Corsetul, un obiect vestimentar apărut încă din Antichitate, a trecut testul timpului şi, mai mult decât atât, a revenit în prim-plan şi în garderobele femeilor. De la catwalk-uri şi Met Gala până la ţinutele de stradă, corsetul este astăzi nu doar o creaţie confortabilă, ci şi una versatilă, ce poate fi integrată în multiple outfit-uri. Mizând pe forme, culori, materiale şi mărimi diferite, designerii i-au readus acestei piese gloria de care s-a bucurat cu decenii în urmă.
A străbătut istoria „cu surle şi trâmbiţe“, devenind un element controversat, dar şi râvnit, unul iubit, dar şi dureros. Datorită acestor aspecte sau, poate, în pofida lor, corsetul a reuşit să îşi păstreze notorietatea de-a lungul timpului, găsindu-şi loc chiar şi astăzi în garderobele femeilor din întreaga lume.
Totuşi, ca orice altă piesă din modă, a avut perioade şi perioade, unele în care s-a bucurat de mai multă vizibilitate, iar altele în care a stat în umbră (la propriu, fiind purtat pe sub alte haine). Secolele trecute au fost cele care i-au adus gloria acestui obiect vestimentar asociat de multe ori cu disconfortul şi durerea. Apoi, a fost trecut în plan secundar, pentru ca în ultima perioadă să revină în lumina reflectoarelor. Cum a reuşit corsetul să fie din nou la modă?
O influenţă puternică a avut-o internetul, dar serialele istorice au jucat şi ele propriul rol.
„Serialele de epocă, cele în care femeile poartă corsete, reprezintă un factor important în ceea ce priveşte popularitatea actuală a acestei piese“, confirmă Astrid Zwolfer, proprietara Airi Corsets, un mic business de design vestimentar care şi-a concentrat atenţia pe crearea de astfel de obiecte vestimentare.
Ea adaugă însă că un trend actual a pus la rândul său umărul la această evoluţie, e vorba de mixul între clasic (retro) şi modern (minimalist). „În zilele noastre, femeile caută să compună ţinute care le oferă atât eleganţă, cât şi putere. Corsetul, care a fost cândva un simbol rigid al tradiţiei, este acum reinterpretat într-o manieră mai confortabilă.“ Aşadar, el poate fi adaptat, fără să i se sacrifice frumuseţea şi funcţionalitatea, adaugă Astrid.
Ideea businessului Airi Corsets i-a venit antreprenoarei în urmă cu trei ani şi jumătate după ce s-a accidentat la schi. Atunci, ea a fost nevoită să poarte timp câteva luni un corset medicinal. Datorită acelui corset, postura i s-a îmbunătăţit. Apoi, a decis să fondeze un atelier unde să creeze piese vestimentare de acest fel, care să corecteze postura, dar să fie şi confortabile.
Renaşterea corsetului este însă un fenomen internaţional.
Maison Margiela, Mugler, Simone Rocha şi Schiaparelli sunt doar câteva dintre numele mari din moda mondială care au readus acest obiect vestimentar pe podiumuri în varii forme şi interpretări. Iar asta după ce, în pandemie, pe reţele sociale precum TikTok şi Instagram el era deja în trend, găsindu-şi loc în estetica zilelor noastre.
Totuşi, nici până atunci corsetul nu dispăruse complet din peisajul modei feminine. El era însă asociat mai mult cu lenjeria intimă, cea modelatoare sau cu rochiile de mireasă, care au un astfel de corset inclus.
În opinia lui Bogdan Benea, proprietarul Cyclederror, un brand local de corsete născut la Cluj, această piesă a fost mereu un „statement“. „Corsetul nu a plecat niciodată din modă, el a rămas aici, doar că în diferite forme“, precizează el.
Bogdan creează corsete din materiale reciclate, astfel că soarta unor haine nedorite este schimbată în bine. Aceste obiecte vestimentare se bucură aşadar de o nouă şansă la viaţă, doar că sub o altă înfăţişare, sub forma unor corsete ce sunt ulterior vândute sub brandul Cyclederror.
Ce este diferit acum faţă de trecut e că această piesă capătă forme multiple şi interpretări diverse, designerii dându-şi frâu liber creativităţii. De la materiale la mărimi şi de la forme la culori, totul este posibil? „Poţi să interpretezi corsetul în varii forme. Poţi să iei un corset şi să îl introduci într-o formă de tipar de rochie, de exemplu“, explică el.
Dincolo de rolul său pur estetic, acest obiect vestimentar are şi o altă „superputere“, aceea de a reda încrederea femeilor în ele însele, este de părere Astrid Zwolfer. Astfel, revenirea corsetelor în atenţie este şi rezultatul „unei redescoperiri a feminităţii şi a dorinţei fiecărei purtătoare de a-şi exprima individualitatea“. Femeile vor să se simtă bine în pielea lor, vor să fie senzuale, mai spune ea.
Principalul scop al corsetelor, în epocile trecute, era acela de a înfrumuseţa sau de a scoate în evidenţă anumite trăsături ale femeilor. Astăzi, ele au în continuare această putere, însă nu mai sunt asociate cu durerea ori disconfortul, aşa cum erau percepute cândva. „Corsetul a reprezentat un element al înaltei societăţi. Apoi, a venit mişcarea feministă care a zis stop, pentru că el crea durere, disconfort şi o iluzie. Unele corsete modificau şi chinuiau atât de tare corpul, încât ajungeau să afecteze sănătatea“, spune Bogdan Benea.
Astăzi însă, din contră, el poate fi folosit pentru a îmbunătăţi postura, iar asta într-o eră a statului pe scaun sau cu ochii în device-uri.
„Feedbackul clientelor noastre a fost extraordinar. Multe dintre ele ne spun că prin faptul că au o postură mult mai corectă decât în mod obişnuit, se simt mai feminine şi mai încrezătoare. Noi creăm corsete care nu sunt concepute doar să sculpteze corpul, ci să ofere şi un sentiment de confort şi sprijin pentru o postură corectă. Este cel mai mare atu al nostru şi asta ne diferenţiază în piaţă“, adaugă Astrid Zwolfer. Dincolo de funcţionalitate, ele trebuie să fie însă şi estetice.
Corsetele Airi sunt realizate din materiale naturale, care lasă corpul să respire, iar designul este unul flexibil. Sunt folosite şnururi şi sisteme de închidere ajustabile, astfel încât fiecare creaţie să se poată mula pe corpuri diferite.
Corsetul nu mai este despre a impune o formă nenaturală corpului, ci despre a evidenţia trăsăturile lui şi despre a ajuta la obţinerea unei posturi corecte, spune Astrid.
„Din ce în ce mai multe femei, din cauza jobului sau a statului la laptop, nu mai au o postură sănătoasă. Ce am făcut noi a fost să eliminăm complet conceptul de disconfort, prin tehnici moderne de confecţionare şi mai mult decât atât, să punem accentul pe sănătate.“
Ce face din corset un element vestimentar tot mai iubit şi mai prezent în garderobele femeilor este versatilitatea. E prezent şi pe catwalk, şi la Met Gala, dar şi pe stradă. E uşor de integrat în ţinute, putând fi purtat la o ocazie specială, dar şi la o ieşire cu prietenii. Corsetul poate transforma complet o ţinută, este de părere Astrid Zwolfer.
„El poate fi purtat sub un sacou pentru un look business, poate fi asociat cu blugi pentru un outfit relaxat sau poate completa o rochie elegantă, aducând o notă subtilă de senzualitate“, mai spune ea.
În concluzie, corsetul nu a dispărut niciodată şi nici nu o să plece vreodată definitiv din garderobe. Este atemporal.
„Corsetul a demonstrat de-a lungul istoriei că poate evolua şi se poate adapta la nevoile şi gusturile femeilor din fiecare epocă. Din punctul meu de vedere, el nu mai este doar un simbol al eleganţei sau senzualităţii, ci şi al forţei şi încrederii în sine“, conchide designerul.