Gastronomie

Celebrul arhitect Karim Rashid a finalizat primul său proiect de design interior din România. Cum arată după remodelare restaurantul Raionul de Peşte din cartierul bucureştean Floreasca? GALERIE FOTO

23 mai 2023 576 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Restaurantul Raionul de Peşte din cartierul bucureştean Floreasca şi-a redeschis porţile în luna mai după ce a trecut printr-un proces de remodelare ce poartă semnătura studioului de arhitectură şi design Karim Rashid din New York, fondat de cunoscutul designer cu acelaşi nume. Acesta este de altfel primul proiect de design interior pe care biroul american îl semnează pe piaţa din România şi vine să confirme aerul îndrăzneţ şi original al creaţiilor care l-au consacrat pe Karim Rashid.

„Abordarea mea este unitară, creez spaţii care inspiră, care antrenează şi încurajează experienţele pozitive. Ce mi-am dorit la Raionul de Peşte a fost să realizez mai mult decât un simplu restaurant, am vrut ca acest spaţiu să fie o destinaţie pentru o experienţă culinară desăvârşită“, spune designerul egipteano-canadian Karim Rashid, care a lucrat cu unele dintre cele mai mari branduri din lume, de la Christofle şi Veuve Clicqot la 3M, Samsung, Citibank, Kenzo şi Hugo Boss.

Creaţiile sale sunt multiple, de la design de produs pentru bunuri de lux la identitate de brand şi ambalaje.

El este fondatorul biroului de design ce îi poartă numele, care cuprinde mai multe departamente, de la design interior la design de produs sau design industrial. Acesta din urmă e de altfel specializarea lui Karim Rashid, al cărui portofoliu cuprinde câteva sute de premii şi proiecte în peste 40 de ţări.

„Karim a venit în România în 2022 la RIDA (Romanian Interior Design Association) cu ocazia lansării unui album. După eveniment, am decis să ieşim la masă la Raionul de Peşte. Acolo, el i-a cunoscut pe proprietarii restaurantului care îşi doreau o redefinire a spaţiului. Aşa a început totul“, povesteşte Ada Tache, arhitect în cadrul biroului din New York.

Ea lucrează de cinci ani pentru Karim Rashid după ce, printr-o cunoştinţă, a ajuns să facă un internship de patru luni alături de echipa care îşi are sediul în Marele Măr (The Big Apple), dar care are proiecte peste tot în lume.

„Anterior am lucrat în domeniul arhitecturii, dar am făcut şi modelling. Am lucrat, spre exemplu, pentru un birou de 200 de oameni din China, dar nu mi-a plăcut. L-am studiat pe Karim în facultate şi îmi doream să colaborez cu el.“

Înainte de pandemie, ea lucra, alături de toată echipa, din biroul din New York al companiei, însă odată cu criza sanitară şi cu instaurarea lucrului de acasă, s-a întors în România. În continuare, angajaţii de la Karim Rashid lucrează remote, iar Ada Tache îşi are „sediul“ la Bucureşti, fapt ce a ajutat în cazul proiectului de la Raionul de Peşte pentru că ea s-a ocupat de implementare. În ceea ce priveşte proiectarea, toată echipa a pus umărul la treabă.

„Karim se implică în tot, iar orice proiect de-al nostru începe cu o schiţă realizată de el de mână. Apoi, împreună dezvoltăm conceptul, avem norocul că încurajează colaborarea şi creativitatea echipei“, mai spune ea.

Şantierul de la Raionul de Peşte din Floreasca a început în februarie 2023, iar pe 9 mai urmează a avea loc redeschiderea.

„Pentru că vrem ca orice proiect de-al nostru să fie original şi personalizat, avem piese custom-made care durează până sunt gata.“

Tematica abordată în acest caz este cea a vieţii marine – retaurantul fiind unul cu specific de peşte şi fructe de mare -, astfel că atât cromatica de verde, alb şi albastru, cât şi formele, texturile şi imprimeurile duc cu gândul la acest lucru.

„Karim este adeptul formelor fluide, aşa că tematica s-a potrivit perfect.“

Acesta este primul proiect de design interior din România al biroului Karim Rashid. Designerul care a fondat acest studio care îi poartă numele a mai avut o colaborare locală cu compania de amenajări interioare Delta Studio, împreună cu care a creat o colecţie de lavoare.

„Nu era o ţintă pentru noi să ne extindem prezenţa şi în România. Totuşi, după ce am publicat randările de la Raionul de Peşte am primit mai multe cereri de la potenţiali clienţi. E loc de dezvoltare pe piaţa locală şi mă bucură să văd că sunt atât de multe investiţii în HoReCa“, adaugă Ada Tache.

Ea afirmă că această colaborare dintre Karim Rashid şi Raionul de Peşte i-a făcut pe antreprenorii şi executivii locali conştienţi că e posibil ca şi în România să lucrezi cu cunoscutul birou din New York.

„La Raionul de Peşte, noi am pornit de la ideea de a regândi interiorul, însă abordarea lui Karim este una mai amplă, care acoperă tot. Astfel, am ajuns să facem şi meniurile, şi uniformele, şi signalistica“, spune Ada Tache.

De altfel, multe dintre piesele de mobilier sunt creaţii custom-made, la fel ca tapetul sau mozaicul. Unele obiecte, cum e cazul canapelelor, sunt lucrate local. La fel şi mesele şi finisajele pereţilor, cum ar fi placările din sticlă, dar şi suportul de vinuri gândit ca un portal.

Corpurile de iluminat sub forma unor meduze reinterpretate au fost comandate de la un birou din Shenzen, China, cu care Karim Rashid lucrează. Totodată, unele piese au fost cumpărate ca atare, este vorba despre acelea ce poartă semnătura designerului. Printre ele se numără scaunul BoConcept Ottawa, corpurile de iluminat Axo Nafir, oglinda B-Line Oskar, scaunul Estel KAB şi clanţele Martinelli Fluke.

„Fiecare element din acest proiect este un «statement» în sine. Suportul de vinuri, spre exemplu, a fost gândit ca un portal care asigură trecerea dinspre sala principală de dining către încăperea VIP. De altfel, ce am adus noi nou odată cu remodelarea este că am adăugat o sală VIP de zece persoane, unde urmează a fi organizate evenimente private.“

În ceea ce priveşte sala principală, ea a fost gândită a avea mai multe spaţii conturate în jurul unor piese centrale, precum barul creionat ca un loc pentru cocktailuri, canapelele generoase şi mesele.

Întregul design este conceput pentru a face mintea să călătorească înspre mare şi viaţa marină, aşa că unele corpuri de iluminat sunt de fapt meduze reinterpretate, placajele de pe pereţi sunt ondulate pentru a imita forma valurilor, formă pe care vizitatorii restaurantului Raionul de Peşte o vor regăsi şi în cazul canapelelor.

Investiţia totală în proiectul care măsoară 400 de metri pătraţi este de 300.000 de euro, finanţa­rea fiind obţinută de la CEC Bank. Deşi vine cu un design cu totul nou, restaurantul va păstra conceptul gastronomic care l-a consacrat. Totuşi, şi meniul va fi completat cu unele noutăţi.

„Conceptul de la Raionul de Peşte a fost tot timpul foarte simplu: să oferim zilnic peşte şi fructe de mare proaspete, gătite astfel încât să satisfacă cerinţele şi celui mai critic consumator. Acum putem să spunem că şi vizual Raionul din Floreasca va oferi o experienţă în sine“, spune Florin Munteanu, fondator al localului.

Proiectarea conceptului a durat circa trei luni. În funcţie de complexitatea şi de mărimea spaţiului, durata variază. Totuşi, munca echipei Karim Rashid nu se termină odată cu proiectarea, ci continuă pe durata implementării dat fiind că pot apărea situaţii unde e nevoie din nou de designeri şi arhitecţi. „Rămâi conectat până la final“, spune Ada Tache. În cazul Raionului de Peşte, colaborarea continuă până la început de mai, când va avea loc inaugurarea.

„După perioada pandemiei am considerat că reamenajarea spaţiului de 400 de metri pătraţi şi cu o capacitate de 100 de persoane este o necesitate“, completează Adrian Slosman.

Pentru Karim Rashid acesta este primul proiect de design interior din România, însă cele mai multe lucrări ale biroului sunt tot în HoReCa, în special în zona de hotelărie, dar şi în restaurante.

„Lucrăm totodată şi la proiecte din zonele rezidenţial şi comercial, dar avem de făcut şi design de produs, de ambalaj sau design grafic“, explică Ada Tache. Acum, studioul lucrează la redesignul unui hotel din Tel Aviv, la realizarea unui hotel Prizeotel din Germania şi la o serie de apartamente din Londra.

„Local, avem de fiecare dată o echipă care se ocupă de implementare şi avem un project manager. Noi mergem doar pentru a vedea dacă se respectă proiectul.“

În cazul Raionului de Peşte situaţia a fost într-o măsură diferită pentru că Ada Tache era în România şi a putut superviza implementarea.