După Afaceri Premium a pornit, începând cu această ediţie, la „vânătoare“ de cafea bună în locuri cool din Bucureşti şi îşi propune să spună lunar povestea cafenelelor care dau o nouă vibraţie oraşului, intrând în conversaţie cu oamenii din spatele conceptelor. Ideea ne-a venit după mai multe întâlniri cu astfel de antreprenori care ne-au vorbit despre cum au ales să transforme pofta de cafea în business şi care spun toţi acelaşi lucru, că Bucureştiul se află în cea mai bună perioadă a sa din punctul de vedere al efervescenţei în domeniu, concurând cot la cot şi chiar depăşind marile capitale europene la acest capitol.
Ceea ce s-a vrut la început a fi o cafenea mică, de specialitate, a devenit, peste câţiva ani, unul dintre cele mai vibrante locuri din Bucureşti, în care aroma cafelei bune se îmbrăţişează cu muzica bine aleasă şi împreună dau o atmosferă în care îţi doreşti să-ţi începi dimineaţa şi chiar să-ţi continui ziua. Mugshot este exact ceea ce promite numele, un shot de energie într-o cană de cafea, iar ca bonus – se află şi într-o zonă nobilă a Capitalei. Ce-ţi poţi dori mai mult?
„Mugshot este un proiect pornit acum cinci ani, când trei buni prieteni s-au asociat, vrând să intre în industria ospitalităţii“, povesteşte Cristian, unul dintre cei care se fac „responsabili“ de Mugshot.
Au pornit de la ideea unei cafenele mici, de specialitate, şi era foarte important pentru ei locul unde avea să fie.
„Ne doream foarte tare să pornim acest proiect într-o zonă centrală, însă potrivită pentru activarea vecinătăţii, a oamenilor din cartier.“
Aşa că această cafenea de specialitate şi-a găsit locul într-o zonă cu istorie, pe strada Aurel Vlaicu la numărul 20, la intersecţia cu Dumbrava Roşie (una dintre cele mai frumoase artere din Capitală), la parterul unui imobil care, nu mai departe de acum câţiva ani, se afla aproape în ruină. Clădirea funcţionase în perioada comunistă ca fabrică de medicamente, iar apoi a fost lăsată în paragină, după cum povestea în 2018 Mihai Arghiropol, un investitor căruia acest imobil i-a atras atenţia suficient de mult încât să-şi dedice timpul, energia şi banii pentru a-l recondiţiona.
Până au ajuns aici însă, cei trei fondatori ai Mugshot au închiriat diverse spaţii în oraş şi au cumpărat chiar şi un container pe care voiau să-l transforme într-un coffee shop stradal.
„Apoi a venit pandemia şi am luat o pauză de la proiect, el existând totuşi în mintea fiecăruia.“
Aşadar, în a doua jumătate a lui 2021 unul dintre asociaţi, arhitectul Omid Ghannadi, lucra la proiectarea spaţiului DJ Superstore (un magazin cu echipamente pentru DJ).
„Aşa am găsit locul potrivit pentru Mugshot, la parterul acestui spaţiu de pe strada Aurel Vlaicu numărul 20. Era tot ce ne doream în privinţa amplasamentului, cartierul este efervescent.“
Zona Icoanei-Ioanid este un cartier unde localul poate deveni un cadru, o platformă pentru coagularea oamenilor şi a vecinătăţii, spune Cristian. El este de profesie inginer şi pasionat de industria ospitalităţii, în care a şi profesat mai mulţi ani, Omid este arhitect, iar Alex, cel de-al treilea asociat, este economist şi vine cu înţelegerea managementului unui business. Experienţa de arhitect a lui Omid Ghannadi este evidentă de cum intri în cafenea, care, la capătul ei, ascunde magazinul DJ Superstore, cu aparatură şi accesorii dedicate pasionaţilor de muzică ce se ascultă cu sonorul la maxim. Când am ajuns eu acolo, se auzea Santana în boxe, pentru ca două minute mai târziu să vibreze Lionel Richie. Asta doar ca să vă faceţi o idee despre ce vă poate aştepta dacă treceţi de uşa impunătoare.
„Atât magazinul, cât şi cafeneaua sunt spaţii cu atmosferă cool, efervescentă şi primitoare. Ne place să spunem că sunt multe elemente interesante în designul acestor două spaţii care funcţionează împreună, este un loc care se lasă descoperit în timp.“
De fiecare dată când vii, mai observi un detaliu nou, un colţ special. Este un spaţiu contemporan, gândit special pentru oameni cu mintea şi sufletul tinere, explică fondatorul.
Financiar, cei trei acţionari au investit în jur de 100.000 de euro până acum şi nu au terminat încă. Dar au dedicat, în acelaşi timp, răgaz pentru gândire, cercetare, vizite la târguri de HoReCa, au hoinărit prin cafenele, au trecut printr-un proces de branding.
„Ne-am dorit să avem un start cât de bun se poate, deşi ne-am dat seama că vor fi multe situaţii
neprevăzute şi va trebui să ne adaptăm şi din mers. Acest timp a fost de folos şi pentru calibrarea noastră ca asociaţi.“
Erau prieteni de mulţi ani, dar asociaţi de puţin timp. „Pandemia ne-a oferit răgazul să ne găsim fiecare locul potrivit în această afacere, printr-un proces ceva mai dificil decât sună“, mai spune Cristian.
Tot locul este gândit ca un prilej pentru a aduce oamenii împreună, o ocazie de a lega prietenii, de a-ţi cunoaşte vecinii şi de a începe discuţii plăcute. Mugshot se vrea a fi, în primul rând, un liant pentru comunitatea în care se află, pentru cei care tranzitează frecvent cartierul şi care, prin impresia cu care rămân, pot să aducă apoi şi alţi pasionaţi de cafea, din alte zone ale oraşului.
„Ideea pentru noi a fost dintotdeauna clară - un loc în care să putem servi oamenilor produse de cea mai bună calitate şi o experienţă pentru care vor dori să revină.“
De aceea au fost atât de importante locul unde să deschidă Mugshot şi atmosfera spaţiului.
Cum toţi trei asociaţii sunt pasionaţi de gust, de noutate şi de calitate, s-au obişnuit să nu rateze şi să testeze orice local nou de care aud – fie el în ţară sau nu –, să deguste zeci de origini de cafea şi etichete de vin şi apoi să listeze în locaţia lor doar ce e mai bun. La Mugshot, cafeaua provine de la Origo, unul dintre pionierii de pe piaţa locală a cafenelelor de specialitate.
„Piaţa cafelei de specialitate din România a explodat în ultimii ani şi, din fericire, este încă în plină dezvoltare. Oferă o calitate extraordinară a produselor şi a serviciilor, cu mult peste ce se întâmplă în alte oraşe din Europa.“
Bucureştiul a devenit un loc plin de cafenele de specialitate foarte bune şi o urbe vizitată de foarte mulţi pasionaţi de cafea din afara ţării, spune Cristian.
„Ce îmi place foarte mult este că fiecare cafenea de specialitate îşi propune ceva mai mult, fiecare oferă o experienţă proprie şi, în acest context, ne aşezăm şi noi cu valorile noastre.“
Cristian, Omid şi Alex sunt încă foarte entuziasmaţi de ce se întâmplă cu cafeneaua Mugshot de pe Aurel Vlaicu, aşa că, în perioada următoare vor să-şi consolideze poziţia în zonă şi să se asigure că vin cu o experienţă care să poată genera comunitatea pe care o au în minte. Au însă mai multe planuri cu această cafenea, care, de fapt, se vrea a fi mai mult decât atât.
„Încă sunt convins că «omul sfinţeşte locul» şi în cazul acestei pieţe diverse, nu neapărat aglomerată, despre care vorbim. Cum ziceam, noi vrem să oferim un anume tip de experienţă, centrată pe om, pe cartier, pe comunitate.“
Spre exemplu, la Mugshot este instalată o masă lungă unde pot sta mai mulţi oameni care nu au venit neapărat împreună. Masa este suficient de lungă pentru a oferi intimitate, dar şi sentimentul de „împreună“. Cuplată cu o cafea sau cu o băutură pe bază de matcha, această stare duce la o experienţă aparte, care trece dincolo de prospeţimea croissantului sau de gustul feliei de banana bread şi ajunge până la satisfacţia unei zile începute cu o stare bună.