Style

Ce este un knots designer? Iulia Lavu s-a alăturat micii afaceri de familie, specializată în producţia de şnur şi funie textilă, în Cisnădie, oraşul textiliştilor

25 apr 2024 134 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Iulia Lavu este knots designer, iar de opt ani dă viaţă unor obiecte de decor şi fashion realizate din funie textilă. A învăţat meşteşugul şi dragul pentru lucrul manual încă din copilăria petrecută în Cisnădie, oraşul textiliştilor, dar abia în 2016 a avut curajul să transforme pasiunea în business şi să împărtăşească din bucuria lucrului împletit. 

„Am pornit pe acest drum după ce am lucrat în marketing, project management şi vânzări, în companii multina­ţionale din Cluj, Bucureşti şi Ger­mania“, povesteşte Iulia Lavu.

Ea s-a născut în Cisnădie în 1984, iar de la grădiniţă până la facultate a urmat cursuri cu predare în limba germană. Din anul al doilea de facultate s-a angajat ca „practicant“ la subsidiara unei firme germane active în domeniul automotive.

După cinci ani, a schimbat industria şi oraşul.

„Am lucrat la Bucureşti, ca project manager în retail, iar după alţi şase ani am plecat în Germania, ca manager de vânzări la o firmă producătoare de echipamente industriale de stocare a apei pentru rezerva intangibilă de incendiu.“

După aproximativ 14 ani petrecuţi departe de Cisnădie, a decis să revină şi să se alăture micii afaceri de familie, specializată în producţia de şnur şi funie textilă.

„Toate rolurile în care m-am aflat de-a lungul carierei mele îmi sunt de folos acum. Cel mai mult aplic din experienţa în marketing şi vânzări, de data asta însă pentru brandul propriu.“ Sub brandul care îi poartă numele - Iulia Lavu - Knots Designer, ea creează două tipuri de articole - cele de home & deco şi accesoriile fashion. Funiile din iută, bumbac, lână sau fir sintetic - materiile prime ale pieselor sale - sunt produse chiar în propriul atelier din Cisnădie.

„Toate creaţiile mele sunt personalizate şi concepute în aşa fel încât să aducă la viaţă exact produsul pe care şi-l doreşte clientul.“

Iar particula „Knots designer“ din numele brandului a apărut pentru că fiecare produs realizat de Iulia se termină într-un nod. „În piesele mele, nodul este ca un si-giliu sau ca puntea de legătură între mine şi client.“

Creează decoraţiuni din funie textilă tip balustradă, dar şi decoraţiuni pentru terase, precum şi preşuri, covoare, coşuri de diverse dimensiuni, vaze decorative, abajururi sau şezlonguri. Adică orice se poate realiza din funie textilă şi implică noduri. Portofoliul este însă completat şi de păturici din lână merinos, împletite pe mână.

„În ceea ce priveşte accesoriile fashion, creez genţi, coşuri, plicuri şi pălării. Pentru ele folosesc fire de iută, bumbac sau sintetice, în funcţie de preferinţele clientelor. Din fir gigantic de lână merinos, împletesc fulare şi veste supradimensionate.“

Defineşte piesele pe care le realizează drept produse locale, au-tentice şi sustenabile, concepute şi executate de ea însăşi în Cisnădie.

„Imperfectul este perfect sau perfectul este imperfectul - asta însoţeşte creaţiile mele. Orice imperfecţiune din funie sau produs finit devine detaliul care îi dă uni-citatea.“

Primul articol ce a purtat semnătura Iuliei a fost un covoraş oval din funie de iută, pe care l-a cusut la maşina din atelierul părinţilor săi.

„Maşina de cusut au achiziţionat-o ai mei ca să realizeze tivul pentru fileuri de tenis şi volei, fiindcă ei produc plase sportive din şnur înnodat manual.“

Cel mai recent produs ce a ieşit din mâinile ei a fost destinat pentru decorarea mesei, pentru un eveniment tip cină la Bucureşti.

„Tema a fost să «mutăm» Sibiul în cea mai veche galerie de artă din Capitală. Zeci de persoane s-au bucurat de o experienţă unică, ce a îmbinat cultura gastronomică cu arta contemporană.“

Pentru acest eveniment, a ales să realizeze un ghem supradimensionat, care să reprezinte nucleul şi, apoi, parcursul actului creativ până la creaţia finală - o împletitură din noduri care trimite cu gândul la covoarele ţesute la război de străbunicile noastre.

„M-am jucat cu lâna, cu funia de lână. Pentru mine, lâna este cel mai puternic simbol al Mărginimii Sibiului.“

Lucrează cu funie textilă reali-zată în atelierul propriu din Cisnădie. În funcţie de dorinţa clientului, alege fir de bumbac, iută, lână sau poliester, fir pe care îl bobinează manual pe 12 „călăreţi“ (aşa se numesc bobinele de pe maşina de împletit funie) şi pe care îi montează apoi pe utilajul care roteşte şi împleteşte astfel funia.

„Împreună cu clientul, stabilesc ce fel de funie folosesc, respectiv cromatica.“ Cel mai ine-dit material folosit până acum? „Probabil că a fost un şnur de plastic îmbrăcat în denim, adică material de blugi. A fost un proiect special, cu instrucţiuni precise de urmat din partea beneficiarului.“

Atelierul de producţie, atât pentru funia textilă, cât şi pentru produsele ce poartă brandul Iulia Lavu –, Knots Designer, este în Cisnădie. Este o fostă vopsitorie, deţinută iniţial de o familie de saşi, care a „donat“ părinţilor Iuliei mica afacere, înainte de a emigra în Germania. În câţiva ani, atelierul de vopsit textile s-a transformat în atalierul de produs funie. Echipa­mente şi maşini de împletit din fabrici textile dezafectate au ajuns să dea viaţă noii afaceri de familie.

„Mă aşez la maşina de cusut şi dau frâu liber imaginaţiei. Aplic la final eticheta textilă pe produsele din gama home, iar pentru genţi am ales un detaliu de cupru - un tub - pe care este gravat logoul meu. Schiţele le fac după ce termin produsul.“

Creaţiile ei sunt, în mare parte, realizate la comandă. Face produse la scară mică, fiindcă nu crede că „one size fits all“.

„Îmi place să personalizez creaţiile, îmi place să-mi cunosc clientul, să povestesc cu el. Pun foarte multă energie şi foarte mult suflet în ceea ce cos, împletesc sau înnod. Fiecare provocare creativă din partea clientului este specială şi neobişnuită pentru mine.“

Găseşte însă întotdeauna soluţii ca să dea viaţă visului sau schiţei.

Clienţii ei sunt fie utilizatorii finali, fie arhitecţii şi designerii de interior.

„Pe de-o parte, prezenţa fizică în buticuri-concept mi-a adus notorietate. Pe de altă parte, destui clienţi fideli au împărtăşit în cercul de cunoscuţi experienţa cu mine şi cu produsele realizate de mine, iar apoi unii dintre aceştia mi-au devenit, la rândul lor, clienţi.“

Deşi realizează produsele la comandă, are şi câteva articole reprezentative listate în două ma-gazine fizice, la Jujube Atelier, în Sibiu, şi la Rafia Studio, în Constanţa.

„Colaborez şi cu birouri de design de interior, şi cu arhitecţi, care îmi integrează funiile şi împletiturile în proiectele lor. Pentru mine, provocarea este să găsesc soluţia tehnică şi de implementare pentru propunerile lor de design.“

A dotat şi câteva hoteluri cu covoare şi obiecte decorative. Cel mai recent proiect este Matca Resort, un proiect hotelier situat lângă Bran.

„Aici am pregătit câte patru produse pentru fiecare dintre cele 18 camere.“

Cea mai mare provocare a avut-o la finalul verii anului 2023, când a dat viaţă ideilor beneficiarului, folosind zece kilometri de funie textilă.

„Am accesorizat şi Due Fratelli Village Resort, un complex turistic din judeţul Bihor, cu covoare din iută şi lână colorată, care să amintească de tradiţionalul maramureşan.“ Produsele realizate de Iulia sunt prezente în cele 13 căsuţe ale complexului. „Totodată, timp de patru zile, am împletit şezutul pentru şezlonguri şi am împletit şi înnodat funii pentru decorul restaurantului şi al zonei de spa.“

Dincolo de aceste colaborări, Iulia Lavu participă şi la târguri de creatori. Evenimentul ei de suflet este „Târg de frumos“, organizat de două ori pe an la Bucureşti de prietena şi colega sa de breaslă Oana Botezatu, de la Cup & Candle, un business activ în producţia de lumânări. „Sunt încântată să fiu una dintre cele şapte creatoare de frumos care fac parte din această comunitate.“

Produsele ce-i poartă semnătura au preţuri calculate în funcţie de complexitate. Cele de catalog, adică cele standard, care se găsesc şi în magazinele fizice, pornesc de la 50 de lei şi pot ajunge până la 550 de lei, cât ar costa o geantă de plajă oversized. Şi apropo de genţi, în copilărie, Iulia visa să devină creatoare de modă.

„Am crescut într-o familie de textilişti. Plus că am crescut la bunicii care spălau, descâlceau, torceau lână şi apoi croşetau ciorapi sau mănuşi. De mică am învăţat să croşetez.“ A avut dădacă o vecină săsoaică. În casa ei, alături de prietenele cu care a crescut, a deprins meşteşugul şi dragul de lucrul manual.

„În liceu, mi-am câştigat primii bani replicând un accesoriu făcut celebru de Shakira: un brâu alb împletit, cu şnururi lungi şi noduri, care îi puneau în evidenţă talia.“

Crede că simţul estetic e ceva cu care te naşti, e ceva pe care-l ai în sânge. Este şi cazul ei.

„Astfel, totul devine autentic. De aceea mă numesc «designer de noduri» - simt că ştiu de o viaţă să fac noduri şi împletituri. Dar cred şi că orice talent poate fi şi cultivat cu studiile corespunzătoare şi cu multă practică, perseverenţă şi pasiune.“

Încă de la început, ideea brandului personal „Iulia Lavu - Knots Designer“ a fost aceea de a realiza piese personalizate şi unicat.

„Produsele mele sunt unicat. Chiar dacă lucrez la un proiect ce presupune cinci piese din aceeaşi categorie, ele nu vor fi identice.“ La rândul lor, genţile au un mic deta-liu, fie cromatic, fie de formă, în funcţie de cum pe Iulia o inspiră persoana care le va purta. Suplimentar, personalizează unele coşuri de plajă sau genţi cu prenumele ori nickname-ul clientului.

„Nu am un număr fix de piese realizate pe lună, însă pot spune că e vorba de două categorii sezoniere.“

Accesoriile de fashion sunt căutate din mai până în septembrie, iar cele de home mai ales în lunile de iarnă, dar şi în funcţie de colaborările şi proiectele pe care le închei cu designerii de interior şi arhitecţii. Momentan, toate creaţiile sunt concepute şi executate de fondatoare.

„Îmi doresc să achiziţionez o a doua maşină de împletit funie şi să măresc echipa cu încă o persoană. Pe lista de planuri de dezvoltare apare şi magazinul online. Momentan, site-ul iulialavu.ro este pagina mea de portofoliu.“

Visează şi la un mic atelier-butic în care să producă, să expună şi să-şi vândă produsele.

„Ceva mic… aşa, pe sufletul meu, care să bucure fiecare vizitator.“