Gastronomie

Au pornit de la o ceainărie în Cluj iar acum au cel mai mare restaurant vegetarian, vegan şi raw vegan din România. Care este povestea Samsara Foodhouse, concept care va ajunge şi în Bucureşti?

29 sep 2020 8639 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Samsara înseamnă în sanscrită ciclicitatea vieţii, pendularea continuă între naştere şi stingere sau mai bine zis între naştere şi transformări infinite şi este, poate, cuvântul potrivit pentru a descrie unul dintre cele mai inspirate proiecte gastronomice locale: Samsara Foodhouse.

Povestea Samsara, din Cluj, a început în urmă cu zece ani, atunci când s-a deschis Samsara Teehouse.

„Ceainăria a devenit cunoscută pentru camerele cu tematici diferite şi pentru faptul că vizitatorii se descălţau la intrarea în încăpere“, ne spun reprezentanţii Samsara. Trei ani mai târziu, povestea avea să se reinterprezete, luând naştere Samsara Foodhouse.

„Samsara Foodhouse serveşte de şapte ani preparate naturale, realizate cu multă pricepere, însă de doi ani suntem într-o nouă locaţie, unde ne simţim mult mai mult ca «acasă». Am putea spune că restaurantul şi conceptul au renăscut atunci, iar noua noastră casă ne aduce mai aproape de felul în care ne dorim să fim.“

Noul restaurant Samsara transmite în farfurie dorinţa fondatorilor lui şi anume aceea de a avea un restaurant vegetarian, vegan şi raw vegan aşa cum trebuie, nu doar în aparenţă.

La momentul în care Samsara s-a deschis la noua sa adresă din Cluj-Napoca (strada Cardinal Iuliu Hossu) era o raritate pe piaţa locală, devenind între timp cel mai mare restaurant cu acest profil din România.

„Din momentul în care am hotărât că dorim să ne mutăm până în ziua când ne-a trecut primul client pragul a trecut un an. În această perioadă, a fost nevoie de o investiţie considerabilă atât financiară, cât şi emoţională. Din prima secundă în care am văzut casa în care se află acum restaurantul am ştiut că trebuie să o cumpărăm şi să o transformăm în «acasă».“  

Reprezentanţii Samsara Foodhouse mai spun că pentru ei a fost important ca renovarea să se facă folosind materiale cât mai sustenabile şi elemente unice, cum sunt pereţii din piatră de onix şi măslinul care înverzeşte camera principală.

„Conceptul Samsara exprimă simplitate într-un mod complex. Filosofia noastră e simplă, la fel cum sunt şi preparatele pe care le servim. Fiecare ingredient şi element al restaurantului are importanţa şi povestea lui, motiv pentru care alegem să îl valorificăm pe fiecare în parte aşa cum merită.“

Dincolo de design, meniul propune la rândul său o experienţă nouă, o trecere între stiluri de viaţă, succesiunea anotimpurilor fiind unul dintre cele mai importante fenomene care stau la baza realizării lui.

Astfel, supa miso cu ciuperci, urda cu verdeţuri şi selecţie de pâine de casă sau sfecla roşie afumată, cu sos demiglace şi piure de ţelină cu trufe sunt printre felurile care compun un tasting menu de la Samsara în această vară.

Supa picantă de muguri de bambus, supa cremă de ciuperci sălbatice sau lasagna cu ciuperci şi spanac fac parte şi ele dintr-un meniu mult mai generos decât ţi-ai imagina pentru o experienţă vegetariană, raw vegană. „Meniul este inspirat din preparate internaţionale, dar şi tradiţionale, reinterpretate, unele sunt construite în jurul unui ingredient, altele au la bază reţete clasice, iar unele sunt creaţii proprii dezvoltate şi perfecţionate de-a lungul anilor. Aşa cum un părinte îşi iubeşte toţi copiii în mod egal, nici noi nu am putea să alegem un singur preparat pe care să-l recomandăm, însă am putea spune că dacă ar fi să alegem caracteristica noastră preferată a meniului este diversitatea lui care rezultă, de fapt, prin simplitatea ingredientelor.“

Reprezentanţii Samsara Foodhouse mai spun că principala sursă pentru ingredientele din meniu sunt producătorii locali.

„Ne alegem colaboratorii cu grijă, iar când este vorba să găsim ingrediente mai speciale preferăm să mergem direct la sursă. Momentan nu avem sere proprii, însă ne dorim ca pe viitor să ne putem bucura şi de legume crescute de noi.“ Oricum, sezonalitatea este o tematică principală a meniului, motiv pentru care este reîmpros­pătat de cel puţin două ori pe an.

Bucătăria este condusă de Ionuţ Crişan, noul head chef al restaurantului, şi de Horia Simon, directorul culinar.

„Întreaga echipă este formată din aproximativ 100 de persoane care pun zilnic suflet în ceea ce fac şi fără de care Samsara nu ar fi ceea ce este. Credem că cele mai frumoase lucruri din lume sunt realizate prin unitate şi nu individ. La Samsara suntem un întreg valoros, iar valoarea aceasta atrage şi alţi oameni pricepuţi şi talentaţi, motiv pentru care nu ne-a fost greu să găsim oameni care să ne întregească echipa.“

Iar mai departe Samsara Foodhouse îşi continuă povestea. Noile capitole sunt seria de evenimente Samsara Pop-Up Stories.

Primul eveniment a avut loc pe 25 iulie la 20 de kilometri de Cluj-Napoca, în satul Băbuţiu, comuna Vultureni, unde Colina Farms, proiect de agricultură organică demarat în 2016, a pus bazele unei ferme de legume. Aceste legume au fost actorii principali într-un teatru de simţuri, care s-a desfăşurat sub forma unei cine de degustare cu pairing de băuturi, chiar în locul lor natal, în serele Colina Farms.

Al doilea eveniment, ce a avut loc pe 29 august, s-a desfăşurat în Parcul Etnografic Romulus Vuia, din Cluj-Napoca. Preparatele din farfurii au reflectat istoria din jur, obiectivul fiind acela al unei reconnectări cu originile şi cu roadele solului. Iar pe 3 octombrie, în grădina USAMV (Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară) Cluj-Napoca va avea loc cel de-al treilea pop-up event imaginat de echipa Samsara.

„Pe lângă seria de evenimente cu meniu de degustare Samsara Pop-Up Stories pe care le pregătim cu drag pentru vara aceasta, lucrăm la un proiect în Bucureşti. Nu dorim să dezvăluim prea multe, însă urmează să lansăm serviciul de delivery şi acolo, iar la începutul anului viitor să deschidem şi un nou restaurant, împreună cu Andrei Chelaru (unul dintre cei mai reprezentantivi chefi din noua generaţie – n. red.), head chef Samsara Bucureşti.“

Astfel, la început de an nou, aşteptat de toţi parcă mai mult ca niciodată după un 2020 ireal, povestea Samsara Foodhouse va mai deschide un capitol, special pentru a ne alimenta pofta continuă de descoperiri.

„Credem că acest stil de viaţă va câştiga tot mai mulţi adepţi şi abia aşteptăm să vedem un viitor cât mai verde, sustenabil şi sănătos.“