Style

Sartoria de sărbători

13 dec 2012 549 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Sartoriile (atelierele de croitorie) care se respectă păstrează în mare parte aceeaşi tactică de măsurare şi realizare a hainelor ca acum două secole. La prima consiliere clientul e întrebat despre job, lifestyle şi preferinţe estetice, apoi, dacă vorbim de croitorie bespoke, urmează a doua şi a treia probă pentru finalizarea costu­mului personalizat. Un croitor bun e ca un psiholog căruia îi poţi încredinţa temerile şi dorinţele tale. În Bucureşti istoria costumelor "made to measure" şi "tailor bespoke" (haine făcute pe comandă, după un model personalizat) este destul de recentă, însă pare să crească odată cu numărul oamenilor de afaceri. Iar perioada sărbătoriilor este de obicei una aglomerată pentru atelierele şi magazinele din oraş.

Alexandru Ciucu, cel care a lansat, alături de Zennoni, printre primele sartorii din Capitală, spune că a pregătit deja voucherele cadou pentru sărbători, idee lansată cu doi ani în urmă şi care pare că a devenit destul de populară printre cei care vor să ofere un cadou personalizat. În cazul lui Ciucu timpul de execuţie a unui costum la comandă poate varia în funcţie de complexitatea acestuia şi de numărul de comenzi din momentul respectiv, între trei şi şase săptămâni.

În această perioadă sunt incluse şi cele trei întâlniri necesare. Prima întâlnire are ca scop luarea măsurilor, stabilirea materialului şi a detaliilor de ordin estetic, urmează proba şi apoi a treia întâlnire are loc când costumul este gata şi se mai pot face mici retuşuri, dacă este cazul. Preţul unui costum Alexandru Ciucu porneşte de la circa 1.300 de euro şi poate creşte progresiv, în funcţie de material, consumul de ţesătură, complexi­tatea modelului şi timpul de livrare, până la 15.000 de euro.

Pentru cei ce doresc un costum "made to measure" mai degrabă decât unul bespoke, recent s-au lansat câteva buticuri specializate pe acest serviciu. Fie că cei care le calcă pragul vin să-şi croiască un costum de ceremonie pentru seara de Anul Nou, fie că-şi pre­gătesc garderoba de iarnă cu sacouri şi paltoane din caşmir "acum e o perioadă bună pentru vânzări, mai ales pentru paltoane făcute pe comandă. Modelul Camel Coat e foarte căutat", spun reprezentanţii Tudor Personal Tailor, com­panie lansată în urmă cu trei ani care oferă consiliere de garderobă pentru oamenii de afaceri care nu au timpul sau disponibilitatea de a merge în retail. Croitorii de la Tudor Tailor pot să vină la biroul managerului sau acasă unde iau măsurile şi unde împreună cu clientul stabilesc materialul şi modelul care e gata în patru-şase săptămâni. Preţul pentru un costum începe de la 450 de euro, în funcţie de materialele alese. "Ne pregătim pe şase decembrie şi de lansarea unui nou showroom în Hilton, dedicat costumelor de ceremonie", au adăugat cei de la Tudor Tailor.

Deşi fiecare costum poartă amprenta pur­tă­torului, an de an, ba chiar sezon de sezon cos­tumele se încadrează la rândul lor în tendinţe.

"În sezonul toamnă-iarnă 2012-2013 costumele care domină sunt în culori închise, cu revere ascuţite şi doi nasturi pentru stilul business", spune Alex Tudoroiu, creative director MARSAY, un butic specializat pe costumele made to measure, lansat recent pe piaţa locală.

La rândul său, Marius Dan, fondatorul Tudor Personal Tailor, spune că pentru a se încadra în tendinţe costumul trebuie să fie cambrat, cât mai apropiat de corp. "Indiferent de tendinţe însă, costumul negru, cambrat şi cu rever clasic nu ar trebui să lipsească din garderoba nimănui", con­chide Alexandru Ciucu.