Gastronomie

K53, o cafenea vizavi de Facultatea de Drept din Bucureşti, nu se mulţumeşte să fie doar atât, ci a găsit o atracţie şi pentru cei care împart pasiunea cafelei cu cea pentru artă

30 iun 2023 397 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Nu departe de Cişmigiul cel romantic, vizavi de Facultatea de drept din Bucureşti, într-un spaţiu pe lângă care cu toţii am trecut fără să-i dăm prea mare importanţă, cumva ascunsă, de la sfârşitul anului 2022 şi-a stabilit „reşedinţa“ K53, o cafenea care nu se mulţumeşte să fie doar atât, ci a găsit o atracţie şi pentru cei care împart pasiunea cafelei cu cea pentru artă.

În „K53“, „K“ reprezintă numele bulevardului Mihail Kogălniceanu, cel care face legătura între piaţa cu acelaşi nume şi Piaţa Operei şi pe care se află şi cafeneaua. Iar „53“ este numărul înscris pe clădire, la exterior. Cât priveşte semnificaţia din spatele logoului, ea este şi mai amplă.

„Logoul are o poveste a lui, l-am gândit într-o pauză de la serviciu, pornind de la K de la Kogălniceanu şi K de la cafea, ca pronunţie, dar şi ca grafică, în unele limbi străine. Legătura cu cafeaua se face atunci când acest K este aşezat în poziţie orizontală, din care se aseamănă cu un recipient pentru V60. Gabriel Anton, graphic designer, este vinovat de realizarea finală a acestui logo“, povesteşte Cristina Radu, fondatoarea cafenelei K53.

Şi acum că am lămurit geneza numelui, putem înţelege şi mai bine geneza businessului. Povestea a început în 2022, în decembrie, chiar înaintea sărbătorilor, din dorinţa Cristinei de a aduce puţină „culoare“ în zona Facultăţii de drept, una care i se părea ternă, deşi foarte tranzitată şi populată mai ales de tineri. O zonă veche care trebuia adusă la viaţă a fost punctul de plecare în parcursul antreprenorial al Cristinei, care a ştiut să profite de încărcătura istorică, de vecinătatea facultăţilor şi a campusurilor universitare, de măreţia Operei Române.

„Bineînţeles, la toate acestea adăugăm şi dorinţa de a crea un loc în care poţi bea şi o cafea bună, ceea ce nu exista în această zonă.“

La K53, cafeaua vine de la prăjitoria Guido, un nume din ce în ce mai răspândit în lumea cafenelelor de specialitate. Guido Coffee este un business deţinut de Adrian Simion, iar din 2022 antreprenorul a deschis un local propriu, de tip flagship store, pe Calea Victoriei, împreună cu Boiler Coffee Shop, în spaţiul în care a funcţionat anterior cafeneaua Fellow One. Localul rezultat din colaborarea celor doi actori cu greutate în universul cafelei de specialitate este acum iconic pentru zona centrală a Capitalei şi poartă numele de Boiler X Guido.

Dar cafeaua nu este singurul secret de la K53.

„Am început proiectul de la zero, având ca idee de concept sintagma «art & coffee», un loc în care aroma cafelei să se îmbine plăcut cu expoziţiile artistice şi evenimentele culturale. Ne dorim să realizăm aici un hub artistic şi cultural. Avem un parteneriat cu clădirea Splay, dezvoltată de Primavera Development (companie deţinută de familia de antreprenori Tănăsoiu – n. red.), atât în design şi concept, cât şi în business.“

Splay este clădirea care găzduieşte practic la parter conceptul K53, astfel că amenajarea spaţiului a fost făcută printr-un parteneriat între dezvoltatori şi Cristina Radu. Au fost respectate culorile exterioare ale imobilului – galben, gri, bej – şi au fost reutilizate şi în amenajarea interioară, iar stilul ales pentru design este simplu, cozy şi primitor. Aşa a luat naştere hubul cultural şi artistic, locul în care, alături de cafea, te poţi bucura şi de artă contemporană.

„Ne-am propus să organizăm diverse evenimente culturale, lansări de carte. Am găzduit deja două expoziţii – Diana Ioniţă, cu «Alegorii urbane», monumente vechi din Bucureşti, şi Camelia Ţuţulan, cu «Ihtis», artă abstractă pe care o găsiţi în prezent în cafenea.“

La K53 au avut de asemenea loc în perioada Crăciunului ateliere artistice pentru copii, pictură pe globuri, grafică şi desen, iar din luna mai cafeneaua a devenit şi gazda clubului de carte „iCarte, iParte“, realizat în parteneriat cu asociaţia care poartă acelaşi nume. De asemenea, tocmai pentru că se află la doi paşi de Facultatea de drept, cărţile editurii Universul Juridic se regăsesc tot timpul la K53, invitând studenţii să le răsfoiască la cafea.

„Nu avem un public-ţintă, la noi oricine este bine-venit. Cei care ne trec pragul sunt oameni diverşi, de la tineri studenţi la cei care lucrează în clădire, la vecini, dar şi oaspeţi care ajung la noi pentru evenimentele organizate. Speci­fici­tatea locului constă în artă la cafea“, spune Cristina Radu.

Investiţia ei în cafeneaua K53 se ridică la aproximativ 50.000 de euro, însă proiectul încă se află la început de drum. Chiar şi aşa, antreprenoarea nu exclude ideea de a replica modelul în altă parte, însă doar timpul va decide când şi unde anume.

„Bucureştiul cunoaşte o creştere rapidă a acestui segment de piaţă, publicul începe să se rafineze în ceea ce priveşte consumul de cafea, însă, cu toate acestea, suntem departe de a fi adevăraţi consumatori şi cunoscători de cafea“, crede ea.

Totuşi, când vine vorba de un loc nou pe această piaţă, acesta are nevoie de inovaţie şi de creativitate pentru a se distinge. La K53, în mod cert, inovaţia vine din asocierea cafelei cu arta, locul preluând practic valenţele unei galerii de artă cu cafea de specialitate inclusă. Jobul de zi cu zi al Cristinei Radu în învăţământ şi apropierea de lumea culturii au cântărit mult în implementarea acestui concept, care promite să schimbe faţa paletei de opţiuni culturale din Bucureşti.


După Afaceri Premium a pornit la „vânătoare“ de cafea bună în locuri cool din Bucureşti şi îşi propune să spună lunar povestea cafenelelor care dau o nouă vibraţie oraşului, intrând în conversaţie cu oamenii din spatele conceptelor. Ideea ne-a venit după mai multe întâlniri cu astfel de antreprenori care ne-au vorbit despre cum au ales să transforme pofta de cafea în business. Şi toţi spun acelaşi lucru, că Bucureştiul se află în cea mai bună perioadă a sa din punctul de vedere al efervescenţei în domeniul cafelei de specialitate, concurând cot la cot şi chiar depăşind marile capitale europene la acest capitol.