Style

Noua modă: Într-o lume care vorbeşte mai mult ca niciodată despre necesitatea vitaminelor D şi C, pastilele nu sunt decât una dintre opţiuni. Infuziile şi perfuziile sunt noile metode de a oferi organismului elixirul tinereţii veşnice

04 mai 2021 977 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Vitaminele - nu doar C şi D, atât de populare în această perioadă - sunt o necesitate şi nu de puţine ori o recomandare universală pentru un organism sănătos şi echilibrat. Până recent, le căutam exclusiv în farmacii sau în hrana de zi cu zi - de la broccoli şi nuci la spirulină şi kale, aceste alimente „miracol“ consumate în cantităţi industriale şi forme nebănuite. Acum a venit rândul terapiilor cu vitamine şi nutrienţi, cele practicate în cabinetele medicale şi cosmetice menite să găsească elixirul sănătăţii veşnice.

Perfuziile, infuziile şi alte tipuri de tratamente cu vitamine au rolul să redea organismului - atât de obosit după un an de pandemie - vitalitatea pierdută. Prin piele sau direct în venă, ele trebuie să creeze o barieră - invizibilă, dar reală - care să ţină piept „duşmanilor“ ce poartă diferite nume - stres sau boală.

„Terapia intravenoasă face parte din medicină de aproape un secol şi a fost introdusă de doctorul Thomas Latta în anul 1883, în timpul epidemiei de holeră din Anglia. Doctorul Latta a fost pionier în utilizarea perfuziei saline intravenoase în tratamentul holerei, iar din 1950 ea este disponibilă pe scară largă în spitale din întreaga lume“, spune Alexander Zeuke, medic cunoscut pentru programele de medicină preventivă. Alături de Ion Zegrea, chirurg estetician, el a lansat Medkore Ă Elysium, conceptul integrat de medicină preventivă şi regenerativă ce oferă terapii intravenoase cu nutrienţi, vitamine şi antioxidanţi, teste genetice pentru prevenire şi tratament, precum şi ozonoterapie, folosită pentru vindecare şi rejuvenare.

„În mod tradiţional, terapia intravenoasă cu micronutrienţi era administrată doar în spitale, însă tot mai mulţi medici încorporează terapiile IV în tratamente ambulatorii, în afara spitalelor“, adaugă el.

În Statele Unite, unde medicina anti-aging este foarte populară, terapia IV cu micronutrienţi este disponibilă pe scară largă în cabinetele medicale, în „drip spa“-uri şi în clinicile anti-ageing. Există chiar autobuze în care medici de urgenţă autorizaţi îi ajută pe oameni să depăşească simptomele mahmurelii şi alte probleme de sănătate, povesteşte Alexander Zeuke.

În Europa, conceptul de administrare intravenoasă de micronutrienţi ca terapie sau măsură preventivă pentru sănătate în afara unei unităţi spitaliceşti este destul de nou, dar devine din ce în ce mai popular în ultimii ani. „Există medici certificaţi, atât în România, cât şi în alte ţări europene, care oferă astfel de tratamente pacienţilor.“

Administrarea intravenoasă de micronutrienţi (IV) este o terapie care furnizează lichide cu micronutrienţi, oligoelemente şi vitamine, printr-o perfuzie, direct în venă. Prin administrarea intravenoasă, micronutrienţii esenţiali intră direct în sânge, asigurându-se astfel absorbţia completă la nivel celular.

„Marele avantaj al terapiei IV este efectul terapeutic instantaneu, deoarece toţi micronutrienţii esenţiali sunt «livraţi» direct în circulaţia sangvină, ocolind tractul gastrointestinal.“ Deseori, suplimentarea orală cu micronutrienţi nu are efectul dorit din cauza problemelor de absorbţie sau a inflamaţiei tractului gastrointestinal, care sunt foarte frecvente în societăţile moderne.

„În plus, din cauza agriculturii industrializate, alimentele din supermarketuri sunt deseori sărace în micronutrienţii esenţiali, astfel încât administrarea intravenoasă ajută la restabilirea unui nivel optim, îmbunătăţind sistemul imunitar şi crescând nivelul de energie vitală.“

Există însă şi alte modalităţi pentru revitalizarea organismului.

Ioana-Adina Oancea, cofondatoare a Careless Beauty, produ­cător român de cosmetice 100% naturale, ce deţine şi cabinete de dermatocosmetică, recomandă pentru creşterea imunităţii terapii la nivelul pielii. Un exemplu este tratamentul facial ce include vaporizarea la bolul cu plante.

„Acele 10 minute de inspiraţie şi expiraţie deasupra aburului îmbunătăţesc funcţionarea tractului respirator, prevenind răcelile, datorită efectului antimicrobian şi antiinflamator al speciilor de plante folosite.“ Vaporii inhalaţi şi căldura relaxează musculatura şi contribuie la eliminarea mucozităţilor nazale, ajutând persoanele care suferă de sinuzită sau rinită alergică. Cabinetele Careless Beauty România oferă tratamente dermatocosmetice şi masaje profesionale.

„Creşterea imunităţii poate fi obţinută şi prin masajul cu doza unică de elixir vegetal cu efect regenerator al pielii. Acest tratament este o aromaterapie pură.“

Elena Oancea, chimist şi fondator Careless Beauty, descrie cele mai importante etape ale procesului astfel: după ce faţa, decolteul, braţele şi picioarele au fost umezite cu ape florale, urmează al doilea pas. Pielea feţei, a gâtului şi decolteul primesc miresmele îmbietoare ale florilor de ghiocel proaspete, macerate într-o mască special creată pentru restructurare şi regenerare celulară a pielii, în acest anotimp al renaşterii, primăvara!

„Când pielea primeşte bogăţia polenului crud al florilor de ghiocei şi se hrăneşte, corpul intră în stare de relaxare profundă, iar noi, terapeuţii, trecem la masajul picioarelor şi al braţelor o emulsie cu macerate din flori proaspete de tuberoze, în care am introdus concentraţii de uleiuri eterice din lavandă sălbatică, lavandă de cultură, cetină cu mlădiţe şi muguri de pin sălbatic.“ Miresmele se degajă şi sunt absorbite prin inspiraţie, dar şi prin porii pielii, când produsul este pulverizat pe picioare şi braţe.

„Extractele vegetale utilizate au proprietatea de a menţine pH-ul optim de 4,5-5 al pielii - care este cel mai important organ al corpului -, tocmai pentru a păstra intactă această barieră acidă“, spune antreprenoarea. Ea adaugă că clienţii Careless Beauty sunt persoane care iubesc produsele naturale şi, în mod deosebit, cele fabricate în România. Sunt oameni care depun toate eforturile pentru a-şi respecta corpul, pentru a-l asculta şi pentru a alege ceea ce este mai sănătos în îngrijirea zilnică. Preponderent, e vorba de persoane care caută produse de nişă, fabricate cu responsabilitate, prietenoase cu mediul înconjurător.

„Doar învăţându-ne corpul vom înţelege că acesta are nevoie de timp de procesare şi acele perioade de regenerare. Nimic nu se întâmplă rapid, în câteva zile, aşa cum uneori se doreşte. Fiecare om este unic, iar fiecare metabolism menţine ritmul propriu. Să respectăm asta este mare lucru.“

Specialiştii Careless Beauty recomandă ca terapiile să fie urmate o dată pe lună, la 28-30 de zile, mai ales dacă există anumite afecţiuni de ordin dermatologic sau mult stres în viaţa de zi cu zi. Perioade esenţiale în îngrijirea corpului sunt cele de schimbare de anotimp, când avem nevoie de mai multă hidratare, relaxare, odihnă şi îngrijire sporită a pielii.

Alexander Zeuke spune la rândul său că personalizarea terapiilor pentru fiecare persoană în parte e foarte importantă. El adaugă că cercetările ştiinţifice arată că în special glutationul, zincul, vitaminele C şi D sunt vitale pentru funcţiile imunomodulatoare.

„Cocktailurile intravenoase MedkoreĂElysium sunt, în general, personalizate în funcţie de simptomele pacientului, de starea sa de sănătate şi de problemele specifice.“ Perfuziile cu  micronutrienţi oferă ameliorare pacienţilor cu afecţiuni precum declin cognitiv, migrenă, oboseală, simptome de mahmureală, boli autoimune, dureri cronice, artrită, modificări ale dispoziţiei, infecţii ale căilor respiratorii superioare, rinită alergică sezonieră, spasm muscular acut şi multe altele.

Unele amestecuri sunt personalizate pentru a îmbunătăţi performanţa atletică sau pentru a grăbi recuperarea după exerciţii fizice intense. Alte cocktailuri IV cu micronutrienţi sunt personalizate pentru persoanele care au joburi solicitante, îmbunătăţind funcţia creierului sau ameliorând simptomele de stres cronic şi epuizare (burnout).

„O serie de tratamente intravenoase cu micronutrienţi precum terapiile IV MedkoreĂElysium pentru jetlag, mahmureală, detoxifiere şi creşterea nivelului de energie au beneficii imediate şi o singură perfuzie este în general suficientă pentru a oferi efectele dorite.“

Alte perfuzii trebuie făcute de mai multe ori pentru a obţine beneficiile scontate.

Problemele de sănătate cronice precum bolile autoimune, declinul cognitiv, durerea cronică, stresul cronic, epuizarea sau afecţiunile inflamatorii necesită în general 3 - 5 şedinţe de tratament, fiecare pacient fiind monitorizat săptămânal pentru a evalua rezultatele.

În final, fie că e vorba de terapii intravenoase sau de tratamente cosmetice şi masaje cu produse realizate 100% din plante, fie că e vorba de perfuzii sau infuzii, organismul trebuie să se simtă după aceea într-un singur fel: revigorat şi gata să lupte! Pentru că mâine e o nouă zi!, vorba lui Scarlett O'Hara, personajul din romanul Pe aripile vântului.