După Afaceri

De la to do la to be sau de ce au revedenit atât de populare produsele de papetărie cum ar fi agendele sau jurnalele? Cărtureşti: Credem că nevoia e alimentată de suprasaturarea consumului digital

26 mai 2025 69 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Obiectele de papetărie, aşa cum este cazul agendelor sau al caietelor punctate, trec din planul organizării în cel al conectării cu sinele. Într-o perioadă în care suntem copleşiţi de digital, revenirea la hârtie, la mirosul cernelii devine astfel un prilej de reflecţie. Iar organizarea devine artă.

„Poate că este o etapă a vieţii, nu ştiu, dar este incredibil câtă bucurie îmi iau din acest timp pe care îl petrec singură, cu hârtia şi cu gândurile mele“, spune Ioana, antreprenoare, care recent şi-a găsit o modalitate de evadare şi reconectare.

Este vorba despre un caiet punctat şi un stilou cu tuş negru, pe care le foloseşte pentru a desena. Nu porneşte la drum cu un obiectiv anume, nu are modele, mâna o ghidează într-un proces aproape eliberator. Iar Ioana nu este singura care şi-a descoperit recent această pasiune. Este de fapt vorba despre o tendinţă.

„Vedem într-adevăr în ultimii ani o revenire semnificativă către produsele de papetărie. Credem că nevoia e alimentată de suprasaturarea consumului digital. Oamenii caută forme de conectare cu sinele, cu timpul prezent şi cu lucrurile tangibile. Agendele, plannerele şi caietele punctate nu mai sunt doar instrumente de organizare, ci devin spaţii personale şi intime de reflecţie, organizare creativă şi chiar artă“, explică reprezentanţii lanţului de librării Cărtureşti.

Hârtia, alunecarea stiloului, sunetul specific nu pot fi replicate digital şi tocmai de aceea folosirea papetăriei în aceste timpuri împrumută ceva din magia unui ritual.

„De exemplu, textura hârtiei, mirosul cernelii, senzaţia scrierii cu stiloul sau creionul sunt elemente de conectare la sine, elemente ce nu pot fi replicate digital. Obiceiul ia amploare cu cât oamenii simt nevoia să evadeze din ritmul accelerat al ecranelor. Agendele nu mai sunt doar despre «to do»-uri, ci despre «to be», acestea reflectând totodată şi unicitatea individului.“

Selecţia Cărtureşti este extrem de generoasă, dar reprezentanţii companiei oferă un mic ghidaj prin lumea papetăriei.

„Începem cu un brand cult, precum Moleskine. Produsele nu sunt doar carnete sau agende, ci experienţe în sine, datorită asocierilor cu scriitori precum Ernest Hemingway sau cu artişti ca Pablo Picasso ori Vincent Van Gogh, a căror memorie a fost onorată şi prin ediţii speciale de carnete.“

Pe lângă Moleskine, o altă variantă este Paperblanks, produsele fiind celebre pentru designul inspirat din manuscrisele istorice, din arta veche sau literatură.

„Designul de colecţie a fost amplificat şi datorită unor colaborări vizuale cu muzee şi biblioteci internaţionale, precum British Library şi Biblioteca Apostolică Vaticană“, spun reprezentanţii Cărtureşti.

Carchivo e un brand spaniol ce combină designul urban - retro cu cel funcţional, iar asta într-o paletă variată de culori. „Produsele sunt cunoscute pentru concept, design şi manufactură, fiind atât utile şi practice, cât şi estetice.“ O particularitate a acestora e că li se pot adăuga noi pagini, fiind uşor de inclus într-o rutină de lifestyle creativ şi journaling.

Zona de sustenabilitate în domeniul papetăriei este şi ea foarte bine reprezentată. „Recomandăm şi Karst Stone Paper, pentru sustenabilitate şi inovaţie.“

Ei folosesc hârtie rezultată din praf de piatră şi nu din tăierea copacilor.

Ghidaţi de viziunea unui viitor mai prietenos cu mediul înconjurător, fondatorii brandului cred că hârtia secolului XXI ar trebui să fie din carbonat de calciu.

Dar dincolo de brand, contează rolul unui astfel de obiect. Dacă dincolo de rolul de planificare, caietele uneori au şi rolul de jurnal, obiceiul de a ţine un astfel de „confesional“ poate părea anacronic, fiind înconjuraţi de ecrane. Cu toate acestea, orice formă de scris de mână are beneficii valoroase.

„Te relaxează, îţi reduce nivelul de stres, te ajută să-ţi pui gândurile în ordine şi viaţa în perspectivă. Pentru că, aşa cum spunea Ferris Bueller, viaţa trece foarte repede. Dacă nu te opreşti uneori să te uiţi în jur, s-ar putea să o ratezi.“

Practic, orice faci atunci când pui un stilou pe hârtie reprezintă o pauză. „Odată cu accelerarea ritmului vieţii, vedem o nevoie tot mai accentuată a oamenilor de a-şi limpezi mintea, de a găsi căi prin care să fie prezenţi «aici şi acum», de a cultiva obiceiuri prin care să oprească zgomotul din jur. A scrie un jurnal, a ilustra sau a colora înseamnă o pauză de respiro.“

Iar acest lucru nu este valabil numai pentru generaţiile mature.

„În rândul generaţiei Z vedem un alt factor ce contribuie la întoarcerea către produsele de hârtie — nostalgia.“ Ei caută experienţe analog, mai ales că, potrivit studiilor, petrec peste şapte ore zilnic online.

„Aici vedem preferinţe pentru jurnale, pentru muzica anilor ‘80 şi discuri de vinil. Toate sunt expresii ale dorinţei pentru o lume precum cea de dinainte de internet, percepută ca fiind mai simplă“, conchid reprezentanţii Cărtureşti.