Travel

REVELION PE PÂRTIE. Unde sunt cele mai bune pârtii şi unde a nins cel mai mult

31 dec 2011 739 afişări de Mediafax
Din aceeaşi categorie
REVELION PE PÂRTIE. Unde sunt cele mai bune pârtii şi unde a nins cel mai mult

Numai câteva ore ne mai despart de Noul An, iar cum cei mai mulţi dintre noi vor pleca să-şi petreacă Revelionul la munte, trebuie să ştiţi în ce locuri a nins cel mai mult, dar şi ce pârtii "sunt dotate corespunzător", scrie Mediafax.

PÂRTIILE DE PE VALEA PRAHOVEI

Peste 2.000 de turişti petrec ultima zi a anului la schi pe pârtiile din staţiunile de pe Valea Prahovei, unde stratul de zăpadă măsoară între 20 şi 35 de centimetri, iar instalaţiile de transport pe cablu funcţionează după programul normal

Sâmbătă, la Azuga sunt practicabile pârtiile Sorica şi Cazacu, care sunt acoperite cu un strat de zăpadă artificială de peste 20 de centimetri.

Alţi peste 600 de turişti petrec ultima zi a anului pe pârtia Kalinderu şi în fun-park-ul din staţiunea Buşteni.

Pe pârtia Kalinderu din Buşteni tunurile de zăpadă au fost pornite toată noaptea, astfel încât sâmbătă stratul de zăpadă artificială este de 35 de centimetri, a declarat şeful de instalaţie de la Kalinderu, Mihai Dobre. El a precizat că pârtia de la Buşteni nu va fi deschisă pentru turişti în noaptea de Revelion, însă schiorii vor putea rămâne pe pârtie şi în parcul de distracţii până în jurul orelor 17.00 - 18.00.

La Sinaia, sute de turişti petrec ultima zi a anului 2011 pe munte.

Potrivit reprezentanţilor Salvamont Sinaia, pe pârtiile din Valea Dorului, la 2000 de metri altitudine în Masivul Bucegi, se află sâmbătă aproximativ 500 de schiori.

Alte câteva zeci de turişti au urcat la 2000 de metri fără schiuri sau snowboard şi se plimbă sau petrec în restaurantul situat la baza pârtiei.

Turiştii care au ales să petreacă Revelionul în judeţul Braşov se pot bucura de schi pe pârtiile Bradul şi Drumul Roşu din Poiana Braşov şi pe pârtia Clăbucet din Predeal, unde funcţionează şi tunurile de zăpadă.

În Poiana Braşov sunt opt pârtii, cărora li se adaugă variante şi legătături care au o lungime totală de 24 de kilometri şi se întind pe o suprafaţă de 85 de hectare. În aceste zile, însă, singurele pârtii practicabile,

unde zăpada este bună pentru schi şi săniuş, sunt pârtia Bradul, care are o lungime de 0,50 kilometri şi pârtia Drumul Roşu, care este cea mai mare pârtie din Poiană, cu o lungime de 5,33 kilometri.

În Predeal, zăpada este foarte bună pentru schi pe pârtia Clăbucet, care are grad de dificultate mediu şi are o lungime de 2,1 kilometri, celelalte două pârtii din staţiune, Pârtia Cocoşul (2,25 km) şi Pârtia Subteleferic (1,20 km) nefiind încă deschise.

Stratul de zăpadă în staţiunile montane din judeţul Hunedoara are grosimi cuprinse între 5 şi 30 de centimetri, în Straja, Parâng şi Râuşor existând condiţii pentru practicarea sporturilor de iarnă doar pe pârtiile dotate cu tunuri de zăpadă.

Cabanierii din Straja, staţiune situată în Valea Jiului, în Munţii Vâlcan, au pornit tunurile de zăpadă artificială, pentru a completa stratul de ninsoare existent pe trei pârtii din staţiune, mai ales că toate locurile de cazare sunt deja ocupate de iubitorii de schi, care şi-au făcut din timp rezevări pentru Revelion.

"A nins puţin şi au fost pornite tunurile de zăpadă de pe pârtiile «Platoul Soarelui», «Constantinescu» , dar şi pe noua pârtie amenajată sub telescaun, «Sfântul Gheorghe». Deocamdată avem în staţiune câţiva centimetri de zăpadă, iar tunurile de zăpadă au compensat restul, astfel că pe pârtii avem peste 20 de centimetri de zăpadă", a declarat administratorul vilei Alpin din Straja, Mihăiţă Dumitraşcu.

Potrivit acestuia, în staţiunea Straja toate locurile de cazare sunt ocupate.

În staţiunea montană Parâng a nins puţin, iar stratul de zăpadă măsoară câţiva centimetri în toată staţiunea şi aproape 30 de centimetri pe pârtii, unde funcţionează tunurile de zăpadă.

"A fost cald mai multe zile la rând şi abia s-a prins un strat subţire de zăpadă. Compensează tunurile de zăpadă, astfel că se schiază pe trei dintre pârtii, unde zăpada a ajuns la 30 de centimetri. Staţiunea e plină de turişti în acestă perioadă", a declarat şeful Salvamont Petroşani, Dumitru Bârlida.

În staţiunea Râuşor, din Retezat, zăpada abia s-a aşezat în staţiune, însă pe pârtie, unde funcţionează de câteva zile tunurile de zăpadă, are o grosime de circa 15 centimetri şi se schiază.

"Le recomandăm turiştilor să se îmbrace mai gros şi să poarte încălţăminte adaptată condiţiilor de iarnă. În cazul în care vor merge pe pârtii, sfatul nostru este să folosească săniile sau schiurile şi să renunţe la improvizaţii, cum sunt pungile de plastic, pentru că se pot răni", a spus Doru Oprişoni de la Serviciul Public Salvamont Hunedoara.

Salvamontiştii din cele trei staţiuni îi mai sfătuiesc pe turişti să anunţe la refugiile Salvamont intenţia de a pleca pe un traseu sau altul.

Mai multe pârtii de schi şi snowboard sunt deschise la Păltiniş şi Gura Râului, în judeţul Sibiu, aici turiştii putând petrece Revelionul chiar pe pârtie, iar iubitorii sporturilor de iarnă le pot practica şi la Bâlea Lac, unde stratul de zăpadă este de 34 de centimetri grosime.

La Păltiniş sunt deschise mai multe pârtii de schi şi snowboard, în resortul denumit Arena Platoş, aflat la intrarea în staţiune.

Resortul are cinci pârtii, în lungime totală de 3,5 kilometri, având grade de dificultate diferite. De asemenea, în cadrul resortului există pârtie de snowboard, dar şi un fun park pentru iubitorii acrobaţiilor pe zăpadă.

Resortul beneficiază de tunuri de zăpadă, care au făcut posibilă deschiderea pârtiilor, instalaţii de nocturnă, instalaţii de transport pe cablu, dar şi centru de închirieri pentru cei care nu au la dispoziţie schiuri, snowboard, sanie sau alte echipamente.

Pentru a avea acces pe pârtii, adulţii plătesc 65 de lei, sumă care le garantează un număr nelimitat de urcări.

Administratorii au stabilit ca în 31 decembrie accesul pe toate pârtiile să fie gratuit între orele 22.00 şi 24.00, instalaţia de nocturnă fiind pornită, iar băuturi şi mâncare pot fi comandate la barul resortului.

În restul staţiunii, potrivit meteorologilor, stratul de zăpadă măsoară opt centimetri, astfel că schiul fără ajutorul tunurilor de zăpadă nu este posibil.

Potrivit şefului Serviciului Salvamont Sibiu, Adrian David, pârtia Onceşti, pârtia veche din Păltiniş, nu este deschisă turiştilor, neputându-se schia.

O altă pârtie deschisă turiştilor se află în localitatea Gura Râului din Mărginimea Sibiului şi se numeşte "Trecătoarea lupilor". Şi această pârtie a fost amenajată cu ajutorul tunurilor de zăpadă şi beneficiază de instalaţie de nocturnă şi teleschi, care, potrivit administratorilor pârtiei, porneşte dacă există minim un schior.

Pârtia are o lungime de cinci sute de metri, iar instalaţia de teleschi are o capacitate de 450 de persoane pe oră. În plus, există centru de închirieri echipamente, dar şi instructori de schi.

În judeţul Sibiu, turiştii pot schia şi la Bâlea Lac, chiar dacă în zonă nu sunt amenajate pârtii speciale.

Potrivit meteorologilor, stratul de zăpadă la altitudini mari este de 34 de centimetri, iar practicarea sporturilor de iarnă este posibilă.

Adrian David a anunţat că nu există risc de avalanşă în Munţii Făgăraş pentru următorul interval de timp, dar vremea va fi destul de schimbătoare, cu multă ceaţă.

"Turiştii este important să nu se aventureze pe traseele montane, iar dacă vor să schieze să anunţe la cabanieri zona în care urmează să plece. Nu există risc de avalanşă în Munţii Făgăraş, dar nebulozitatea va fi destul de ridicată, de aceea este important să ştim încotro pleacă turiştii", a declarat Adrian David.

Potrivit acestuia, turiştii care îşi vor petrece finalul de an la Bâlea Lac trebuie să se informeze la cabanieri sau la echipajele Salvamont asupra stării vremii înainte de a pleca din zona cabanelor.

Pârtiile de schi din zona Vârtop, de la Arieşeni, şi din Munţii Şureanu sunt deschise pentru practicarea sporturilor de iarnă, sute de turişti alegând cele două pârtii din judeţul Alba pentru a petrece ultima zi din acest an.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Alba, maiorul Cosmin Jurcoveţ, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că pârtiile de schi de la Vârtop, din staţiunea Arieşeni, şi din Munţii Şureanu sunt deschise pentru practicarea sporturilor de iarnă, stratul de zăpadă pe cele două pârtii fiind între 25 şi 30 de centimetri grosime.

Jurcoveţ a spus că drumurile de acces spre cele două zone turistice, prima aflată în Munţii Apuseni, iar cea de-a doua pe Valea Sebeşului, în Munţii Şureanu, sunt practicabile.

Potrivit sursei citate, spre Arieşeni carosabilul este umed şi există condiţii de formare a poleiului, iar spre Şureanu, de la Barajul Oaşa spre Domeniul Schiabil Şureanu, drumul este acoperit cu zăpadă şi gheaţă şi sunt necesare lanţuri antiderapante.

Traseele turistice din zona Arieşeni sunt greu practicabile şi nu sunt recomandate în această perioadă pentru excursii montane, iar în zona Şureanu - Şugag, pe Valea Sebeşului, sunt închise, cu excepţia drumului de la Luncile Prigoanei la Domeniul Schiabil Şureanu.

"Turiştii sunt sfătuiţi să ia legătura cu jandarmii montani sau cu salvamontiştii şi să ceară informaţii suplimentare despre zonele acoperite de reţeaua de telefonie mobilă, în special în zona Muntelui Şureanu (…) La posturile montane au fost constituite echipe permanente de intervenţie, formate din jandarmi montani, care vor acţiona la nevoie pentru căutarea, descoperirea şi salvarea persoanelor aflate în dificultate pe traseele turistice", a spus Jurcoveţ.