Style

Se întâmpla acum 20 de ani ca Ioana Bejan şi Oana Romanescu să se cunoască la Braşov, pe vremea când erau în clasa a şaptea. S-au împrietenit, au luat-o apoi pe drumuri diferite, însă de curând au fondat împreună un atelier de încălţăminte fondat tot la Braşov. Astfel s-a conturat brandul Opinca

01 mai 2023 269 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Se întâmpla acum 20 de ani ca Ioana Bejan şi Oana Romanescu să se cunoască la Braşov, pe vremea când erau în clasa a şaptea. S-au împrietenit, dar nu au urmat acelaşi drum, fiecare având propriul parcurs al carierei. Experienţele pe care le-au trăit separat însă au deschis posibilitatea unui proiect comun, care a luat naştere de curând, sub forma unui atelier de încălţăminte fondat tot la Braşov. Astfel s-a conturat brandul Opinca.

„În 2017, în timpul unei excursii în Asia, am cumpărat de la un artizan o pereche de încălţări foarte asemănătoare cu opincile noastre tradiţionale şi totuşi foarte hip şi supercomode. Mi-au plăcut la nebunie. Şi cum atunci când paşii sunt uşori şi simţi că pluteşti şi gândul zboară mai departe, m-am gândit ce simplu ar fi de produs şi în România“, rememorează Ioana Bejan.

Aşa că vreme de doi ani s-a jucat şi a dezvoltat primul model. A colaborat cu un cizmar, a vândut câteva perechi, a schiţat ceva şi pentru construcţia brandului. Iar aici şi-a făcut apariţia Oana, cu tot cu bagajul ei de cunoştinţe. „Cred că aici mă poticneam dacă nu o cooptam pe Oana, prietenă din clasa a şaptea, după câteva beri care ne-au dus cu discuţia la industria modei şi cum nu prea se fac încălţări pe gustul nostru şi poate ar trebui să ni le facem singure.“

Oana Romanescu are experienţă şi în design, dar mai ales în publicitate, iar Ioana a căpătat abilităţi de antreprenor după ce a fondat şi a gestionat mai multe afaceri proprii pornite de la zero. Ea a dezvoltat multiple proiecte, în domenii diverse, precum Bike House (închiriere de apartamente în regim hotelier), Climb House (sală de aventură cu trasee de căţărat), Melc House (concept de tiny houses) şi Muzeul Amintirilor din Comunism. Excursia din Asia a fost imboldul necesar pentru un alt proiect, aşa că Opinca a devenit noul business al Ioanei Bejan, din care s-a născut şi o minicolecţie.

„Amândouă eram conştiente că vom intra într-o industrie foarte competitivă, un domeniu în care e greu să te afirmi, dar cred că ne-a ademenit chiar aspectul ăsta. Am luat-o ca pe o provocare.“

Pasionată din copilărie de design vestimentar şi desen, hobby-uri conexe jobului de account director în agenţia de publicitate Dare Digital, Oana Romanescu a îmbrăţişat cu bucurie perspectiva implicării în business. Îşi amin­teşte că era foarte mică atunci când a dezvoltat o pasiune pentru desen şi modă, cerându-i zilnic mamei ei să-i creioneze prinţese în rochii elaborate şi apoi făcând chiar ea asta, imaginându-şi ţinute care mai de care mai sofisticate. Astăzi, poate atinge şi chiar purta propriile creaţii.

Experienţa amândurora şi implicarea s-au tradus în extinderea colecţiei de opinci, pentru a cuprinde mai multe culori şi tipuri de piele, dar şi realizarea unor diferite modele de sandale, toate potrivite pentru zilele însorite. Au continuat de asemenea şi cu o colecţie de ghete şi botine dedicate sezonului de toamnă-iarnă.

„Proiectul nostru a avansat încet, organic, pentru că fiecare din noi avea şi alte iniţiative în care era implicată. Dar a fost şi este în continuare a breath of fresh air (o gură de aer proaspăt – trad.) în timpul nostru, o sursă de entuziasm şi motivaţie, o combinaţie între un hobby superfun şi un business la început, pe care amândouă sperăm să-l vedem crescând şi maturizându-se.“

Ce îşi doresc Ioana Bejan şi Oana Romanescu este ca piesele Opinca să fie mai mult decât o nouă prezenţă în dulap. Designul este puternic infuzat cu estetica personală a celor două fondatoare, astfel că încălţările vin cu un aer atemporal, mai degrabă decât să mizeze pe urmărirea trendurilor din modă, care se succed acum mai rapid decât oricând.

„Facem ping-pong cu idei şi lucruri care ne inspiră, ne vedem, bem un vin, vorbim, Oana de­senează ce ne imaginăm, mergem împreună la fabrică, alegem culori, texturi de piele. Ne-am organizat şi realizăm in-house şi sesiunile foto pentru materialele necesare pentru social media, am cumpărat lumini şi fundal pentru fotografie indoor. Iar fiecare şedinţă foto se termină cu toată casa plină de haine pentru că noi încercăm toate combinaţiile posibile de outfituri care se asortează cu încălţările.“

După două colecţii deja lansate şi după o salbă de mesaje de încurajare primite de la cliente, Oana şi Ioana au început să viseze la noi colecţii pentru toate anotimpurile, plus produse noi în portofoliu, precum genţi şi chiar haine. Pentru a realiza ghetele şi sandalele Opinca, cele două antreprenoare lucrează cu o fabrică din judeţul Braşov, care, pe lângă magazinul propriu, are şi colaborări cu branduri atât mici, cât şi notorii. Ele conturează schiţele, iar apoi, pornind de la desenele lor, cei din fabrică realizează un prototip. Mai departe, în procesul de producţie, încearcă să se implice cât mai mult şi fondatoarele brandului.

De cele mai multe ori, prima versiune a creaţiilor, poate chiar şi a doua şi a treia, sunt adaptate până când Oana şi Ioana sunt mulţumite de rezultat. Cea mai frumoasă parte? Alegerea combinaţiilor de culori şi texturi cu care urmează să lucreze. O pereche de sandale costă 250 de lei, iar ghetele pornesc de la 390 de lei. Fiecare colecţie, atât cea de vară, cât şi cea de iarnă, cuprinde câte trei modele, fiecare model fiind disponibil în trei sau patru variante de culoare.

„În momentul de faţă, avem o medie de trei comenzi pe săptămână, ceea ce nu e mult, dar suntem la început de drum. Nu avem un buget de marketing aşa de mare cum ne-am dori, dar nici nu lucrăm cu stocuri mari. Am început mai timid, cumva mai mult ca o joacă, şi ne dorim să creştem firesc şi organic.“

Până aici, antreprenoarele au investit peste 23.000 de euro în stocuri, website, campanii şi marketing, suma iniţială necesară pentru a porni la drum fiind de aproximativ 6.000 de euro. Piesele Opinca se găsesc exclusiv în magazinul online al brandului, Oana şi Ioana lucrând la planul de a deschide şi un magazin fizic, cochet, cu un design aparte.

„În timp ce lucram la branding şi brand statement, ne-am dat seama de ceva superimportant: felul în care păşeşti, ce ai în picioare şi mai ales cât de confortabile sunt încălţările determină modul în care te simţi, cum vezi lumea şi cum te vezi pe tine. În jurul acestei idei am conceput modelele.“

În etapa de creaţie, Oana Romanescu, absolventă de Design Vestimentar la Timişoara şi a unui master la Paris pe aceeaşi temă, încearcă să aplice cât mai multe din principiile învăţate la şcoală, de la schiţe şi alegerea culorilor la principiile esenţiale pe care se bazează o colecţie reuşită, fie că este vorba de o colecţie de încălţăminte sau de îmbrăcăminte.

„Cred că motivaţia mea principală de a porni pe acest drum a fost sentimentul de bine, de pozitiv pe care mi-l dădea simplul act de a privi desenele mamei mele şi apoi pe ale mele. Am simţit că această stare se amplifică în momentul în care hainele ilustrate devin realitate, prind viaţă alături de persoana care le poartă şi se bucură de ele.“ Practic, bucuria celui care creează se transmite celui care alege şi poartă o piesă, iar asta i se pare cea mai frumoasă parte din viaţa celor pasionaţi de modă şi totodată implicaţi în domeniu, mărturiseşte Oana Romanescu.

După finalizarea studiilor, ea a început călătoria în lumea advertisingului şi a lucrat în mai multe agenţii din Bucureşti. De-a lungul anilor, şi-a dorit de multe ori să poată împleti ce a învăţat în publicitate şi în facultate cu visul din copilărie, acela de a crea, iar acum chiar asta face.

La rândul ei, Ioana Bejan a lucrat opt ani în mediul ONG, în proiecte de conservare a naturii. Un proiect în parteneriat cu autorită­ţile i-a cam tăiat aripile, iar interacţiunea cu birocraţia şi corupţia a făcut-o să se retragă din acest domeniu. După ce a pornit împre­ună cu partenerul ei un business ce consta în închirierea în regim hotelier a unei case cu trei apartamente, şi-au luat trei luni sabatice prin Asia. După ce s-au întors acasă, Ioana a demarat, alături de alţi asociaţi, alte două proiecte antreprenoriale, apoi a apărut Opinca. Iar astăzi ea îşi împarte timpul între toate aceste afaceri.

„Căutăm oportunităţi de dezvoltare, finanţări disponibile, facem schimb de idei şi ne dăm voie să visăm. În acelaşi timp, încerc să îmi acord atenţie mai multă şi mie, să călătoresc, să citesc, să mă dezvolt personal.“

Şi pas cu pas, Opinca devine mai mult decât doar o idee născocită într-o călătorie de deconectare.