Gastronomie

Cum a îmbinat Jidvei storytelling-ul, sustenabilitatea şi experienţele personalizate pentru a putea ajunge la consumatorul tot mai exigent

30 apr 2025 51 afişări
Din aceeaşi categorie

BRAND STORY

Într-un mediu de comunicare atât de vast, în care online-ul a devenit principalul motor pentru majoritatea brandurilor din industria de bunuri de larg consum, Jidvei a îmbinat storytelling-ul, sustenabilitatea şi experienţele personalizate pentru a putea ajunge la consumatorul care îşi doreşte din ce în ce mai mult să vadă de unde provin produsele preferate, ce impact au acestea asupra mediului şi care sunt valorile din spatele brandurilor. Care au fost principalele proiecte de promovare ale brandului din Ţara Vinului din inima Transilvaniei şi cât loc de creativitate mai este în online? Ne spune Ana Necşulescu, director de comunicare al producătorului de vinuri Jidvei.

Anul 2024 a marcat o bornă importantă pentru Jidvei, având în vedere că anul trecut s-au împlinit 25 de ani de când acest brand a devenit practic o poveste de familie şi 75 de ani de la înfiinţare. Astfel, 2024 a venit cu numeroase proiecte pentru producătorul de vinuri, proiecte care au determinat echipa de comunicare şi marketing să fie tot mai creativă.

„Am continuat să consolidăm identitatea brandului Jidvei şi să dezvoltăm o comunicare mai apropiată de iubitorii de vin, deoarece mediul online poate funcţiona ca o platformă de educaţie, lucru deosebit de important pentru o piaţă în curs de maturizare, aşa cum este piaţa vinului românesc“, a declarat Ana Necşulescu, director de comunicare al Jidvei.

Ea adaugă că în cadrul companiei au pus un accent deosebit pe storytelling şi pe transmiterea valorilor brandului şi anume respectul pentru tradiţie şi pentru arta vinului, respectul pentru natură şi comunitate, îmbinarea istoriei bogate a ţării Vinului, aşa cum este numită încă din epoca feudală zona din care vine acest brand.

„Canalele digitale au fost esenţiale în acest proces, cu un focus mai mare pe Instagram şi YouTube, dar ne-am îndreptat şi către TikTok pentru a atrage un public mai tânăr, fără a neglija canalele tradiţionale precum Facebook şi LinkedIn. Totodată, am integrat comunicarea pe platforme media relevante pentru industria vinului şi pentru lifestyle, dar şi prin parteneriate strategice în domeniul culturii şi sportului“, a completat Ana Necşulescu.

De altfel, în comunicare, Jidvei nu a ocolit nici publicul din generaţia Z, despre care Ana Necşulescu spune că este în căutare de  autenticitate, sustenabilitate şi inovaţie.

„Aceştia nu sunt doar consumatori, ci şi creatori de conţinut, aşa că este esenţial să le oferim o poveste în care să se regăsească şi pe care să o poată împărtăşi celorlalţi. Pentru ei, vinul nu este doar despre produs, ci şi despre experienţă, iar aici intervenim prin conţinut vizual captivant, mesaje relevante şi prin campanii care îi încurajează să descopere vinul într-un mod accesibil şi chiar neconvenţional“.

Astfel, compania a pus accent pe mixologie – prin proiectele Jidvei Bartenders and Mixology Camp şi Cocktails by Jidvei, pe versatilitatea vinului şi momentele sociale în care acesta poate fi integrat (festivaluri, petreceri, evenimente cu influenceri).

De asemenea, în 2023, compania a lansat două colecţii pentru tinerii iubitori de vin – Iluziv, o gamă inovativă de vinuri liniştite foarte expresive şi cu etichete termosensibile care îşi schimbă culoarea când vinul atinge temperatura optimă de servire şi Scintti, o gamă de spumante cu o structură lejeră şi arome savuroase, produsă după metoda asemănătoare cu prosecco.

„Mă regăsesc în viziunea noilor generaţii despre lume şi îmi doresc să rămânem cât mai conectaţi la aşteptările lor şi să extindem această zonă a portofoliului nostru. Doar fiind atenţi la tineri, la modul lor de a se raporta la viaţă şi la societate, vom reuşi creăm o adevărată cultură a vinului bun şi a consumului responsabil în România“, a punctat Ana Necşulescu.

Compania  a mai lansat şi campania de imagine „Eu sunt Jidvei“ care spune povestea brandului şi a locului din care vine – Ţara Vinului din inima Transilvaniei. Ana Necşulescu subliniază că „Eu sunt Jidvei“ este mai mult decât o campanie – este o declaraţie de identitate, o punte între generaţii şi un omagiu adus locului din care vine. „Ne-am dorit să arătăm că Jidvei nu este doar vin, ci un terroir unic şi oamenii care îl produc, peisajele spectaculoase din inima Transilvaniei şi tradiţiile din ţara Vinului care ne inspiră în fiecare zi“, a explicat Ana Necşulescu. Ea crede că este important să îţi cunoşti rădăcinile pentru a şti unde te îndrepţi.

„Peste 800 ani de istorie în producerea vinului în regiune, care pleca spre cele mai importante curţi nobiliare din Europa, înseamnă o moştenire culturală extrem de valoroasă, iar noi păstrăm în vinurile noastre memoria pământului, a viţelor şi a mâinilor care au muncit şi au îngrijit strugurii de-a lungul secolelor“.

Mai departe, impactul campaniei „Eu sunt Jidvei – Născut în inima Transilvaniei, desăvârşit în ţara Vinului“ a fost unul puternic, consumatorii au rezonat cu mesajul şi compania a primit un feedback extraordinar din partea comunităţii. Ana Necşulescu crede că mai este loc de creativitate în online şi chiar ea este cea care face diferenţa.

Practic, Jidvei este o afacere de familie, în care sunt implicate trei generaţii. Bunicul şi tatăl Anei au pus pus bazele şi au consolidat Jidvei, iar ea şi sora ei, Maria, duc mai departe această moştenire şi o vor preda generaţiilor viitoare. Iar viziunea familiei este aceea de a crea o afacere 100% românească, integrată şi sustenabilă, alături de comunitatea din zonă.

În acest context, cât de importantă este povestea din spatele unui brand şi modul în care este ea spusă?

„Povestea este esenţială. Într-o industrie atât de competitivă cum este cea a vinului, consumatorii nu mai aleg doar un produs, ci aleg un brand cu care rezonează emoţional. Un vin bun poate fi apreciat pentru gust, dar ceea ce îl face memorabil este povestea pe care o spune – despre locul în care a fost produs, despre mâinile care l-au creat, despre emoţia pe care o transmite“, a punctat Ana Necşulescu.

Iar interacţiunea directă cu universul Jidvei se poate face la Castelul Bethlen-Haller, unde compania are ocazia de a crea experienţe personalizare şi de a-şi face cunoscută istoria.

Dincolo de lumea vinului, unde Jidvei este un brand prezent pe toate canalele de vânzare, compania a continuat să se implice activ în susţinerea artei şi culturii prin parteneriate cu proiecte şi companii româneşti de excepţie precum TIFF, CellEast Festival, Humanitas, Les Films de Cannes a Bucarest, Unfinished etc.

De asemenea, compania a fost prezentă cu colecţiile super premium la evenimente precum  Vernisajul celei mai mari expoziţii din lume dedicată lui Constantin Brâncuşi - găzduită de Centrul Pompidou din Paris, la Festivalul de Film de la Cannes, la Jocurile Olimpice de la Paris, alături de COSR, la Gala „Stele ale Operei Româneşti“, desfăşurată pe scena prestigiosului Teatro La Fenice din Veneţia, cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Mai departe, Ana Necşulescu crede că cheia unei buni promovări este echilibrul dintre tradiţie şi inovaţie, mai ales că Jidvei este un brand cu o istorie solidă, iar această moştenire este un atu pe care familia îl valorifică.

Însă, un brand cu o astfel de istorie trebuie să rămână relevant pentru noile generaţii. Iar anul acesta, compania pregăteşte câteva lansări importante, relevante în contextul campaniei „Eu sunt Jidvei“.

Atât poveştile noilor game, cât şi partea de design de ambalaj, crează un focus în direcţia premiumizării portofoliului Jidvei.

„Vom lansa prima gamă de vinuri liniştite Jidvei maturate în butoaie de stejar transilvănean, o colecţie de vinuri de vinotecă din anul 2009, medaliate deja la câteva dintre cele mai riguroase competiţii internaţionale, precum şi un vinars XO, care în 2024 a primit medalie de aur şi distincţia de «Brandy of the year» la Berlin International Spirit Award“, a conchis Ana Necşulescu.