Gastronomie

New in the city: Care sunt cele mai noi locuri deschise în Bucureşti şi ce poveşti au în spate?

23 mar 2023 603 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Dacă Bucureştiul are ceva care îl scoate din anonimat, abundenţa de lansări şi deschideri, de locuri şi evenimente, de oameni şi iniţiative reprezintă principalul argument. E un oraş în care să nu te plictiseşti niciodată! Anul nu a început fără ca noi businessuri să-şi deschidă uşile, aşa că După Afaceri Premium a tras cu ochiul în culise şi a aflat poveştile câtorva dintre cele mai noi localuri din Capitală.

 

Vié

Pe 25 ianuarie, undeva în zona Timpuri Noi din Bucureşti, vizavi de celebra brutărie-cafenea Grain Trip, şi-a deschis uşile pentru primii oaspeţi Vié, un restaurant de fine-dining gândit ca o experienţă în sine pentru cei care îi trec pragul.

Autorii acestei poveşti gastronomice sunt Andreea Barroca şi soţul ei Eric, cei care deţin grupul Tamara, cu experienţă în industria ospitalităţii.

Primul lor restaurant a fost deschis la Paris, sub numele Tamara, al doilea şi-a găsit locul tot în capitala Franţei, purtând pe frontispiciu numele Nellu, iar al treilea este Vié. Din mâinile iscusite ale chef-ului Radu Iliescu, cu experienţă acumulată în Belgia, au ajuns deja pe papilele gustative ale primilor oaspeţi preparate care promit să fie emblematice, localul pariind totodată şi pe o selecţie de 60 de etichete de vin din Franţa, Italia, Slovenia şi Europa Centrală.

Printre preparatele servite până acum se regăsesc ţelină coaptă, risotto de ţelină cu burduf şi o specialitate pe bază de peşte.

 

Fika18

Vestea redeschiderii conceptului Fika18, specializat în croissante, a ajuns la fanii acestui produs de patiserie mai întâi pe social media, la începutul lunii februarie. Câteva săptămâni mai târziu a avut loc şi redeschiderea efectivă a acestui business, care trăsese cortina la finalul lui 2022.

„La sfârşitul anului trecut, am preluat integral brandul Fika18, după care am căutat un parteneriat cu cineva din domeniu şi aşa am ajuns la Angeline Cake Boutique. Am făcut aşadar un parteneriat cu fondatorii acestui business, Andreea şi Marius Simion, ei având un punct de vânzare în zona Piaţa Victoriei. În februarie, acesta a fost completat de un al doilea spaţiu, în zona Charles de Gaulle“, spune Radu Savopol, cofondatorul reţelei de cafenele 5 to go.

Fika18 a luat naştere în 2018 ca un laborator de croissante fondat de Armand Sima şi Cătălina Opriş.

La sfârşitul anului 2020, celor doi antreprenori li s-au adăugat în acţionariat Radu Savopol, Lucian Bădilă - fondatorii cafenelelor 5 To Go - şi Andrei Alecu, iar în februarie 2021 se deschidea primul punct de desfacere Fika18, pe Calea Victoriei din Bucureşti, urmat de al doilea – pe strada Lipscani, în ventrul vechi. Astăzi, Radu Savopol este unicul acţionar.

„Brandul va merge mai departe sub brandul Fika18 by Angeline Cake Boutique, deoarece ei au licenţă pentru aceste produse. Din acelaşi aluat faimos şi cu aceleaşi creme delicioase, vom face mai multe produse, precum croissante, New York rolls, pain au chocolat, cinnamon rolls, cruffins, danish cu fructe“, mai spune Radu Savopol.

Astfel, Fika 18 îşi va continua povestea prin cele două magazine Angeline Cake Boutique, unde se vor putea regăsi toate produsele cu care businessul este deja consacrat.

Mai departe, spune cofondatorul 5 to go, planul este reluarea parteneriatelor cu cafenele din Capitală pentru a le fi livrate produsele de patiserie.

 

DeSoi

Începutul lui 2023 a fost şi începutul unui nou proiect pentru Damian Morcovescu, antreprenorul cunoscut pentru localul cu burgeri Modelier din Bucureşti. Alături de Cristian Ivana şi de Bogdan Ivan, el a deschis pe 18 ianuarie 2023 în zona Pieţei Sfântul Ştefan din Capitală bistroul DeSoi.

„Ne place şi ne motivează calitatea şi acel «ceva special» când vine vorba de food&drink. Şi dacă noi ne găsim bucuria în răsfăţul unui vin bun sau al unui preparat culinar gurmand, am zis să împărtăşim această bucurie şi cu prietenii noştri, cu vecinii noştri, cu toţi cei pasionaţi la rândul lor de aşa ceva“, spun cei trei parteneri din afacere.

Au ajuns la ideea de a dezvolta DeSoi în urma interacţiunilor cu clienţii din celelalte businessuri pe care le au sau le-au avut în HoReCa. DeSoi a fost gândit ca un „one stop shop“, unde cei care ajung pot găsi vinuri bune, cafea de specialitate, produse de băcănie, brutărie artizanală, având totodată la dispoziţie un loc unde să stea la brunch sau la cină ori unde să participe la evenimente pe teme gastronomice.

„Spaţiul din strada Piaţa Sf. Ştefan l-am ales pentru că se situează într-o zonă a Bucureştiului care ne este familiară şi dragă. Este o zonă cu multe clădiri de patrimoniu şi cu tradiţie în zona de comerţ, care însă ar avea nevoie de un pic mai multă grijă, de un suflu nou. Spaţiul propriu-zis în care ne desfăşurăm activitatea a fost la origine o veche brutărie/băcănie şi ne place să credem că l-am readus la viaţă cu ajutorul arhitectului Alexandru Dabija.“

Mai departe, cei trei antreprenori visează la mai multe „DeSoi“-uri atât în Bucureşti, cât şi în Braşov şi Cluj-Napoca. Între timp, se gândesc cum să faciliteze şi un altfel de acces la doza de răsfăţ culinar, prin intermediul online-ului.

 

A46

Pe Aleea Alexandru din Bucureşti, la numărul 46, într-o vilă interbelică amintind de Franţa secolului trecut, s-a deschis în ianuarie un loc nou pentru iubitorii de cafea de specialitate şi de evenimente aparte.

A46 este localul pe care Daniel Ene şi Mirela Mateescu au ales să-l amenajeze în casa deţinută, în anii ’20, de Militza Pătraşcu, pictoriţă şi sculptoriţă din avangarda acelor vremuri, una dintre elevele lui Constantin Brâncuşi.

Compus din trei saloane mari şi un salon privat, A46 poate găzdui până la 80 de persoane. Cafeaua este un blend creat special pentru acest loc de prăjitoria Dropshot, din 80% boabe din Brazilia şi 20% din Etiopia, iar vinul este specialitatea Mirelei Mateescu, a cărei experienţă a adus-o în postura de curator de vin şi om care organizează frecvent cursuri şi degustări de profil, sub umbrela proiectului VinOriunde.

La rândul său, Daniel Ene deţine şi businessul specializat în mutări MovingBox, având totodată o pasiune pentru valoarea arhitecturală şi imobiliară a proprietăţilor din zona Piaţa Victoriei – Charles de Gaulle din Bucureşti.