Aroma unui loc aduce profunzime întregii interacţiuni cu un spaţiu şi personalizează o încăpere. De multe ori, mirosurile descătuşează amintiri, generează stări sau le potenţează şi, astfel, facilitează relaţii mult mai personale între un spaţiu şi cei care îl populează. Tocmai de aceea, la fel ca parfumul de corp, şi aroma spaţiului personal merită o atenţie deosebită.
Sezonul rece, poate mai mult decât oricare altă perioadă din an, poartă cu sine o invitaţie de a spori confortul interioarelor, iar o bună parte din recuzita pentru filmul sărbătorilor de iarnă este formată din lumânări parfumate şi/sau difuzoare de esenţe care contribuie la atmosfera festivă.
„Ne dorim să creăm o atmosferă caldă, festivă şi primitoare în casele noastre. Pentru a completa spiritul sărbătorilor, recomandăm esenţele inspirate de sezon, care evocă tradiţie, confort şi bucurie“, spun reprezentanţii Inside Home. Potrivit acestora, iarna este sezonul aromelor festive şi condimentate. „Notele de scorţişoară, cuişoare, nucşoară şi anason stelat adaugă un farmec aparte şi reînvie amintirile sărbătorilor din copilărie.“
Lemnul de santal, cedru sau pin aduce o senzaţie de stabilitate şi confort, fiind şi el perfect pentru lunile de iarnă. Iar esenţele de brad sau molid sunt excelente pentru a completa decorul unui brad natural. Oudhul este dedicat celor mai exclusiviste gusturi. La acestea se adaugă notele dulci şi reconfortante, cum sunt vanilia, ambra, caramelul şi tonka, ingrediente care creează o atmosferă cozy şi relaxantă, ideală pentru momentele petrecute cu familia, continuă reprezentanţii Inside Home.
„Dacă preferaţi o atmosferă mai vibrantă, tonurile de grapefruit, lime şi lămâie aduc un strop de prospeţime şi energie, într-o perioadă dominată de arome grele.“ Iar pentru un decor elegant, esenţele de iasomie, trandafir sau ylang-ylang pot fi un contrast rafinat la atmosfera tradiţională.
„Aceste esenţe pot fi integrate prin difuzoare, lumânări parfumate sau beţişoare de aromaterapie, adaptate la preferinţele fiecărei locuinţe.“
De aici, lucrurile se complică puţin, dar cu atenţie, aroma perfect aleasă poate fi „infuzată“ în doza perfectă pentru orice suprafaţă. În cazul difuzoarelor, spun reprezentanţii Inside Home, acestea se plasează pe o suprafaţă situată la cel puţin 50 de centimetri deasupra solului. Apoi, încep calculele. De exemplu, pentru încăperi de până la 10 mp se recomandă utilizarea unui difuzor mic, de 125 ml sau 250 ml. „De la 11 mp la 30 mp, se recomandă utilizarea unui difuzor de 500 ml sau două difuzoare de 250 ml.“
Cantităţile cresc proporţional cu spaţiile care vor fi parfumate.
„Dozarea corectă a esenţelor asigură o atmosferă plăcută, fără a deveni copleşitoare. În cazul difuzoarelor cu beţişoare, începeţi cu 3-5 beţişoare, ajustând intensitatea după preferinţe, şi întoarceţi-le săptămânal pentru a reîmprospăta aroma. La difuzoarele electrice, folosiţi 5-10 picături de ulei esenţial la 100 ml de apă, iar pentru lumânări parfumate, optaţi pentru sesiuni scurte de 1-2 ore pentru a evita suprasaturarea aerului“, explică la rândul lor reprezentanţii The Home.
După ce a fost efectuată această aritmetică olfactivă, următorul pas îl reprezintă alegerea aromei perfecte, iar acest lucru se face în funcţie de destinaţia fiecărui spaţiu.
„Alegerea aromelor potrivite depinde de funcţia camerei“, subliniază reprezentanţii The Home.
De exemplu, pentru spaţiile de socializare şi relaxare, cum este cazul unui living, esenţele trebuie să fie primitoare. În această categorie intră citricele (portocală, lămâie, grapefruit), care asigură prospeţime şi energie. Notele lemnoase (oudh, cedru, lemn de santal) sunt ideale pentru o atmosferă caldă şi sofisticată, în timp ce condimentele blânde (scorţişoară, vanilie), în timpul sezonului rece, dau un efect cozy, completează oficialii Inside Home.
„În dormitor, alegem esenţe calmante, precum lavanda sau iasomia, pentru a favoriza odihna“, explică specialiştii The Home. Moscul alb şi vanilia sunt şi ele opţiuni bune pentru zona de dormitor, la fel cum este şi Ylang-ylangul.
În bucătărie, aromele ar trebui să completeze, nu să concureze cu mirosurile naturale din timpul gătitului, spun reprezentanţii Inside Home. Astfel, pot fi folosite citrice proaspete (lime, bergamotă), pentru a neutraliza mirosurile puternice, alături de ierburi aromatice (rozmarin, busuioc, roşie, ghimbir), pentru o atmosferă curată şi naturală.
În baie, recomandările The Home se duc spre mirosuri revigorante, precum menta sau rozmarinul, pentru o senzaţie de prospeţime.
În spaţiile de concentrare, cum ar fi un birou, se recomandă aromele care stimulează productivitatea, precum rozmarin, mentă şi lemn de cedru. Ele sunt ideale pentru claritate mentală. Iar citricele sunt perfecte pentru a menţine energia şi motivaţia.
„Din oferta noastră, recomandăm lumânările şi difuzoarele de la branduri precum Kave Home şi Bloomingville, renumite pentru combinaţia impresionantă dintre arome rafinate şi design deosebit. Lumânările Kave Home surprind prin arome calde şi naturale, cum ar fi vanilia, lemnul de santal şi citricele proaspete, iar designul lor minimalist completează perfect orice decor“, spun reprezentanţii The Home.
Bloomingville, pe de altă parte, mizează pe un stil scandinav, cu linii curate şi detalii subtile, iar aromele lor includ lavandă, iasomie şi note lemnoase. Pentru cei mai îndrăzneţi, recomandarea e pentru lumânările unice şi creative de la Seletti, un brand italienesc foarte apreciat, mai spun reprezentanţii The Home. „Suporturile de lumânări pe care le recomandăm sunt cele de la Richmond Interiors şi Pols Potten. Ele se remarcă prin designuri atipice, premium, cu accente sculpturale, combinaţii de materiale luxury şi culori îndrăzneţe.“
Inside Home recomandă gama Apothecary de la L’Objet, cu arome speciale, dezvoltate de nasomerul celebru Yann Vasnier (a lucrat cu Tom Ford, Jo Malone, Sarah Jessica Parker, Vera Wang şi mulţi alţii), difuzoarele Locherber Milano şi lumânările şi difuzoarele casei Carrière Frères, ce se disting prin ingredientele cele mai pure şi organice.
Această căutare a aromei perfecte devine însă perfect justificată nu doar de sărbători.
„Aroma joacă un rol esenţial în crearea atmosferei unui spaţiu, influenţând emoţiile, starea de spirit şi percepţia generală a acelui loc. Este mai mult decât un simplu detaliu – este un element care adaugă profunzime experienţei şi personalizează spaţiul. Fiecare loc are o personalitate care poate fi accentuată prin aromă. O cameră de zi poate deveni primitoare cu note calde şi lemnoase, în timp ce un birou poate inspira productivitate cu esenţe de rozmarin, mentă sau citrice“, explică specialiştii Inside Home.
Mai departe, spun ei, un spaţiu care miroase bine este perceput ca fiind mai curat, mai bine întreţinut şi mai plăcut. Acest lucru este deosebit de important în locuri precum case, showroomuri, hoteluri şi birouri.
„Mirosurile potrivite pot stimula relaxarea, concentrarea sau chiar starea de fericire, în funcţie de esenţele alese. De exemplu, aromele de lavandă şi iasomie induc calmul, cele de citrice energizează, iar notele lemnoase adaugă o senzaţie de siguranţă şi confort. Un spaţiu cu un parfum plăcut devine mai primitor şi contribuie la echilibrul emotional“, încheie reprezentanţii The Home.