Gastronomie

Shaorma sau restaurant? Ce şi unde mănâncă românii?

08 iun 2011 2315 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie
Shaorma sau restaurant? Ce şi unde mănâncă românii?

Bucureştenii preferă să iasă în oraş şi să mănânce la restaurante de tip fast-food, în timp ce românii din provincie ies mai degrabă la restaurantele clasice, arată un studiu de piaţă al Unilever Food Solutions, divizia specializată de soluţii gastronomice a companiei Unilever.

Criza financiară şi situaţia economică dificilă au modificat comportamentul de consum al românilor atunci când aceştia ies la restaurant.

"Uitându-ne la ce se întâmplă la nivel global se observă trecerea de la restaurante scumpe la restaurante mai puţin scumpe şi la consumul unui număr mai mic de preparate. În România cel mai des se renunţă la desert şi la aperitive când se iese în oraş, astfel încât valoarea totală a unei mese în afara casei este în scădere", spune Maria Gavrilescu, channel marketing leader Unilever Food Solutions.

De asemenea, se mai poate observa că unii români au ales să gătească mai mult în casă mai degrabă decât să iasă la restaurant.

Astfel, 24% dintre români servesc masa în oraş de 2-3 ori pe săptămână, 42% o dată la 2-3 săptămâni, iar 34% cel mult o dată pe lună, potrivit studiului Out of Home Consumption Habits realizat în martie 2011, studiu care conţine informaţii referitoare la profilul românilor care servesc masa în oraş.

Potrivit studiului, bărbaţii din România ies mai des în oraş decât femeile. Astfel 64% dintre bărbaţi servesc masa în oraş de cel puţin 2-3 ori pe săptămână, în timp ce, în rândul femeilor doar 34% ies la fel de des.

"Frecvenţa cu care românii vor ieşi în oraş în viitor, precum şi preferinţa pentru restaurante sau fast-food-uri vor depinde foarte mult de schimbările economice care vor avea loc", spune Gavrilescu.

Atunci când ies, bărbaţii preferă shaormeriile şi cantinele, unde mănâncă în special ciorbe acre şi carne de porc. Femeile însă optează pentru salate şi deserturi - în special clătite.

Preferinţele în materie de mâncare diferă la români în funcţie de regiune geografică şi de vârstă.

Astfel, în sudul Românie, Muntenia, Banat şi Transilvania, mâncărurile preferate sunt pizza, friptura, sandwichurile şi shaorma. Românii din Dobrogea preferă mâncarea chinezească, cei din Moldova ciorbele acre iar cei din Oltenia şi Maramureş consumă mâncăruri mixte.

Alegerile diferă şi în funcţie de vârstă. Astfel, tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani preferă mâncarea de tip fast-food. Cei cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani preferă snacksurile şi garniturile cu cartofi, iar cei peste 35 de ani mâncarea tradiţională.

În ceea ce priveşte suma cheltuită pe o masă în oraş, media unei mese este de 40 de lei în provincie şi de 15-20 lei în Bucureşti.

Studiul a fost realizat în martie 2011 de Synovate România pentru Unilever Food Solutions pe un eşantion de 891 de persoane, reprezentativ la nivel urban pentru populaţia de 18-64 de ani.