An de an, de îndată ce încep lunile cu „iu“, iar soarele devine de-a dreptul fierbinte, nu există obiect vestimentar mai râvnit ca – da, aţi ghicit – costumul de baie. Unele persoane visează la destinaţia unde îl vor etala, altele la piesa în sine. Sunt şi acelea care se gândesc cum să facă să arate cât mai bine purtându-l. Cert e că şi pantofii stiletto şi rochiile trebuie să accepte că în sezonul estival această piesă este de fapt sufletul petrecerii.
Ultimii doi ani au fost marcaţi de pandemie, aşa că libertatea de mişcare a fost limitată, iar multe destinaţii au avut graniţele închise. Anul acesta se conturează a fi primul an relativ normal, astfel că, fie şi doar pentru un weekend, fie pentru o săptămână sau o lună, vara ne va găsi cu mic, cu mare la mal de mare (sau de ocean). Deşi pare prea devreme, am decis totuşi să pregătim bagajul din timp, pentru a ne asigura că nu lipseşte nimic. Şi cu ce puteam începe dacă nu cu piesa-cheie a sezonului – costumul de baie.
„Acest sezon de vară al anului 2022 aduce o nouă viziune în ceea ce priveşte costumele de baie“, spun designerii brandului românesc Jolidon.
Se poartă imprimeul floral, dungile, bulinele reinterpretate, volanele delicate, decolteurile sofisticate, bretelele-fantezie şi accesoriile statement, adaugă ei. Cu alte cuvinte, e un an în care trebuie să îndrăznim din nou să ieşim din tipare (nu doar din case).
Tocmai de aceea, printul este şi el vedeta colecţiei Jolidon din acest sezon, brandul lucrând cu imprimeuri plasate. E vorba de un imprimeu aşezat identic în cazul fiecărei piese în parte.
„Este un proces migălos, realizat manual şi care presupune o anume tehnică de a potrivi acelaşi print pentru fiecare mărime în parte.“
Când vine vorba de culori, designerii mărcii româneşti spun că e important să porţi ce te avantajează. În tendinţe anul acesta sunt albul, very peri - culoarea anului 2022 (o nuanţă la graniţa dintre albastru şi lavandă), roşu şi varii combinaţii de galben, portocaliu şi verde, adaugă ei.
Şi designerii brandului spaniol Oysho, parte a grupului Inditex din care face parte şi Zara, mizează cam pe aceleaşi tonuri de alb, roşu şi albastru-movuliu. Ei introduc totodată dungile, atât cele verticale, cât şi cele orizontale, nelipsite de altfel din niciun sezon.
„Costumele de baie – fie din două piese, fie întregi – au decolteuri în V, au croiuri asimetrice sau au spatele dezgolit“, spun designerii casei. Atât ca tonuri, cât şi ca modele, piesele sunt simple, cuminţi, la Oysho, menite să pună în valoare silueta.
Ce face colecţia Piqué Swimwear să iasă în evidenţă sunt însă materialele. Costumele de baie sunt realizate din poliamidă reciclată, brandul mizând pe reducerea producţiei de textile noi, fapt ce duce la scăderea consumului de apă, energie şi de alte resurse.
„Responsabilitatea faţă de mediul înconjurător şi grija pentru comunitatea în care ne desfăşurăm activitatea au devenit priorităţi. Se acordă atenţie mai mare furnizorilor cu certificate verzi şi celor care folosesc materiale reciclate“, confirmă şi designerii Jolidon.
Brandul românesc de lenjerie intimă şi costume de baie a fost fondat acum aproape trei decenii, fiind una dintre cele mai longevive mărci autohtone. Costumele de baie sunt produse în România, la Cluj-Napoca, dar şi în alte localităţi unde compania are secţii de producţie.
„La început, înainte de o colecţie, se alege o temă pentru a reuşi să conturăm mai uşor ideile creative ale designerilor. Astfel, ia naştere moodboardul creativ.“ Se aleg materiale, apoi se fac propuneri de produse. Urmează procesul de producţie efectivă, care este unul foarte amplu, ce vizează personal calificat, tehnologie avansată şi un flux bine pus la punct. La aproape un an sau chiar un an şi jumătate de la idee, piesele apar în buticurile online sau offline, spun designerii Jolidon. Anual, e vorba de peste 300 de modele diferite de costume de baie.
„Prima regulă atunci când alegi un costum de baie este să te avantajeze cromatic şi să îţi pună în evidenţă într-un mod armonios forma corpului.“
Desigur, există o serie de tendinţe de la care poţi porni. Spre exemplu, se remarcă o revenire a chilotului decoltat pe coapse. Totodată, creşte interesul pentru costumele de baie cu efect de conturare a siluetei prin folosirea unei dubluri cu efect modelator, spun designerii Jolidon.
„Iar ca materiale, în trend sunt cele compacte, lucioase, peliculizate, dar şi cele structurate, care îmbrăţişează silueta. De asemenea, textura tip plasă (năvod) este în tendinţe în această vară.“
După ce a fost ales costumul de baie (deşi mai degrabă e vorba de costume, plural), urmează creionarea întregii garderobe de vacanţă. Era nevoie de un punct de pornire ca lucrurile să înceapă să se contureze.
„Costumul de baie a devenit o piesă pe care din ce în ce mai multe femei o integrează în ţinuta de vacanţă, de festival sau de petrecere“, spun designerii Jolidon. Aşadar, purtat la vedere cu pantaloni scurţi, fuste, jeans sau pe sub rochii-năvod, el poate fi o piesă de zi, de plajă, de seară, de petrecere.
Apoi, nelipsite din bagaj ar trebui să mai fie şi câteva pareo, o geantă încăpătoare de plajă, o pălărie cel puţin, preferabil din paie, o pereche de ochelari de soare şi bineînţeles, crema de protecţie cu factor cât mai mare.
Acum că suntem gata, nu mai trebuie decât să alegem destinaţia, să încălzim motoarele şi să pornim către vacanţa la care în ultimii doi ani mulţi doar au visat.