Style

Recomandare pentru oameni de afaceri: la ce te uiţi când alegi o pereche de ghete

12 nov 2012 589 afişări
Din aceeaşi categorie

Când cumperi o pereche nouă de ghete te porţi cu grijă cu ele, te gândeşti să nu le oboseşti, cel puţin o vreme. Apoi începi să nu mai fi atent la ele şi le porţi la bine şi la rău. Însă ghetele bune, pe măsură ce decad în rang capătă demnitate, iar uzura le prieşte şi "arată bine aşa scofâlcite, ca ghetele de ziarist de pe vremea lui Balzac", spune Şerban Alexandrescu, cofondatorul companiei de publicitate Headvertising,care are în garderoba sa câteva perechi de ghete cu perso­nalite.

"Îmi plac modelele clasice şi bărbăteşti, inspi rate din cele care se făceau la începutul secolului '20, cu şiret înalt şi puţin toc, pe care le poţi purta peste 12 fără să se întâmple nimic rău cu ele. Relaţia cu o pereche bună de ghete e într-un fel ca şi cea pe care o ai cu bocancii de militărie, mai bine-i purtai aşa jerpeliţi decât să porţi o pereche nouă pe care să o suporţi din nou până se mulează pe piciorul tău. În armată, uneori ca pedeapsă, îţi îngropau bocancii şi unii căutau ore întregi ca să-i descopere", povesteşte Alexandrescu.

Prima pereche de încălţăminte pe care acesta şi-a cumpărat-o din primul salariu "serios", în '93, a fost o pereche de bocanci negri "aşa cum purtau cei din trupa Pearl Jam, eram fan".

Între timp gusturile sale s-au îndreptat spre modele mai clasice, bine făcute, din piele care îmbătrâneşte ca vinul. Cea mai recentă pereche şi-a cumpărat-o de la Roma, din Empresa, unul din magazinele de referinţă în lumea pantofilor cu tradiţie.

Şi în Bucureşti există câteva locuri, deşi puţine, pentru cei care înţeleg arta unei ghete bine făcute. Magazinul Entrance, de pe Brezoianu, aduce de exemplu modele Marsell şi Guidi, două branduri italieneşti care îmbină perfect tradiţia cu look-ul urban. O pereche de ghete la Entrance poate să coste de la 1.500 de lei la 4.000 de lei, în funcţie de model.

La Royal Man Boutique sau Ermenegildo Zegna găseşti modele mai clasice, potrivite întotdeauna la un sacou de tweed şi o pereche de pantaloni din lână fină, iar magazinul Distinto a adus deja pe rafturi ghete coborâte direct de pe catwalk, dintre care cea mai extravagantă este o pereche din piele de crocodil, care costă 2.000 de euro.

Outlet-ul Santi, de pe Strada Dogarilor, nr.24, deşi nu aduce cele mai recente colecţii, are pentru clienţii săi modele care se găsesc mai greu în România precum Regain, N.D.C, Henderson, Momo sau Car Shoe, pentru preţuri cuprinse între 150 şi 250 de euro.

Pe online oferta este încă şi mai generoasă, site-ul Mr. Porter care livrează şi în România afişează la categoria "boots" mo dele pen tru toate gus tu rile, fie că e vorba de Maison Martin Margiela, Grenson, Lanvin sau perechi mai sport de la Diemme.