Style

De la veşminte pentru Papa Francisc, la arome: Cum s-a transformat un absolvent al Institutului Pontifical de Muzică Sacră din Roma într-unul dintre cei mai cunoscuţi parfumieri

15 nov 2016 629 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Ai crede că parfumierii se inspiră din natură. Sau, de ce nu, din gastronomie? Din tărâmuri exotice ori din livezi idilice din jurul lumii. Ai crede că vor să reproducă miresmele persoanelor care le-au marcat viaţa sau să imortalizeze momentele pe care nu le vor uita niciodată. Ai crede tot şi nu ai cerceta pentru că nu ţi s-ar părea nimic neobişnuit, dar te-ai întrebat vreodată cum miroase însăşi credinţa?

Un parfumier italian - care, printre altele, e şi pictor, muzician, fotograf şi designer grafic - a început să creeze esenţe inspirat de parfumurile pe care le folosea în atelierul unde crea veşminte bisericeşti. Aşa a apărut prima creaţie olfactivă sub semnătura Filippo Sorcinelli, parfumul LAVS, pe care autorul îl defineşte ca pe o „experienţă senzorială fără precedent“.

Astăzi, alături de LAVS, gama UNUM mai cuprinde patru parfumuri - Opus 1144, Rosa Nigra, Ennui noir şi Symphonie-Passion, o colecţie lansată în septembrie în parfumeria Beautik Haute Parfumerie.

Filippo Sorcinelli, creatorul şi parfumierul brandului UNUM, este absolvent al Institutului Pontifical de Muzică Sacră din Roma, iar în 2001 a creat LAVS (Laboratorio Atelier Vesti Sacre - Atelier de creare a veşmintelor sfinte - trad.), unde realizează haine pentru cultul catolic.

Printre „beneficiarii“ atelierului s-au numărat de mai multe ori Papa Benedict al XVI-lea şi Papa Francisc. Aşa a început povestea UNUM, despre „artă, libertate şi coerenţă“. Recent, parfumeria a prezentat proiectul SAUF, o gamă în care piesa centrală este tămâia, iar anul vi­itor încă un nume se va alătura celor cinci deja existente în colecţia UNUM.

Cum a început relaţia ta cu parfumeria?

A început atunci când, în atelierul de veşminte pe care îl conduc am decis să parfumez cutiile în care se aflau aceste artifacte de excelenţă. Aşa s-a născut primul parfum, LAVS, care a fost o experienţă senzorială fără precent.

Cum ai transpus gândirea mistică, cea care stă la baza brandului UNUM, în creaţiile olfactive?

Ce alt simţ mai plăcut decât un parfum poate fi atribuit spiritului? Prin arome, experienţa spirituală atinge apogeul, trecând prin cunoaşterea profundă şi prin contemplare. Astfel, sufletul atinge perfecţiunea.

Care sunt aromele care definesc parfumurile UNUM?

UNUM este o călătorie plină de experienţe. Nu am o definiţie exactă a unor esenţe particulare care să reprezinte UNUM, pentru că fiecare proiect este o poveste în sine, care se spune mai departe. Ca să faci asta, ai mereu nevoie de provocări şi de materiale noi.

Care este publicul-ţintă?

UNUM se adresează oricui este capabil să simtă emoţii. Totdeauna. Îmi plac iubitorii neconteniţi de frumuseţe, artă, cunoaştere şi substanţă. Nu-mi place să văd că proiectele mele sunt constrânse de tendinţele schimbătoare ale modei, care le fac să ia noi forme şi să fie repede uitate.

Cum ai descrie brandul UNUM în trei cuvinte esenţiale?

Artă, libertate, coerenţă.

Care sunt ingredientele tale preferate în crearea parfumurilor?

Până acum, alături de „nasurile“ care trăiesc şi empatizează cu mine, am folosit diferite materii prime ca să dăm formă ideilor - diferite tipuri de tămâie, materiale eterice, în coexistenţă cu altele, mai puternic ancorate în pământ, citrice care coexistă armonios cu soiuri fine de lemn. Cine ştie ce ne mai rezervă viziunile noastre?

Care este parfumul pe care nu-l vei uita niciodată?

Cel al mamei mele.

Eşti un artist complet: pictor, fotograf, muzician. Este parfumeria o ramură a artei?

Totdeauna îmi place să spun că parfumeria este ca o culoare din paleta mea bogată, este ca o notă a simfoniei care îmi povesteşte viaţa.

Care dintre aceste pasiuni îţi aduce cele mai mari satisfacţii?

Pun pasiune în tot ce fac. Pentru mine este imposibil să produc ceva fără să implic şi pasiunea. Această sursă inepuizabilă de emoţie este adevăratul combustibil în viaţa mea, este oxigenul care îmi permite să exist. Să creez muzică, să scriu, să pictez, să compun poezii, să realizez parfumuri, să fotografiez - toate acestea sunt pentru mine împlinirea supremă.

Ai timp să fii şi altceva în afară de parfumier?

Majoritatea oamenilor mă întreabă cum găsesc timp să „fiu“ mai multe lucruri. Poate este starea de spirit? Sau poate este dorinţa mea de a trăi? Poate dorinţa de a mă exprima sau de a crea? Sau poate toate odată? Cu siguranţă, sunt o persoană căreia nu-i plac oamenii care-şi pierd timpul. Şi mă enervez când văd că ziua a trecut mult prea repede.

Cum arată o zi din viaţa ta ca parfumier?

Viaţa mea este o cercetare continuă, în orice domeniu. Curiozitatea este adevărata forţă conductoare a existenţei mele, fie că vorbim despre viaţa personală, fie că vorbim despre cea profesională.

Pentru mine, fiecare zi este o nouă ocazie de a mă folosi de adevăr şi de sinceritate pentru a-mi îmbogăţi viziunea mea despre lume.

Nu ştiu dacă este bine sau rău, dar cu siguranţă este autentic şi îmi dă senzaţia de libertate.