Gastronomie

Solstiţiu Dinners reprezintă evenimente cu cerc închis. Poate de aici vine o parte din interesul pe care aceste cine l-au suscitat pe scena gastronomică a Capitalei. De unde vine însă restul?

23 apr 2023 324 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Solstiţiu este un eveniment care se petrece de două ori pe an - în iunie şi în decembrie –, el având loc atunci când planul determinat de centrul Soarelui şi de axa de rotaţie a Pământului este perpendicular pe planul orbitei Pământului. Într-un limbaj mai puţin tehnic (de lemn), e vorba de ziua cea mai lungă şi respectiv cea mai scurtă. Cert e că sunt două solstiţii pe an. Deşi nu chiar două, şi numărul de cine organizate de Solstiţiu Dinners e tot limitat. Poate de aici vine şi o parte din interesul pe care aceste evenimente l-au suscitat pe scena gastronomică a Capitalei. De unde vine însă restul de interes, ne spun creatorii conceptului.

Sorin Stoica şi Indra Gheorghe sunt fondatorii şi interfaţa Solstiţiu Dinners, un proiect relativ nou pe piaţa din Bucureşti. Ei ţin însă de la început să lămurească faptul că echipa care face posibile cinele sub acest brand cuprinde, de fapt, un total de 5-6 persoane.

„Suntem un grup de prieteni. Sorin e în bucătărie cu băieţii, iar eu şi prietenele mele ne ocupăm de organizare, de design, de invitaţii, de front of house“, spune Indra. Ea şi Sorin formează un cuplu şi în viaţa personală şi, de fapt, ideea proiectului le-a venit acasă, unde la final de săptămână organizau cine pentru grupuri de până la zece prieteni.

„Se întâmpla să gătesc acasă, pentru prieteni, dar fiind limitat de spaţiu, puteam pregăti maximum două feluri. Totuşi, mi-am dat seama că îmi place genul ăsta de eveniment, e un proces experimental ce îmi dă o anume libertate“, completează Sorin.

Născut la Galaţi, el a absolvit şcoala de bucătari pe care a făcut-o în două oraşe, acasă, la Galaţi, şi la Brăila. Apoi, în 2013, a venit la Bucureşti.

„Era cel mai bun loc pentru dezvoltarea mea profesională.“ După câteva experienţe eşuate, a intrat într-o echipă care i-a permis să se dezvolte foarte mult. Apoi, lucrurile au început să se lege.

„Prima mea experienţă reuşită a fost în echipa The Artist (restaurant de fine dining din Bucureşti – n. red.), unde am stat un an. A fost o şcoală pentru mine, plus că am văzut perspectiva de chef-owner (Paul Oppenkamp deţine restaurantul împreună cu soţia sa Mihaela – n. red.).“

Mai departe, Sorin a plecat la Maize şi, ulterior, la Noua, în echipa lui Alex Petricean, chef şi proprietarul acestui din urmă local. Ambele restaurante au mizat pe reinterpretarea bucătăriei româneşti, un curent foarte popular încă de dinainte de pandemie.

„Am lucrat la Noua încă de la început şi până în 30 octombrie 2022. Am fost sous-chef.“

Între Maize şi Noua, el a luat parte la o serie de proiecte în Norvegia şi Turcia, unde şi-a completat portofoliul de cunoştinţe.

„Mereu am vrut să învăţ şi am simţit că studiul doar la locul de muncă implică o limitare. Restaurantul din Turcia la care am mers are acum o stea Michelin.“

Şi cum învăţarea este un proces perpetuu, a urmat experienţa Copenhaga, unul dintre cele mai cunoscute oraşe din lume din punctul de vedere al gastronomiei de top. Aici, Sorin a mers la

Mad Academy, fondată de René Redzepi, chef şi proprietar al Noma, probabil unul dintre cele mai sonore nume ale momentului.

„Am aplicat, iar în 2021 am primit o bursă. Mad Academy e o şcoală pe tema sustenabilităţii şi a impactului asupra mediului înconjurător.“ Recunoaşte că l-a atras Copenhaga pentru că a reuşit să îşi construiască un nume în gastronomia mondială, având un număr mare de restaurante cu stele Michelin şi totodată prezente în clasamentul World 50 Best - al celor mai bune 50 de localuri din lume.

„Am revenit în Copenhaga în 2022, pentru o sesiune de practică la Jordnaer, locul 38 în top 50 şi un restaurant cu două stele Michelin. Toată această experienţă are legătură cu ce urmează.“

Ce urmează? Sorin şi Indra se vor muta în Copenhaga în vară. Indra a lucrat toată cariera în start-up-uri tech. O vreme a fost în Londra, dar acum trei ani, odată cu pandemia, a revenit acasă pentru a lucra remote. Acum ea este angajata unui start-up danez din zona de neuroştiinţă. Astfel, în vară va începe munca de la birou, aşa că se mută în Copenhaga.

„Am stat şi la Berlin, şi la Londra, dar şi la Bucureşti. Urmează Copenhaga. Îmi place să cunosc locurile în profunzime, aşa că eu cred că va fi o experienţă.“ Nu una definitivă, cei doi având în plan să revină (cândva) definitiv la Bucureşti. Când însă, nu ştiu.

La Copenhaga, Sorin va avea un internship la un restaurant cu trei stele Michelin, al cărui nume nu vrea să îl dezvăluie încă. Spune doar că i se conturează visul.

„Am avut o perioadă în care eram demoralizat de direcţia în care mergeau lucrurile (în cariera sa – n.red), dar apoi s-au concretizat şi cinele (Solstiţiu Dinners – n. red.) şi internshipul din Copenhaga.“

Adaugă că a intrat în contact cu bucătarul-şef al restaurantului danez când i-a trimis o scrisoare de intenţie. L-au contactat apoi, au avut o discuţie pe Zoom şi i-au dat răspunsul pe loc.

„Nu am avut vreo soluţie de rezervă, visul meu era să fac parte din echipa asta. Într-o astfel de situaţie, intri ca intern, contractul fiind pe o perioadă iniţială de şase luni.“ În funcţie de cum evoluează lucrurile, poate fi uşa care îţi deschide drumul către o poziţie definitivă în echipă.

În paralel cu acest plan se contura un altul, şi anume acela al Solstiţiu Dinners. De la cinele organizate acasă, pentru prieteni, Sorin şi Indra au ajuns să organizeze – alături de o echipă formată din prieteni – o primă cină-eveniment pentru 30 de oameni, pe 25 februarie.

„Întotdeauna am fost pasionată de mâncare. În familia mea, mesele au fost mereu foarte importante. Aşa că, atunci când am plecat din ţară, am tot testat gastronomii, în Londra am descoperit, spre exemplu, zona de street food. Iar când am revenit în Bucureşti, am început să ies să văd ce are oraşul de oferit. Am ajuns la fine dining“, povesteşte Indra.

Aşa l-a cunoscut pe Sorin, iar restul e istorie. Până la Solstiţiu Dinners, care e prezentul. Prima cină a fost organizată la Beans&Dots de la Muzeul de Artă Recentă MARe. Dat fiind că entuziasmul cu care a fost primit evenimentul a fost mare, urmează o a doua cină pe 8 aprilie. Tot în acelaşi loc.

„A fost dificil să găsim un loc potrivit. Voiam un spaţiu cu design minimalist, unde să ne putem juca.“

Până pleacă în Copenhaga, Sorin şi Indra spun că ar mai vrea să organizeze măcar încă o cină, doar că încă nu au dată şi loc. Plus că planul e ca în septembrie-octombrie, când are Sorin vacanţă două săptămâni, să vină în ţară şi să mai pună de un „solstiţiu“.

„După primul eveniment, aveam deja cereri cât să umplem următoarele două cine. Noi organizăm cine pentru 30 de persoane, dar probabil am putea să umplem locurile şi dacă am avea 70.“ Rezervările se fac pe pagina de Instagram a Solstiţiu Dinners, iar preţul pentru o persoană e de 350 de lei.

„Genul acesta de cine îmi oferă foarte multă libertate de exprimare“, completează Sorin.

Prima a fost inspirată de mesele în familie, având în centru concepte precum nostalgie şi copilărie. Unul dintre preparate (dintr-un total de nouă) s-a numit Tartă de Jucărie şi a fost o tartă cu smântână afumată, şunculiţă, jeleu de ceapă şi muguri de pin muraţi. Un altul – Pe faleză la Galaţi – făcea referire la copilăria lui Sorin şi era reprezentat de icre, şalău, sos champagne, mazăre, chives şi andive.

Cheful a mizat mult pe ingrediente de sezon, lucrând, spre exemplu, cu cei de la Grădina Corbilor pentru unele legume şi microgreens. A fost totuşi provocator pentru că februarie nu este o lună tocmai bogată în posibilităţi. Andivele, spre exemplu, au fost aduse de la Gherăeşti, Neamţ, de către antreprenorul Marius Tudosiei.

„Timp de o lună am pregătit cina, dar asta şi pentru că noi lucram în paralel. Iar munca într-o bucătărie nu e una standard, de opt ore.“

Lui Sorin urmează să i se termine contractul de muncă la un restaurant din Capitală, aşa că până pleacă în Copenhaga îşi va concentra atenţia pe Solstiţiu Dinners. Fiecare cină va avea altă temă, a doua fiind cea a etniilor.

Gastronomia românească are multe influenţe, dar puţine sunt cunoscute, afirmă el. Astfel, gastronomiile maghiară, aromână, rromă, turcă şi lipovenească (rusă) vor fi abordate. Această temă e mai sensibilă decât prima, dar ea poate aduce oamenii împreună prin mâncare, spun cei doi iniţiatori ai proiectului.

„Puţini ştiu că varza cu muşchiuleţ de porc afumat vine din gastronomia rromă.“

Dacă la prima cină a mizat pe ingrediente proaspete de sezon, acum Sorin spune că vrea să intre şi mai adânc în problemă, cu produse recunoscute IGP (indicaţiile geografice protejate) sau DOP (denumiri de origine), precum scrumbia de Dunăre afumată sau telemeaua de Ibăneşti.

Locurile sunt deja aproape în totalitate ocupate pentru acest al doilea eveniment.

„Am ales să nu avem decât 30 de oaspeţi pentru că am vrut să existe totuşi sentimentul de intimitate, oamenii să simtă că sunt între prieteni.“

Detalii despre eveniment, cum ar fi, printre altele, meniul, invitaţii le află înainte cu puţină vreme, cu ajutorul unui grup pe Whatsapp. Unele detalii însă rămân să fie descoperite la faţa locului.