Povestea Danielei Turdean şi a relaţiei ei cu arta Ikebanei este inspiraţională şi porneşte dintr-o curiozitate din liceu pe care a reuşit să o pună în practică în anii pandemiei, fiind prima profesoară de Sogetsu Ikebana acreditată din România în 2023. Poate că unul dintre cele mai remarcabile aspecte legate de tradiţia de sute de ani a Ikebana este rezistenţa acestei arte în ciuda fragilităţii aparente a rezultatului final. Iar această rezistenţă vine din nevoia de frumos de care lumea are nevoie.
„Am descoperit această artă când eram în liceu şi am cumpărat o cărticică care se numeşte Ikebana - arta aranjării florilor. Am citit-o de multe ori. Încercam să aranjez flori ca în acele poze. Dar asta se întâmpla în 1974“, îşi aminteşte Daniela Turdean.
Acea achiziţie, la acel moment, nu a fost întâmplătoare, pentru că Daniela Turdean a fost pasionată dintotdeauna de flori, îi plăcea să facă buchete pentru cei dragi.
„Şi, la 58 de ani, am primit cadou de la copii un curs de design floral la şcoala Ilbah. Acolo am redescoperit Ikebana, aflând de ei în timp ce căutam design floral pe Pinterest. Iar vechea dragoste a prins viaţă într-o pagină de Instagram, care se chema Dana Hana Ikebana. Încercam să primesc un feedback obiectiv la lucrările mele, postate zilnic. Şi feedbackul a fost bun, mai ales de la japonezi, ceea ce mi-a dat curaj.“
Apoi, a încercat să studieze mai departe Ikebana aici, în ţară, dar întâmplător, din nou, a ajuns la un workshop la Plovdiv, ţinut de o profesoară din Japonia, şi astfel a intrat în contact cu Sogetsu Ikebana, o şcoală de Ikebana în care libertatea de exprimare este proeminentă.
„Am început să merg la Sofia, să studiez cu un profesor acreditat. În lockdown, m-am mutat la Concentus Study Group din Roma, deoarece profesoara din Bulgaria a întrerupt temporar lecţiile. Am studiat online când nu puteam să călătoresc şi apoi am mers la Roma să studiez sâmbăta şi duminica cu profesorul meu Lucio Farinelli.“
A terminat şcoala în martie 2022, ca profesor gradul 4, fiind primul profesor acreditat din Bucureşti şi posibil din România, la acel moment, în arta Sogetsu Ikebana. Studiile au continuat şi în 2023, cu o nouă acreditare. „Când termini şcoala, ţi se dă posibilitatea să alegi un nume de floare sau de element din natură ca nume de profesor, care se regăseşte pe ştampila de profesor. Numele meu este «Câmp de narcise galbene».“
Şcoala Sogetsu Ikebana a fost fondată de Sofu Teshigahara în 1927. Lui i se spunea „Picasso of the flowers“.
„A fost un artist complex. Dintre toate şcolile de Ikebana, ea a fost şi este cea mai deschisă către ţările din Vest. Sofu spunea: «Oricine se poate bucura de Sogetsu Ikebana, oricând, oriunde, folosind orice material.» Bineînţeles însă că trebuie să studiezi toate regulile de bază, până să te poţi exprima într-un aranjament free style“, afirmă Daniela Turdean.
Potrivit acesteia, urmarea unei şcoli tradiţionale de Ikebana este un proces destul de complicat, care presupune o perioadă de studiu de cel puţin trei ani în Japonia. „Este costisitor şi trebuie să stai departe de familie. Dar şcoala Sogetsu are grupuri de studiu în multe ţări din lume. Ikebana este o artă. Trebuie să fii ghidat de un maestro, nu poţi să studiezi o artă online, de la prima lecţie la ultima.“
Studiul Şcolii Sogetsu constă în cinci caiete, primele patru cu câte 20 de teme şi caietul cinci cu 30 de teme, toate foarte variate. Şcoala este gândită astfel pentru ca studentul să înveţe lungimile şi unghiurile precise ale elementelor şi apoi să dezvolte noţiuni de linie, culoare, masă. Fixarea materialelor este la rândul ei studiată. Apoi, studentul trebuie să simtă materialele folosite, să realizeze un aranjament armonios.
„În primele caiete, unde studiem regulile de bază, se folosesc vaze cilindrice joase sau înalte şi trei elemente vegetale principale, Shin, care simbolizează cerul, Soe, care simbolizează omul, şi Hikae, care simbolizează pământul. Se folosesc diverse tipuri de fixări.“
Abia apoi, pe măsură ce studentul face dovada asimilării elementelor de bază, intervine partea de free-style, în care unele dintre elementele vegetale pot să dispară şi altele să fie puse în valoare.
„În ultimii cinci ani am lucrat aproape zilnic. Când înveţi să aranjezi flori în stilul Ikebana, te inspiră orice: chiar şi o buruiană, o creangă, un material neconvenţional! În şcoala Sogetsu sunt zeci de teme diferite. Diferenţa faţă de buchetele cu flori mari şi frunze lăcuite artificial, din arta florală vestică, este enormă! În Ikebana apreciem materialele din natură, chiar frunze mâncate de melci, frunze uscate. Ikebana transmite o emoţie. Este aducerea naturii în casă.“
În ciuda fragilităţii de faţadă, unele aranjamente pot rezista destul de mult timp, dar acest lucru depinde de mai mulţi factori, de la temperatură, lumină şi umiditatea din spaţiul unde sunt expuse la tipul florilor, crengilor şi frunzelor, dar şi energia oamenilor. „Florile simt dacă sunt iubite, chiar dacă sunt tăiate şi puse în apă.“
După ce a început partea de Ikebana, Daniela Turdean s-a mai implicat într-o artă, fotografie, iar acum este fotografa propriilor sale aranjamente. „Am făcut multe expoziţii, la Grădina Botanică (80 de fotografii), la Institutul Agronomic, la Biblioteca Academiei Române şi în Aula Academiei Române.“
Apoi au fost expoziţii în librăria Humanitas Lipscani şi la showroomul de mobilă Retros, Daniela Turdean având şi o colaborare cu Victoria Finală, unul dintre cele mai cunoscute ateliere de ceramică locale. Dar planurile sunt de a duce arta Ikebana în zona de interacţiune cu oamenii, prin cursuri, lecţii cu copiii sau chiar cu persoanele mai în vârstă.
„Ikebana este o terapie cu flori. Mi-aş dori să fac workshop-uri cu persoane din companii. Ştiu din propria experienţă, dar şi de la studentele mele, că ţi se schimbă în bine starea de spirit când aranjezi flori. Stresul dispare când priveşti ce ai făcut cu propriile mâini. Florile îţi transmit energia lor bună.“