Gastronomie

Cum vrea conceptul Boabe şi Struguri să estompeze graniţa dintre zi şi noapte, dintre cafenea şi bar, aducând laolaltă cele două lumi?

25 apr 2023 310 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Cafeaua şi vinul definesc, de regulă, două momente diferite ale zilei, ziua şi respectiv noaptea. De aceea, cafeneaua este, în mod obişnuit, un local de zi, care închide nu cu mult după ce se lasă întunericul, pe când barul abia ridică obloanele în acelaşi moment. Şi totuşi, într-o lume unde mai toate graniţele se estompează, la fel s-a întâmplat şi în HoReCa, unde conceptul de cafenea-bar a devenit tot mai popular. Boabe şi Struguri este astfel un exemplu de loc care aduce împreună cele două lumi, cele două licori.

„Boabe şi Struguri a plecat de la dorinţa de a împărtăşi cu lumea pasiuni precum cafeaua şi vinul, educaţia şi comunitatea“, spune Bogdan Burlec, cel care a creionat acest concept ce şi-a deschis porţile pe 1 aprilie 2022.

Boabe şi Struguri a fost unul dintre primele localuri de zi-noapte sau locuri care aduc în prim-plan şi cafeaua, şi vinul. Între timp, au apărut mai multe astfel de iniţiative, atât în Bucureşti, cât şi în provincie. Treaz&Nu din Iaşi este un exemplu de cafenea care deschide la 8 dimineaţa şi de wine-bar care închide la miezul nopţii. Totul sub acelaşi acoperiş. Uneori, cafeaua merge la fel de bine şi alături de cocktailuri, nu doar de vin.

Dincolo de pasiunea fondatorilor pentru cele două (sau mai multe) tipuri de băuturi, există, cu siguranţă, şi ceva raţionamente economice în spatele unor astfel de concepte, dat fiind că un program de doar câteva ore şi un meniu axat pe un număr limitat de produse pot îngreuna cursa unui business către profit.

Bogdan Burlec, care în 2019 ocupa locul patru la Campionatul Naţional de Cafea – secţiunea Latte Art, spune că este cafegiu şi barman dintotdeauna, moştenind meseria de „horecar“ din familie.

„Am început să practic meseria asta cam de când am început să merg. Orientarea către zona de HoReCa mi-a fost transmisă de părinţii mei, deci e mai mult decât doar o pasiune.“

A terminat şcoala de barista, a studiat la Londra pentru a descifra tainele cafelei de specialitate, a lucrat şi învăţat de la cei mai buni oameni din domeniul ospitalităţii şi apoi a devenit antreprenor. Doar că nu s-a limitat la a-şi deschide doar o cafenea, ci a adus alături şi conceptul de bar.

„Prieteniile se leagă şi la o ceaşcă de cafea, şi la un pahar de vin“, spune Bogdan. Pe lângă cele două produse-fanion, în mediul Boabe şi Struguri îşi găsesc loc şi sirop de cola, sirop de tonic, dar şi multe cordialuri – băuturi alcoolice reinterpretate.

Totodată, localul este unul zero waste, adică foloseşte şi zaţul de cafea, dar şi ultima coajă de portocală.  

„Noi ne diferenţiem în piaţă prin faptul că tot ce facem pentru oaspeţii Boabe şi Struguri facem noi aici, de la zero.“ E vorba atât de siropuri, cât şi de cordialuri. Cafeaua este aleasă de Bogdan, care spune că lucrează cu cele mai bune prăjitorii din Bucureşti, el implicându-se în întregul proces, inclusiv în prăjire.

Când vine vorba de vinuri, acestea sunt în principal locale, în bună parte provenind din zona viticolă Dealu Mare, aflată în apropiere de Bucureşti. „Aici este mult mai acid solul, soarele bate 80% din timp direct pe struguri, astfel că şi vinurile sunt mai acide şi aşa ne şi plac.“

Pe lângă asta, cramele cu care colaborează Boabe şi Struguri au foarte multe ediţii limitate în portofoliu. Mai mult, împreună, cele două părţi organizează seri de degustare pentru cauze caritabile (Habitat for Humanity România sau secţia de oncologie pentru copii din cadrul Spitalului Fundeni), spune Bogdan.

Zilnic, 50-100 de oameni trec pragul localului din zona Pipera din Bucureşti. „Cei care ne trec pragul periodic sunt oameni cu care am legat prietenii. Sunt persoane care caută noi experienţe.“ De altfel, „vecinii“ Boabe şi Struguri se numără printre vizitatorii frecvenţi, după cum recunoaşte fondatorul localului.

Zona Pipera a fost multă vreme cunoscută drept un cartier de birouri, însă când a venit pandemia, clădirile din sticlă s-au golit rapid şi nici până astăzi nu s-au mai umplut la loc. Nu se ştie dacă oamenii vor mai reveni vreodată în formula completă la birou, dar între timp zona Pipera s-a populat cu oameni care şi-au cumpărat apartamente (şi case) în proiectele tot mai numeroase din apropiere.

„Ne bazăm foarte mult pe vecini.“ Boabe şi Struguri are o masă de degustare cu opt locuri, o zonă de bar cu patru locuri şi o zonă de „living“ cu alte patru locuri. Când vine vorba de design interior, Bogdan spune că a mers pe materiale şi culori neutre, adăugând o notă de culoare prin plante, accesorii şi aparate.

Investiţia iniţială în proiect s-a ridicat la 40.000 de euro, dar sunt şi alte investiţii constante care sunt necesare, cum ar fi cele din zona de echipamente sau de produse, „pentru a fi la curent cu nevoile oaspeţilor“.

„Pe viitor, ne dorim să ne extindem, asta pentru că ne-ar plăcea ca povestea Boabe şi Struguri să ajungă la o plajă cât mai mare de oameni. În plus, vrem să ne implicăm în educaţia consumatorului şi deschiderea porţilor pentru cât mai mulţi oameni către arta gustului“, conchide el.