După Afaceri

Cum a devenit un român cel mai "înalt" om din lume iar acum are propriul business cu expediţii montane: Visam din copilărie să ajung pe vârful unui munte de peste 8.000 de metri

03 ian 2019 2448 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

În urmă cu patru ani, Radu Albu a pus bazele Extreme Expeditions, o firmă pentru pasionaţii de munte care iniţial realiza expediţii doar în Himalaya. De atunci, circa 2.000 de oameni au mers în aventurile organizate de el, în aproape toate lanţurile muntoase din lume, şi deşi aceasta nu este prima sa încercare în antreprenoriat, cu siguranţă este cea mai curajoasă. Care este următorul pas pentru cel care anul trecut a fost pentru câteva clipe cel mai înalt om din lume, singurul român care a cucerit un vârf de peste 8.000 de metri?

„Afacerea mea cu muntele a început la 12 ani, când am urcat pentru prima dată un munte important din ţara noastră, ajungând pe Vârful Negoiu, al doilea ca înălţime din România“, spune Radu Albu, fondator al Extreme Expeditions.

Urcarea a fost făcută alături de bunicul său şi de nişte băieţi de la Cabana Negoiu, fără niciun fel de echipament de munte.

„Eram în tenişi şi pantaloni scurţi şi mă agăţam de pietre cu degetele de la picioare prin tenişii cu talpa subţire. Mi-a fost greu, dar nu am simţit asta deloc. Muntele m-a fascinat. Când am ajuns pe vârf mă simţeam precum Superman, invincibil şi deasupra tuturor.“

Deşi nu a avut un ghid montan care să îl inspire, l-a impresionat povestea lui Scott Fischer, alpinist american care a ajuns pe cele mai înalte creste din lume, cunoscut pentru faptul că nu folosea oxigen suplimentar, dar care în 1996 a fost înfrânt de Everest.

După expediţie, partenerul său Robert Birkby a scris o carte, O viaţă trăită pe înălţimi, în care era prezentată viaţa lui Scott, dar şi modul în care acesta construise una dintre cele mai faimoase companii de expediţii montane din lume, Mountain Madness.

„Mi-am dorit mereu să pot escalada munţii înalţi din Himalaya, dar în acelaşi timp să pot avea şi eu o companie care să creeze poduri între alpiniştii din România şi Himalaya. Şi, la vârsta de 32 de ani, am reuşit să fac asta, înfiinţând Extreme Expeditions.“

Aceasta nu era prima încercare a lui Radu Albu în lumea antreprenoriatului, el deţinând până nu demult o companie IT, cu sediul la Cluj, pe care a vândut-o însă.

„În mod surprinzător, la scurt timp după înfiinţare, Extreme Expeditions s-a dezvoltat în mod accelerat şi curând aveam să realizez ca firma aceasta nu mai este doar o mică sursă de extra venit pentru expediţiile mele, ci devine ceva major la care va trebui să mă uit ca la o afacere în toată regula.“

Şi-a păstrat însă jobul pe care îl are de 11 ani în cadrul Eurasia Group, companie americană de lobby şi consultanţă politică.

De la Vârful Negoiu de la 12 ani au urmat alte zeci de vârfuri, unul dintre cele mai importante fiind cucerit chiar anul trecut.

„Ultimul vârf cucerit este Vârful Manaslu, 8.163 m, din Himalaya, Nepal. Acest munte l-am urcat în luna septembrie a anului trecut, ajungând să-l «cuceresc» în dimineaţa zilei de 28 septembrie la 5:15 am.“

Acesta a fot primul munte de peste 8.000 de metri pe care Radu Albu a încercat şi a reuşit să îl urce, devenind singurul român care a obţinut o astfel de performanţă în 2018.

„Optmiarii, cum le spunem noi alpiniştii, reprezintă doctoratul pe care oricare alpinist consacrat visează să îl obţină. Visam din copilărie la momentul în care voi fi în stare să stau pe vârful unui munte de peste 8.000 de metri.“

Astfel, pentru câteva minute, Radu Albu a fost cel mai înalt om de pe pământ, dar până acolo călătoria a fost extrem de grea, trebuind să îndure geruri de -45 de grade, deshidratare şi alte dureri.

„Dar în momentul în care am stat pe vârf şi am ridicat drapelul ţării pentru poza finală, am uitat de orice stare şi durere, am simţit că sunt un superom, deasupra tuturor necazurilor, durerilor şi oamenilor. M-am simţit exact ca pe Negoiu în copilărie, ca un Superman.“

Odată cu lansarea Extreme Expeditions, Radu Albu a format generaţii de supermeni, vreo 2.000 la număr în ultimii trei ani.

„Între cei 2.000 de clienţi, o singură dată am avut o gleznă uşor scrântită la unul dintre ei, în rest excursiile şi expediţiile noastre au fost fără alt fel de incidente. Toţi turiştii şi alpiniştii noştri au ajuns cu bine acasă, iar rata de succes a expediţiilor noastre este de peste 80%.“

Expediţiile montane inter­naţionale nu sunt ieftine, dar pe de altă parte poate că escaladarea unor munţi de peste 8.000 de metri, cu toate riscurile care vin la pachet, nu este neapărat locul de făcut economii. De exemplu, o astfel de expediţie costă între 10.000 şi 45.000 de dolari.

„Preţurile noastre sunt create pentru clasa de mijloc a societăţii, dar anumite expediţii pot fi uşor accesibile şi celor cu venituri mici. Nu sunt preţuri elitiste, ci preţuri create pentru a putea avea toate locurile ocupate într-o expediţie. Nu sunt nici cele mai ieftine, într-adevăr, pentru că mai ieftin la 5.000 - 8.000 de metri înseamnă să reducem din ceea ce înseamnă siguranţă sau calitate, iar dacă facem asta riscăm ca acea expediţie să devină un eşec.“

Azi, Extreme Expe­ditions operează în întreaga lume, având expediţii pe toate cele şapte continente.

„Avem în Nepal peste 20 de angajaţi (şerpaşi, ghizi montani), la fel şi în Pakistan pentru zona Karakoram, plus o echipă de şapte oameni în management şi logistică. Suntem printre puţinele companii din Europa care pot duce turişti şi alpinişti în interzisul Tibet.“

Expediţiile nu sunt croite pentru cei lipsiţi de exeperienţă şi chiar şi pentru cei care au interacţionat cu muntele, există o perioadă de pregătire, câteva luni, înainte de plecare.

„Lista participanţilor este cunoscută în detaliu de reprezentanţii noştri. Fiecare drumeţ sau alpinist beneficiază gratuit de o evaluare a stării sale fitness şi/sau tehnică (alpinism) înainte de a pleca în expediţie cu câteva luni. Cei care nu sunt pregătiţi se pot antrena gratuit împreună cu noi.“

Antrenamentele sunt personalizate pentru fiecare client, iar alpiniştii cu experienţă sunt evaluaţi de experţii Extreme Expeditions şi ajutaţi să ajungă la nivelul care să le permită să ajungă cu succes pe vârful muntelui, dar şi în siguranţă înapoi acasă.

„Ne propunem ca în următorii 3-5 ani să ajungem în top cinci companii organizatoare de expediţii montane din Europa. De la an la an creşte numărul de alpinişti şi turişti montani care se alătură expediţiilor noastre din străinătate. Am avut până acum clienţi din Ungaria, India, Germania, Norvegia, Franţa, Australia, SUA şi altele.“

Mai departe, planurile sunt de a deschide sub umbrela Extreme Expeditions o şcoală de ghizi montani, dar şi cel mai mare centru de închiriere de echipament montan din ţară.

Iar pe plan personal, odată coborât de la peste 8.000 de metri înălţime, Radu Albu şi-a setat pentru anul acesta trei obiective.

„Îmi planific deja 2019 ca un an al premierelor pentru mine. Am pregătite trei expediţii majore în zona Caucaz şi Himalaya, toate fiind gândite a fi premiere pentru alpinismul românesc, dacă vor reuşi.“