Style

Creatorii de ceasuri şi bijuterii preiau astăzi tot mai frecvent în creaţiile lor conceptele, cromatica, structurile şi texturile naturii. Dar până la urmă ce poate fi mai măreţ pentru a folosi ca sursă de inspiraţie?

22 iun 2018 0 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Brăţara sub formă de panteră a celei care avea să fie cunoscută ca Ducesa de Windsor este considerată a fi una dintre cele mai cunoscute bijuterii din toate timpurile. Diamantul numit inima oceanului (heart of the ocean) este o altă piesă iconică, şi nu mă refer la bijuteria fictivă creată pentru filmul Titanic, ci la replicile realizate apoi pornind de la ea. Ce au în comun cele două piese, precum şi multe alte bijuterii şi chiar şi ceasuri? Ambele sunt inspirate din natură, fie ca nume şi fond, fie ca formă.

„Oamenii se întorc la natură pentru a găsi răspunsuri în diferite domenii. Examinând creaţiile naturii, artiştii, şi nu numai, au găsit întotdeauna o sursă inepuizabilă de inspiraţie. De­sig-nerii, dar şi  oamenii de ştiinţă deopotrivă continuă să studieze structurile complexe ale naturii pentru a crea produse nu numai frumoase şi armonioase, ci cât mai eficiente pentru viaţa noastră“, spun reprezentanţii Cellini, o companie fondată acum circa două decenii, iar astăzi unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa de ceasuri şi bijuterii de top din România.

Creatorii de modă şi bijuterii preiau astăzi tot mai frecvent în creaţiile lor conceptele, cromatica, structurile şi texturile naturii sub formă de imprimeuri, aplicaţii sau elemente tridimensionale, mai spun oficialii Cellini, care au în portofoliu mai multe branduri care s-au întors la origini, precum  Leo Pizzo, Casato şi Maria Granacci pe segmentul de bijuterii, şi Swatch, Rado şi Omega pe cel de ceasuri.

Dar până la urmă ce poate fi mai măreţ decât natura pentru a folosi ca sursă de inspiraţie?

Brandul italian de bijuterii Maria Granacci îşi extrage „seva“ din natură, iar colecţiile sale au de altfel nume care să ilustreze de unde a pornit totul. Piesele din colecţia „Circle of life“ au forma unor panglici mătăsoase aflate în perpetuă rotaţie, pe care, doar pentru un moment în timp, se opreşte să-şi odihnească aripile un fluture. Dar nu orice fel de fluture, ci unul din aur, îmbrăcat în diamante. De ce fluture? Pentru că este simbolul delicateţei, al eleganţei şi al unei noi vieţi.

După cum îi sugerează şi numele, colecţia „Spring“ („Primăvara“) a aceluiaşi brand italian este abia îmbobocită, creaţiile înfloritoare fiind o simfonie de culori şi pietre preţioase în toate culorile pământului.

Pentru brandul românesc de bijuterii MOOGU, natura a fost încă de la început locul de unde a pornit şi unde s-a întors de fiecare dată totul. SINbols este cea mai recentă colecţie a brandului şi totodată poate cea mai complexă de până acum, după cum spune Andreea Mogoşanu, fondatoarea MOOGU.

„Mă refer atât la concept, cât şi la partea tehnică, dat fiind că este o linie fine jewellery.“ Colectia SINbols este lucrată în aur şi diamante, iar alegerea nu este una întâmplătoare. Aurul înmagazinează o energie unică, este nobil şi oferă garanţia durabilităţii şi a transmiterii mesajului peste veacuri, explică designerul. Colierele SINbols sunt încrustate şi cu un diamant delicat. Această colecţie a fost inspirată de simbolurile heraldice vechi precum roata fericirii, crucea sănătăţii, pandantul înţelepciunii, inima mereu iubitoare şi trifoiul cu patru foi aducător de noroc. Una dintre cele mai excentrice colecţii ale brandului este Animal Soul, ce cuprinde o serie de piese contemporane, cu un design aparte, atent lucrate manual. După cum îi spune şi numele, fiecare piesă a colecţiei cuprinde reprezentări de animale atent meşteşugite pentru a fi integrate în bijuteriile din argint placate cu rodiu negru, aur roz şi aur galben şi încrustate cu pietre preţioase sau semipreţioase. Iepurii, cerbii sau antilopele decorează o colecţie modernă, versatilă.

„Natura este nu doar o sursă de inspiraţie, ci viaţă, energie, libertate creativă şi ideal. Pe de o parte, natura mi-a inspirat latura organică a bijuteriilor, forme şi contururi aparte, iar pe de altă parte m-a stimulat în permanenţă să creez piese „eterne“, care, asemenea arborilor seculari, păstrează nealterat spiritul epocilor“, explică Andreea Mogoşanu.

Pictorii, scriitorii şi muzicienii s-au lăsat toţi încântaţi de măreţia naturii, de la multitudinea de culori şi forme de relief, la infinitele forme de viaţă. Designerul de bijuterii Annamaria Cammilli este şi pictor, astfel că ea şi-a folosit experienţa, dar şi viziunea pentru a aduce laolaltă arta, moda şi natura. Astfel, creaţiile ei se remarcă atât prin materiale folosite, cât şi prin detaliile pieselor inspirate de formele infinite ale naturii. Una dintre cele mai cunoscute colecţii ale brandului Annamaria Cammilli este Dune, bijuteriile remarcându-se datorită formelor curbate ce simbolizează dinamismul dunelor deşertului.

Îmbrăţişarea armonioasă dintre aurul mat şi aurul lucios de pe marginile fiecărei piese reproduce contrastul dintre lumina şi umbra dunelor scăldate de soare.

Bijuteriile Annamaria Cammilli, disponibile în magazinele KULTHO,  REVE şi online pe bb-shop.ro, sunt realizate din aur 750%o, 18kt, fie el alb, galben, roz şampanie, oranj, negru sau bej. Metalul elegant este asortat cu pietre preţioase strălucitoare precum diamante, ametiste, safire, agate, granate, cuarţ fumuriu şi verde oliv. Nu lipsesc nici perlele naturale de apă dulce.

„Natura este perfectă. Anna­maria Cammilli interpretează natura pentru a transpune perfecţiunea formelor pure în jocuri de lumini şi umbre“, spun oficialii brandului ale cărui bijuterii se remarcă prin forme variate precum flori de trandafir, floarea-soarelui, crin, frunze, ramuri, valuri, pietre sau alte elemente din natură. Aceleaşi frunze de un verde crud, dar şi infinitul mării şi măreţia pământului i-au inspirat pe designerii şi pe maeştrii orologeri ai casei Rado pentru a creiona colecţia The Rado True Thinline Nature Collection.

Deşi în această industrie care „dă“ ora exactă inovaţia se măsoară mai ales în complicaţii, designul joacă şi el un rol de bază. Această colecţie a Rado este rezultatul unei colaborări între natură, artizanat şi tehnologie. Elementele preluate din natură se „infiltrează“ discret în această lume, dar îşi pun fără îndoială amprenta. Pentru această colecţie Rado a lucrat cu Grandi Giardini Italiani, o organizaţie care promovează moştenirea bogată a grădinilor italiene, unele dintre cele mai luxuriante din lume.

„Culorile vibrante ale naturii pot să aducă un strop de plăcere unei vieţi urbane aglomerate. Designerii Rado au preluat cele mai importante elemente din natură şi le-au încorporat în modelele noii colecţii Thinline“, spun reprezentanţii casei. Astfel, colecţia este alcătuită din trei modele, unul verde crud precum frunzele, unul albastru marin precum apa şi unul de culoarea pământului. Mai mult cadranul, în fiecare caz, a fost gândit pentru a-ţi aminti de natură. Cel puţin de fiecare dată când te uiţi la ceas.

Ceea ce nu se întâmplă rar deloc, mai ales că suntem în contratimp cu timpul.