fiind parte dintr-o familie cu doi copii mici (7 şi 2 ani), începuturile mele de zi s-au conturat cu o rutină care îmi dă energia de care am nevoie. Mă trezesc în jurul orei 6:50 pentru a avea 15 minute pentru igienă. Imediat după, merg în patul lui Tudor, fiul cel mare, şi petrec cinci minute alături de el, pentru a-l trezi lent. Apoi cobor cu el, îi pregătesc micul dejun şi povestim «planurile zilei», în timp ce îmi beau cafeaua. Între timp, coboară şi soţia mea cu fiul cel mic şi încercăm să prindem 15 minute toţi patru, înainte de începutul efectiv al zilei. După ce îl las la şcoală pe Tudor, la maximum 8:30 ajung în sala de fitness, unde, timp de 60-90 de minute, încerc să stau departe de telefon şi să mă concentrez pe antrenament. Niciodată nu iau micul dejun şi păstrez prima masă a zilei în jurul orei 12:30, pentru că m-am obişnuit să fac o sesiune de cardio şi antrenamentul pe stomacul gol. Rutina s-a creat în jurul copiilor şi e completată de dorinţa de a mă menţine în formă fizică bună. Astfel, consider că-mi menţin atât sănătatea fizică, cât şi pe cea psihică într-o stare bună şi pot să dau randament în business.“