Travel

Una dintre investiţiile cu care a început schimbarea la faţă din sudul litoralului a trecut la rândul său printr-o transformare: Cum arată acum Arome22, singurul creative retreat de la malul mării? Galerie FOTO

10 sep 2024 201 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Arome22 este unul dintre primele proiecte din zona de turism care au crezut în forţa schimbării, posibilă în locuri despre care se vorbea mai mult la timpul trecut. Şi asta nu din lipsă de potenţial, ci din lipsă de viziune. Deschis în vara anului 2015 de un cuplu de tineri antreprenori, Arome22 a pus Eforie Sud, una dintre cele mai frumoase staţiuni de la mare, pe radarele unor călători aparte, o comunitate atrasă de experienţe şi de poveşti, aproape exclusivistă prin delimitarea de conceptele all inclusive. Iar după ani de creştere, Arome22 este acum într-o nouă etapă după o transformare aproape magică.

Arome22 a fost deschis în august 2015, dar cele trei săptămâni de sezon pe care a reuşit proiectul din Eforie Sud să le prindă au fost suficiente pentru a crea relaţii pe termen lung. Locul a fost una dintre primele iniţative din industria ospitalităţii care aveau să aducă ceva cu totul nou în superba staţiune Eforie Sud şi astfel conceptul a devenit un model pentru multe alte dezvoltări care au pornit de la ideea unei experienţe într-un loc aparte.

După atâţia ani de funcţionare, ultimul a fost al unei noi transformări, Arome22 devenind acum un creative retreat pentru o comunitate cu poftă de evadare şi de conectare adevărată.

„Arome22 a trecut printr-o metamorfoză magică, păstrându-şi în acelaşi timp esenţa intimă şi primitoare. Cuibul nostru s-a extins considerabil, acum având 4.000 de metri pătraţi şi 70 de locuri de cazare, inclusiv o nouă unitate de tip hotel, cu 16 camere, care îţi oferă emoţia unei dune de nisip, cu finisaje organice şi o atenţie deosebită la detalii. Pe acoperişul acestei clădiri, am creat o piscină exclusiv pentru adulţi, de unde se poate admira apusul peste lacul Techirghiol – un spectacol al naturii în toată splendoarea sa“, spun reprezentanţii Arome22.

Spaţiul de cazare a fost completat cu Vila Ocean, o zonă dedicată workshop-urilor, şedinţelor şi retreat-urilor, oferind intimitate şi o lumină superbă pentru lucrul creativ şi colaborativ. „De asemenea, noua noastră grădină cu livadă şi pomi fructiferi adaugă un aer rustic şi liniştit locaţiei.“

La rândul său, spaţiul destinat barului şi restaurantului a fost reconstruit de la zero, cu un perete stâncos realizat manual.

„Bucătăria de sticlă din curte, see-through (cu pereţi transparenţi – n.red.), şi bufetele ce apar în grădină, în weekenduri, aduc un aer nou şi proaspăt conceptului. Oferim cine comunale cu specific armenesc, tătăresc şi pescăresc în fiecare weekend, perfecte pentru o atmosferă de dining relaxată şi pentru ideea de comunitate. Grădina emblematică cu pini mediteraneeni a fost reamenajată, oferind un spaţiu şi mai primitor.“

Investiţiile s-au ridicat la sume considerabile, iar lucrările au început imediat după încheierea sezonului trecut, la jumătatea lui septembrie, deschiderea având loc la începutul lunii iunie a acestui an, mai spun reprezentanţii Arome22.

Spaţiul creionat de ei devine astfel o zonă de protecţie pentru cei care îi trec pragul, un loc care susţine conectările adevărate şi creativitatea. De altfel, de anul acesta, Arome22 a devenit creative retreat.

„Este un loc care îmbrăţişează toate formele de artă şi care aduce împreună oameni creativi, oferindu-le contextul perfect pentru conectare, libertate, linişte şi inspiraţie. Orice artist sau creativ poate beneficia de acest spaţiu pentru a găzdui workshop-uri, retreat-uri, ateliere de caligrafie, teatru, pictură, desen, yoga, sculptură, public speaking ori design grafic – posibilităţile sunt infinite, trebuie doar să intrăm în contact pentru a stabili ce nevoi au.“

Pentru vara aceasta, echipa Arome22 a pregătit mai multe evenimente printre care se numără sesiunea de Teatru Imersiv, din perioada 9-11 august, un weekend în care publicul devine parte din spectacolul condus de Ioana Flora şi inspirat din Sleep No More (New York). E o experienţă inspirată cu precădere din piesa Macbeth a lui Shakespeare.

Apoi se adaugă workshopuri de pictură, caligrafie şi sculptură în lut pentru toate nivelurile de abilităţi, concerte intime cu pian, liră şi alte instrumente sau târguri de vinil. Dacă este vineri, atunci sunt serile de cocktailuri în care mixologii Arome22 prezintă trei cocktailuri speciale. Tot pentru vara aceasta au fost pregătite o serie de cine speciale cu bucătari cunoscuţi şi cu degustări de vinuri. Serile de film se află şi ele în meniul creativ al Arome22, dar şi petrecerile intime cu DJ de sâmbătă seara.

Astfel, Arome22 devine o experienţă completă, un fel de staţiune în staţiune, un loc în care călă­torul poate accesa totul fără a fi necesare mutări succesive în alte spaţii.

„Deşi este încă devreme pentru a măsura complet schimbările, publicul nostru a rămas unul extrem de grounded (echilibrat - trad.), atent la artă şi cultură, dornic să se implice în povestea noastră. Atra­gem oameni care apreciază arta şi creează dinamici vibrante în jurul lor, bucurându-se să vadă lucrurile întâmplându-se altfel pe litoralul românesc.“

Singurul lucru la care mai lucrează Arome22 este o plajă, după ce anterior echipa a dezvoltat plaja Cochilia din Tuzla, închisă între timp. „Da, redeschiderea plajei Cochilia este în planurile noastre, dar pentru acest an ne concentrăm atenţia pe a aduce realitatea Arome22 mai aproape de visurile noastre. Avem recomandări de plaje sălbatice la câţiva paşi de locaţie şi un parteneriat cu o plajă amenajată. Ne dorim să achiziţionăm un tuk tuk, pentru a transforma mersul la plajă într-o experienţă plină de zâmbete.“

Schimbarea prin experienţe pare astfel a fi singura cale de a crea o nouă poveste pentru Eforie Sud şi nu numai. Este un semn că litoralul românesc are şanse pentru magie dacă viziunea este corectă.

„Eforie Sud redescoperă un aer de schimbare pozitivă. Mai mulţi oameni frumoşi se reîntorc în cea mai verde staţiune de pe litoralul românesc. Există loc pentru îmbunătăţiri în infrastructură, varietate şi calitatea serviciilor, dar antreprenorii locali cu viziune şi pasiune contribuie la crearea unei alternative vibrante la dinamica litoralului românesc.“