Travel

E aproape weekend, aşa că am vrut să vedem cum arată sfârşitul de săptămână perfect pentru Günay Duagi, managing associate în cadrul KPMG Legal: De obicei weekendul îl dedic planurilor personale şi relaxării totale

14 aug 2020 712 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Este de profesie avocat specializat în sectorul financiar, cu o experienţă de peste 14 ani în acest domeniu. Deţine un master în dreptul afacerilor şi unul în economie, iar în prezent urmează cursurile şcolii doctorale pentru obţinerea titlului de doctor în drept. În plus, este profesor asociat şi predă dreptul afacerilor la facultate şi este autor al mai multor articole juridice publicate în reviste de specialitate. Când nu se află la birou - Günay Duagi este managing associate în cadrul KPMG Legal (Toncescu şi Asociaţii SPRL) -, avocatul îşi împarte timpul liber între călătorii locale sau internaţionale şi incursiuni în Bucureştiul său drag.

Încerc să-mi încep weekend-ul vineri după-amiază cât mai devreme şi să profit de a doua parte a acestei zile cât mai mult. Este adevărat că nu întotdeauna reuşesc asta din cauza programului încărcat. Totuşi, faptul că am această flexibilitate în cadrul firmei de avocatură unde lucrez îmi oferă o motivaţie suplimentară să fiu mai eficient în această ultimă zi lucrătoare. Ştiu că nu mulţi avocaţi de business au această flexibilitate.

De obicei weekendul îl dedic planurilor personale şi relaxării totale. În weekend îmi place să ies din casă cât mai mult, să mă întâlnesc cu prietenii în Centrul Vechi sau să descopăr locuri sau localuri noi în Bucureşti. Totuşi, în ultima perioadă majoritatea weekendurilor le-am petrecut lucrând la teza mea de doctorat. După susţinerea tezei de doctorat sper să mă întorc la bunele obiceiuri de week-end.

Un lucru e cert însă, când începe weekendul încerc să mă detaşez de partea profesională, aşa că primul lucru pe care îl fac este să-mi stabilesc planurile pentru aceste două zile. Vineri seară ies de obicei la o plimbare prin Bucureşti, iar sâmbătă dimineaţa îmi place să beau un cappuccino bun alături de un croissant cu unt la o cafenea din centru.

Totodată, în această perioadă, în timpul dimineţilor încerc să mă bucur de soare, fie că sunt în Bucureşti, la o terasă, sau pe malul mării sau la munte, atunci când plec din Capitală. Când am cum, zilele de weekend le împart între munte şi mare, în timpul verii. În alte anotimpuri, opţiunile sunt plecări la schi sau city-break-uri. Dacă rămân în Bucureşti, încerc să explorez locurile recomandate de prieteni. În weekend nu ratez nici ocazia să urmăresc un film de calitate sau unele filme documentare preferate.

Prefer thrillerele psihologice intense cum ar fi The Machinist sau Seven şi filmele SF care au înglobată multă ştiinţă şi care se bazează pe situaţii verosimile, cum ar fi Interstellar sau Arrival. În ultimul timp observ că au fost lansate mai multe seriale de foarte bună calitate care rivalizează cu filmele de lung metraj pe care le urmăresc cu plăcere, precum Chernobyl şi Castle Rock. 

De asemenea, citesc cu mare plăcere cărţi de psihologie şi filozofie, dar şi opere autobiografice sau istorice. În plus, sunt în permanentă căutare de cărţi de dezvoltare personală foarte bune care se adaugă la cele de mai sus. Dintre ultimele lecturi menţionez „Arta de a avea întotdeauna dreptate“, scrisă de Arthur Schopenhauer, „18 cuvinte-cheie ale lui Martin Heidegger“, scrisă de Gabriel Liiceanu, „Never Eat Alone“, scrisă de Keith Ferrazzi şi Tahl Raz.

Una dintre cărţile mele preferate citite şi recitite de mai multe ori este „Arta războiului“, scrisă de Sun Tzu, care reprezintă un adevărat manual de reguli scrise pentru război cu mai mult de două milenii în urmă, dar care au rămas valabile şi utile şi în zilele noastre pentru orice situaţie de viaţă şi de business.

Weekendul înseamnă însă şi sport. Îmi place foarte mult tenisul de câmp pe care îl practic ori de câte ori am ocazia. Consider că este un sport care te educă şi te disciplinează, deoarece pe terenul de tenis eşti singur în faţa adversarului şi ţine numai de tine cum şi cât de bine joci. Faţă de sporturile de echipă, unde talentul şi efortul se disipează, tenisul scoate ce este mai bun din fiecare. În plus, este un mijloc excelent de relaxare şi de mişcare, fiind un mod extraordinar să îţi petreci o după-amiază de weekend.

Tot la capitolul activităţi, îmi plac drumeţiile la munte în natură. Nu zic nu nici călătoriilor cu maşina personală în ţară şi străinătate. Acestea sunt veritabile momente de relaxare pentru mine şi mă inspiră să iau anumite decizii importante. În plus, aceste hobby-uri mă deconectează de la activităţile zilnice, ceea ce este extrem de important.

Folosesc orice ocazie să evadez din oraş. Fiind originar din Constanţa, o destinaţie preferată în timpul verii este Marea Neagră, când mă întorc practic acasă. Totuşi, în timpul verii îmi place la fel de mult şi la munte, unde aerul este mai curat şi mai puţină aglomeraţie.

Atunci când nu plec din oraş, vizitez locurile de lângă Bucureşti, precum Cernica sau Snagov, unde au apărut o mulţime de destinaţii de petrecere a timpului liber în natură. Îmi plac locurile mai puţin cunoscute sau mai puţin explorate, dar cu un mare potenţial, cum ar fi Dealul Cotroceni. În weekend, un alt loc preferat în care merg este Parcul Bordei. În plus, când am ocazia explorez muzeele mai puţin cunoscute cum ar fi Muzeul Theodor Pallady, cunoscut ca şi Casa Melik, considerată de unii cea mai veche casă din Bucureşti.

Totuşi, trebuie să recunosc, city-break-urile şi sejururile în diverse oraşe din lume fac parte din viaţa mea. Am călătorit în special în Europa şi peste Ocean.

Printre destinaţiile foarte potrivite pentru un city-break ar fi Veneţia, Praga, Lisabona, Amsterdam, Florenţa, Catania şi Munchen. În toate aceste oraşe se pot combina vizitarea de muzee şi locuri celebre, cu petrecerea timpului liber în pieţe şi alte distracţii.

Însă cele mai frumoase locuri vizitate de mine sunt cele din Mexic. Începând cu Teotihuacán, care se află chiar lângă Mexico City, continuând cu Chichén Itzá, şi terminând cu Parcul Xcaret (care este lângă Playa del Carmen) şi Tulum, Mexic oferă unele dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din lume.

De altfel, îmi place şi mâncarea mexicană, dar din păcate în Bucureşti nu sunt foarte multe opţiuni în acest sens. În plus, mâncarea indiană şi cea libaneză se regăsesc printre preferinţele mele gastronomice şi în Bucu­reşti sunt unele restaurante bune unde ajung destul de des.

Pentru că Bucureştiul nu oferă întotdeauna foarte multe opţiuni pentru preferinţele mele, când ajung în alte oraşe îmi place să testez gastronomia locală, dar şi restaurantele cu stele Michelin.

În ciuda celor de mai sus şi a delicateselor oferite de diversele bucătării ale lumii, fiind de etnie tătară, mâncărurile mele preferate rămân cele tătăreşti pe care am ocazia să le gust la evenimentele din familie. Există şi un astfel de restaurant cu specific tătăresc în Neptun pe care îl recomand.