Crezul că micul dejun e cea mai importantă masă a zilei e deja passé, iar prânzul e mai degrabă un eveniment care te duce cu gândul la familie sau la o întâlnire de business. Şi atunci, ce rămâne pentru cei care nu vor să pună toată presiunea socială pe cină?
Brunch-ul este o masă care a câştigat tot mai multă popularitate în ultimul deceniu şi care, cel puţin în weekend, ţine toate locurile ocupate, şi nu doar în restaurantele din marile oraşe. Hotelurile de cinci stele organizează brunch-uri la final de săptămână. La fel fac şi unele pensiuni din mediul rural. Puţine asemenea evenimente gastronomice au reuşit însă să contureze o poveste mai coerentă decât resortul Singureni Manor Equestrian Retreat, aflat la doar 45 de kilometri de Bucureşti, în inima unei păduri de 700 de hectare din judeţul Giurgiu.
„Primul concept de brunch l-am lansat la câteva luni după deschidere şi, încă din primele momente, am atras oaspeţi curioşi, care au vrut să vadă Singureni Manor fără să fie neapărat cazaţi la noi, aşa cum se întâmplase până atunci“, spun oficialii resortului ce a fost inaugurat în 2021.
Iniţial, sub umbrela Singureni Manor Equestrian Retreat au fost incluse două unităţi de cazare - Paul’s Lodge şi Paul’s Horses, primul fiind un conac amenajat în stil vânătoresc, cu 13 camere personalizate, cu piscină privată, saune şi jacuzzi -, ambele amplasate în inima unui imens domeniu ecvestru.
Ulterior, universul de lângă Bucureşti a fost completat cu o sală de evenimente - Singureni Manor Events – şi cu un restaurant de fine dining cu bucătărie românească modernă – La Hambar. Acesta din urmă şi-a deschis porţile la începutul acestui an.
Încă de la inaugurarea din 2021, de bucătăria de la Singureni Manor Equestrian Retreat s-a ocupat chef-ul Alexandru Dumitru, cel care în 2019 a primit titulatura de Chef of the year din partea Gault&Millau România. Tot el a creionat şi meniul de brunch şi acum conduce din poziţia de executive chef şi La Hambar.
„Conceptul iniţial de brunch a fost gândit ca un meniu format din cinci preparate servite în ritm lent, aşa cum au şi fost gătite. Iniţial, oaspeţii întrebau de ce nu este bufet, însă calitatea preparatelor, gustul neaşteptat uneori şi faptul că acest brunch a fost servit de la început în pădure, în mijlocul naturii, au transformat acest eveniment gastronomic într-un succes imediat“, mai spun reprezentanţii resortului deţinut de Cristina Roşu. Ea este fiica lui Sorin Paul Stănescu, antreprenor care în 2019 a făcut una dintre cele mai mari tranzacţii din România. El a vândut atunci companiile Pasteur Filiala Filipeşti SRL şi Farmavet SA, precum şi unele active aferente activităţii de producţie de furaje ale Agrozootehnica Pietroiu SA, către Fondul de investiţii II China CEE, controlat de Banca de Export-Import a Chinei.
Astăzi, la Singureni Manor Equestrian Retreat, conceptul de brunch a rămas acelaşi ca la începuturi – cu cinci preparate savurate în tihnă, doar că meniul se schimbă săptămânal. „Există un fir roşu al poveştii, care se referă la ingredientele proaspete, multe din ele din zona pădurii sau din grădina proprie de zarzavaturi.“
Brunch-ul are loc în fiecare duminică între 12:00 şi 16:00 şi este disponibil doar persoanelor care au plasat o rezervare anterioară şi care au confirmarea acesteia. Locul de deşfăşurare este - unde altfel - în incinta Singureni Manor, fie în pădure, în aer liber, dacă vremea este prietenoasă, fie în igloo-uri transparente, dar tot în mijlocul pădurii, fie în sala de evenimente, transparentă şi ea, şi amplasată (aţi ghicit!) în pădure, fie în lounge-ul cu şemineu. Locul exact este stabilit şi în funcţie de tematică.
„Este un brunch uşor atipic şi diferit de la o săptămână la alta. Pe site publicăm următoarele patru tematici, astfel încât oaspeţii să afle din timp ce le pregătim. Rezervările se realizează exclusiv online, confirmarea fiind primită rapid, plus că disponibilitatea este arătată în timp real.“ Preţul pentru brunch diferă în funcţie de tematică şi variază între 300 şi 450 de lei de persoană, sumă în care este inclus meniul pentru adulţi, excluzând băuturile care sunt taxate în funcţie de consum. Copiii au un meniu special.
„În fiecare duminică avem în jur de 70 de persoane la brunch, însă am avut şi ediţii realizate pentru corporaţii şi acestea au reunit 130-150 de oameni. Am organizat şi conceptul Friends Brunch, cu o singură masă lungă, aşezată la umbra copacilor, în mijlocul pădurii.“
Oficialii Singureni Manor Equestrian Retreat spun că există un procent foarte mare de clienţi care odată ce au testat conceptul revin, schimbarea meniului săptămână de săptămână fiind elementul care ţine oaspeţii conectaţi în permanenţă la noutăţi.
Alte elemente care contează şi care cântăresc în decizia gurmanzilor?
„În primul rând este vorba de conceptul bucătăriei româneşti moderne, în care se încadrează întregul resort. Apoi, este faptul că locul de desfăşurare este în mijlocul naturii. Iar meniul şi serviciile oferite sunt la un nivel foarte înalt, însă totodată personalizate.“
Există astfel o simbioză perfectă între ce există în farfurie şi ce e dincolo de ea.