Travel

Cum arată vacanţele perfecte când vine vorba de distanţare socială? Cu o rulotă care să asigure şi distanţare socială, şi mobilitate? Dar cu o barcă? Un iaht, un velier, poate un catamaran? Există şi varianta unui buncăr

09 iun 2020 863 afişări de Bogdan Alecu
Din aceeaşi categorie

Luxul înseamnă confortul maxim pe care îl poţi obţine, în funcţie de nevoile tale. Lux poate însemna o maşină puternică, dacă îţi place să conduci pe circuit, sau una extrem de confortabilă, dacă stai pe bancheta din spate. Lux poate însemna un penthouse în Manhattan sau o cabană cu toate utilităţile în vârf de munte, mai ales pe timp de pandemie.

Lux mai poate însemna şi izolarea fără a renunţa în vreun moment la comunicare sau confort, mai ales în vremuri de pandemie. Din acest motiv, unii au preferat să renunţe la confortul – dat de obicei de proximitate – al unui apartament în oraş, pe liniştea unei case în mediul rural, departe de oraş. Au păstrat confortul de fapt, doar că e altfel.

Dar, dacă tot vorbim de izolare, lucrurile pot fi duse la următorul nivel – de ce nu o rulotă care să asigure şi distanţare socială, şi mobilitate? Dar o barcă? Un iaht, un velier, poate un catamaran? Desigur, în cele mai multe cazuri iahtul este alegerea milionarilor deoarece poate asigura tot confortul necesar, de la posibilităţile de a stoca alimentele necesare, la camerele spaţioase şi puntea pe care se poate sta la plajă.

„Pentru distanţare socială, ca să-ţi păstrezi şi un grad de libertate, dar şi sănătatea fizică şi mentală, aş recomanda un loc cât mai îndepărat de aglomerările urbane, dar care să nu pună probleme de siguranţă şi nici să nu transforme izolarea într-o adevărată luptă pentru supravieţuire“, explică Răzvan Loghin, specialist în activităţi outdoor.

El e de părere că perioadele lungi petrecute în natură necesită un minim de confort şi resurse bine calculate pentru perioada pe care o ai în vedere. Desigur, căldură, hrană, apă şi îmbrăcămintea potrivită sunt printre aceste lucruri esenţiale. Dar care sunt alternativele?

„Poţi închiria un velier sau un motoryacht (mult mai scump) pe care le găseşti disponibile în marinele de la Marea Neagră, de pe la 1.900 euro/săptămână, fără skipper. Pentru acest lucru este nevoie de un skipper (cost separat) sau permis de ambarcaţiune şi un minimum de câteva persoane - familie, dacă vorbim de izolare - care să ajute la navigaţie în cazul velierului. Se adaugă de obicei şi alte costuri sau garanţii“, explică Răzvan Loghin.

El mai adaugă faptul că următoarea soluţie o reprezintă o autorulotă, al cărei cost poate ajunge la 85 euro pe zi, dar începe chiar şi de la 35 de euro pe zi. Iar o mini rulotă are un preţ de până la 30 de euro pe zi.

Desigur, opţiunile sunt mult mai multe. Poţi închiria o cabană rustică, într-o zonă izolată şi pitorească, începând de pe la 100 euro/lună. Iar vara, că tot se apropie sezonul cald, poţi ieşi cu cortul stând gratis sau cu costuri foarte reduse într-una dintre multele poieniţe şi păduri locale, care mai de care mai virgine. Dar, când vine vorba de cort, e greu să poţi face asta mai mult de o săptămână dacă nu eşti un aventurier experimentat. „Piaţa e foarte diversificată“, explică Răzvan Loghin.

Milionarii deja au plecat în larg pe iahturile care sunt mai spaţioase şi mai luxoase decât un penthouse în Herăstrău, în con­di­ţiile în care ei preferă să aştepte vre­muri mai bune într-un climat mai blând decât primăvara în Eu­ropa, Asia de Est sau Statele Unite. Insulele din Caraibe sau din Asia de Sud par destinaţia perfectă.

Iahturile mari, cele de zeci de milioane de euro, sunt gândite nu doar să suporte escapade rapide, ci şi călătorii îndelungate, aşa că pot înmagazina provizii pentru mai multe luni, însă şi preţurile sunt pe măsură. Spre exemplu, cine nu deţine o astfel de ambarcaţiune o poate închiria cu „doar“ 500.000 de euro pe săptămână, echipajul fiind inclus. Dar cine pleacă, pleacă cu tot cu familie şi chiar profesori pentru copii.

Ce soluţii există însă pentru cei care nu doresc să plece prea departe? Buncărul este soluţia la îndemână. Te protejează de coronavirus, de război sau revolte.

Americanii sunt specialişti în acest domeniu, iar cei de la Rising S Bunkers pot livra un buncăr din oţel, la cerere. Iar cererea deja s-a triplat. În plus, fostele silozuri de rachete balistice sunt acum conver­tite în apartamente de lux care ajung să coste până la 3-4 milioane de euro. Miza acestora este de a pro­teja ocupanţii de orice dezastru, dar şi de a păstra suficientă mâncare şi apă tocmai pentru a supravieţui un timp cât mai lung. În contextul în care izolarea la domiciliu se poate întinde pe câteva luni sau chiar un an, nu sună rău deloc!

În plus, acum ofertele sunt tot mai diversificate. Astfel, buncărul nu trebuie să fie neapărat sub pământ. Poate fi şi un buncăr mobil, într-un container, pe un camion, tocmai pentru a asigura libertate de mişcare. Doar că nu în zonele populate. Dar degeaba există un blindaj gros dacă un virus precum Covid-19 poate intra prin şi supravieţui în sistemul de ventilaţie. Ei bine, şi pentru asta există o soluţie! Acum, noile sisteme de protecţie asigură tocmai acest lucru – şi un sistem de climatizare adaptat.

În final, fie că vorbim de buncăre, iahturi sau cabane în vârf de munte, toate au rolul, mai ales în această perioadă, de a asigura izolarea, pentru că la final, cel mai de preţ bun este sănătatea.