Style

Care este povestea SUUN Store, atelier unde piesele sunt realizate manual, din piele tăbăcită vegetal, doar la comandă, fără risipă: Nu am vrut să fim încă un brand oarecare pe piaţă

21 apr 2023 275 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

De cele mai multe ori, lucrurile cu adevărat deosebite presupun un timp de aşteptare, fie că este vorba de experienţe, de orice tip, fie că este vorba de obiecte. Nimic remarcabil nu se întâmplă pe fast-forward. Aceasta este şi ideea care stă la baza pieselor SUUN Store, realizate manual, din piele tăbăcită vegetal, doar la comandă, astfel încât să nu existe niciun fel de risipă. Grija faţă de crearea acestor piese este de fapt grija faţă de purtătorul final, exponent la rândul său al unui stil de viaţă în armonie cu tot ce este în jurul său.

Lansarea SUUN Store, proiect în spatele căruia se află Alexandra Şpac, a venit după ani de căutări dar, din păcate, a coincis cu anii de pandemie, perioadă care a creat dificultăţi şi unor afaceri mature, darămite celor aflate la început de drum. Cu toate acestea, SUUN Store a reuşit să îşi creeze o comunitate în jurul său, invitaţia la descoperirea unor piese curat gândite rezonând cu o nouă generaţie de consumatori, interesaţi de achiziţii durabile, nu de moment.

„SUUN Store s-a conturat în mintea mea timp de câţiva ani, după o perioadă lungă de jonglat între domenii, în care dorinţa de a avea un proiect personal, în care să-mi exprim ideile şi să-mi dezvolt latura creativă, a devenit din ce în ce mai arzătoare“, afirmă Alexandra Şpac. Ea este founder/ designer/ maker la SUUN Store, după cum spune chiar semnătura ei.

A jonglat cu diverse domenii, dar mereu a înclinat mai mult spre industriile creative sau spre activităţile care să-i atingă simţul estetic. „Toate experienţele de până acum au avut un aport în dezvoltarea şi determinarea mea de a începe un proiect personal cu care simt, în momentul de faţă, că rezonez cel mai tare.“

Totul a plecat de la pasiunea ei pentru design şi crafting, de la nevoie, utilitate şi simţuri, dar şi de la atracţia către un anumit tip de piele care mereu i-a plăcut.

„Nu am pornit la drum în ideea de a face pur şi simplu genţi sau accesorii şi de a fi încă un brand pe piaţă, ci de a aduce în atenţia oamenilor valoarea produselor realizate conştient, transparent, în armonie cu natura.“

De la idee, au urmat multe schiţe, multă documentare, asta până în iarna anului 2020, când SUUN Store a prins contur şi viaţă.

„Este un proiect pe care l-am pornit în timp ce eram încă angajată şi pe care l-am autofinanţat pe parcurs. Din păcate, la scurt timp după lansare a început pandemia, ceea ce a încetinit cu totul întreg procesul de autosusţinere, finanţare, dar şi posibilitatea de expunere pe piaţă.“

Alexandra Şpac spune că a fost o perioadă incertă, stresantă, în care nu putea să îşi dea seama dacă există un potenţial de creştere pentru ideea ei sau dacă există curiozitate pentru ceea ce voia SUUN Store să ofere.

„Cu toate acestea, reacţiile au început să apară şi, timid, a crescut şi volumul de lucru.“

Azi, SUUN Store este un shop în care găseşti o colecţie de accesorii şi genţi din piele naturală tăbăcită vegetal, alături de diverse accesorii pentru casă realizate din materiale textile şi de lumânări din ceară naturală.

Cel mai important element conceput SUUN Store este pielea utilizată, modul în care aceasta este prelucrată, manualitatea întregului proces, totul rezultând în produse făcute doar pe comandă, cu obiectivul clar de a evita risipa.

„Industria pielăriei poate fi foarte îndoielnică, iar acest lucru, după multă documentare, mi-a ridicat problema originii ei şi a transparenţei tăbăcăriilor cu care aleg să colaborez. E un subiect în continuă explorare şi îmbunătăţire în ceea ce priveşte SUUN Store.“

Alexandra Şpac spune că este foarte important modul în care alegem să folosim pielea naturală, având în vedere că aceasta este un subprodus al industriei alimentare. Astfel, utilizarea corectă a acesteia ne permite să privim produsele fabricate din piele ca pe o alternativă sustenabilă.

„Colecţia SUUN Store este realizată în micul meu atelier din Bucureşti, în întregime manual, folosind tehnici tradiţionale de a lucra pielea, de la tăiere, cusătură şi finisare. Iar pentru a contura produsul final, folosesc doar două ace şi un fir de in special, cerat.“

Fiecare articol este realizat la comandă, cu intenţia antreprenoarei de a produce doar ceea ce vinde, de a reduce excesul şi de a încuraja lucrurile realizate într-un proces mai lent de fabricaţie, dar care devin un companion de viaţă, spune ea.

„Abordarea mea în ceea ce priveşte designul porneşte de la o viziune responsabilă. Creez produse simple, care pun în valoare texturile naturale şi durabilitatea acestei resurse, folosind exclusiv piele tăbăcită vegetală, strict trasabilă, de la tăbăcării atent selecţionate din ţară sau restul Europei.“

Astfel, cel mai adesea, Alexandra Şpac colaborează cu tăbăcării din Italia care fac parte dintr-un consorţiu care susţine şi promovează activitatea în simbioză cu mediul înconjurător, atât din punct de vedere tehnologic, cât şi organizaţional în ceea ce priveşte conformitatea procesului de producţie.

„Metoda de tăbăcire a pielii este foarte veche şi e singura prietenoasă cu mediul. Procesul de prelucrare este complex şi de durată, fiind nevoie de câteva luni, în timp ce pielea tăbăcită chimic, cu săruri de crom, necesită câteva zile.“

Tăbăcirea vegetală a pieilor presupune folosirea unor extracte naturale din plante, uleiuri şi tanini din frunze sau scoarţe de copaci, ceea ce îi oferă un aspect natural şi îi permite să fie respirabilă, hipoalergenică, mult mai rezistentă şi cu un miros specific, autentic, mai spune fondatoarea SUUN Store.

Mai departe, piesele brandului se remarcă prin designul simplu, nepretenţios.

„Încerc să folosesc cât mai puţine accesorii din metal în produsele mele, astfel încât la finalul vieţii lor să fie biodegradabile, cu minim impact asupra mediului. Şi dacă există (accesorii – n.red.), e important fie uşor detaşabile, pentru a fi puse la reciclat.“

Dincolo de piele, Alexandra Şpac mai foloseşte aţă din fibre naturale. De asemenea, balsamul pentru îngrijirea pielii este făcut din ceară 100% naturală, care provine de la producătorii locali. Ţesăturile din in sau bumbac la fel, iar ambalajele utilizate sunt din carton biodegradabil.

„Propuneri şi variante pentru a înlocui pielea naturală există, dar din păcate nu toate sunt complet naturale sau sustenabile. Pielea vegană este încurajată din ce în ce mai mult, dar nu multă lume ştie că acest tip de piele este cel mai adesea compus folosind materiale sintetice cum sunt PVC (policlorura de vinil ) şi PU (poliuretan), iar asta pentru a-i oferi structură şi aspect de piele.“ Mai mult, produsele realizate din piele vegană nu sunt la fel de rezistente. Dar, cu siguranţă, evoluţiile din domeniu merită urmărite.

„Vreau să încurajez în acest sens o viziune sinceră şi responsabilă. Lumea a devenit din ce în ce mai deschisă şi curioasă faţă de produsele pe care le cumpără, se uită de unde provin şi cum sunt fabricate, ceea ce e îmbucurător.“

În medie, timpul de aşteptare pentru o geantă SUUN Store este de circa 7-10 zile lucrătoare, produsele fiind realizate în totalitate de Alexandra Şpac, conform tehnicilor prezentate mai sus.

„Lucrurile făurite manual presupun un proces mai laborios. Realizezi o linie unicat, imperfectă uneori, dar tot acest proces este unul nobil şi longeviv. Suntem obişnuiţi să accesăm totul foarte rapid şi în cantităţi mari. Sper ca lumea să aprecieze şi să fie răbdătoare cu producţia creaţiilor create în acest stil.“

Iar lumea, mai ales după ultimii ani, pare că a înţeles că pentru lucrurile cu adevărat importante merită să aştepţi, caracterul unic sau memorabil nefiind niciodată un atribut al industriei fast-forward.

„Lucrurile în viaţă devin mai valoroase cu timpul, aşa şi produsele pe care le gândesc şi spiritul în care vreau să continui să le creez. Ideile vin la fiecare pas, mă leg foarte mult de nevoie, de funcţionalitate, de siluete şi culori pământii, cât mai aproape de natural. Vreau ca piesele mele să devină parte din viaţa de zi cu zi, să fie vii şi să le vezi spunându-şi povestea odată ce le-ai pus în mişcare, să te surprindă şi să te facă să te simţi confortabil/ă cu ele“, conchide Alexandra Şpac.