Arts & Design

Verdele de la exterior s-a mutat în apartamente în ultimul an şi chiar mai mult, aşa că aranjamentele din plante - cu, dar mai ales fără flori - au câştigat teren. Cum le alegem şi cum le îngrijim?

05 iul 2021 246 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Verdele de la exterior s-a mutat în apartamente în ultimul an şi chiar mai mult, aşa că aranjamentele din plante - cu, dar mai ales fără flori - au câştigat teren. O nevoie de reconectare cu natura a făcut ca terariile şi ghivecele să-şi găsească locul în case şi, cu această ocazie, au „înflorit“ şi afacerile de profil.

„Restricţiile din pandemie, în mod sigur, au adus oamenilor o mai mare conştientizare a nevoii lor de a se co-necta cu natura, de a ieşi în aer liber, lângă o apă curgă­toare, un lac, o pădure sau un parc. Pentru că libertatea de mişcare a fost mult îngrădită, credem că acest lucru a contribuit la faptul că oamenii au ales să-şi aducă natura în casă“, spun Alexandra Borde­ianu şi Dana Dragomirescu, fondatoarele Sâmbure, un atelier de aranjamente din plante din mijlocul Braşovului.

Cele două antreprenoare au dat viaţa din Bucureşti pe cea din Braşov în 2017, iar odată cu mutarea locuinţei au făcut şi o mutare de business, inspirate de natura din zonă. Faptul că au început să locuiască lângă pădure şi munţi

le-a inspirat să înceapă să lucreze cu organisme vegetale vii şi aşa au ajuns să fondeze Sâmbure. Iar anul trecut au remarcat mai mult ca niciodată că interesul pentru aranjamentele lor este în creştere.

„Unii oameni au ales să cumpere plante în ghivece, kokedama - plante cu rădăcină, ce trăiesc în bulgări de pământ şi muşchi şi care se suspendă - sau terarii, mici grădini sub sticlă. Alţii au optat pentru kituri de meşterit acasă, de terarii sau plante aromatice, iar alţii au ales chiar să-şi crească o mică grădină de legume în balcoanele sau bucătăriile lor.“

De asemenea, a apărut mai intens dorinţa de a înfrumuseţa locul de lucru, în condiţiile în care biroul, dar şi şcoala s-au mutat acasă.

Greenarium este o altă afacere care aduce plantele verzi în prim-plan, îndeosebi sub formă de terarii. Anton Balint, Paul Bondane şi Raluca Mitea au „migrat“ din domeniul artistic în care au toţi pregătire pentru a dezvolta Greenarium, o afacere cu terarii realizate într-un atelier din Sibiu.

„Interesul pentru plantele de interior este pe un trend ascendent de câţiva ani. Totuşi, pandemia a accelerat nevoia oamenilor de a se conecta cu natura chiar şi în interiorul apartamentului“, spune Anton Balint, unul dintre fondatorii Greenarium. Perioada de stat în casă a trezit conştiinţa multor oameni şi nevoia de a aduce un plus de viaţă verde în jurul lor, adaugă el.

Dacă anul trecut era interes mare doar pentru căutat decoraţiuni şi plante, acum se şi cumpără mai mult. Iar cei cărora le este teamă că vor omorî aceste organisme verzi şi vii le oferă cadou prietenilor sau familiei.

Pe un concept inedit, dar tot bazat pe plante, a mizat şi Ierbar, un start-up românesc proaspăt ca produsele pe care le promovează, lansat în ianuarie 2021. A început ca un hobby în perioada pandemiei şi continuă acum ca o afacere cu acte-n regulă. Radu Firicel este sculptor şi el este cel care a creat o serie de minighivece pentru plantele sale, fără să se gândească

neapărat la o afacere. George Axinte este antreprenor, aşa că nu a fost greu să remarce potenţialul acestei idei şi să construiască un brand în jurul ei.

Ierbar este gândit ca fiind un cadou facil, ce se asamblează rapid: primeşti darul, transplantezi plantele în ghivece pe care le fixezi pe frigider sau pe orice suprafaţă metalică. Minighivecele sunt produse în România de Radu Firicel, iar plantele sunt importate.

Oana şi Alexandru Creţu sunt alţi doi tineri care au dat viaţa din Bucureşti pe cea într-un oraş de provincie - Buzău -, iar odată cu mutarea au pus şi bazele unei afaceri. Businessul VerdePePerete, care produce şi vinde tablouri şi elemente de decor pe bază de licheni, s-a născut, la fel ca multe altele, dintr-o nevoie. Se mutaseră deja din Bucureşti, Alexandru decisese să-şi facă stagiatura în arhitectură în Buzău, iar Oana renunţase la cariera în domeniul bancar şi se angajase la o companie din acelaşi oraş. Împreună s-au gândit că, în paralel cu joburile, se pot ocupa şi de o afacere.

Aşa s-a născut businessul cu tablouri cu licheni, un element folosit tot mai des în designul interior, dar mai puţin descoperit în urmă cu câţiva ani, când cei doi antreprenori fondau VerdePePerete. Au început să studieze domeniul, să se gândească la un nume şi la un logo, proces care a durat câteva luni.

Produsele VerdePePerete sunt compuse din ramă sau cadru din lemn de brad, lăcuite, băiţuite, vopsite cu vopsea ecologică pe bază de apă în diferite nuanţe şi licheni naturali într-o varietate de culori. În tablouri, lichenii formează modele abstracte sau chiar logouri, în funcţie de cererile clienţilor. De altfel, atunci când cumpărătorul îşi doreşte, se poate implica personal în realizarea tabloului, sub îndrumarea celor doi antreprenori din spatele VerdePePerete.

Producţia tablourilor cu licheni are loc într-un atelier din satul Spătaru, judeţul Buzău, acolo unde există şi câţiva colaboratori care ajută la finalizarea procesului artizanal de fabricare.

Dacă nu ştim de unde să începem şi cum să ne creăm spaţiul verde şi viu din casă, fondatoarele Sâmbure spun că există multe tipuri de plante potrivite pentru interioare, dar şi pentru balcoane sau terase - închise ori deschise.

„Sunt multe plante tropicale, din acelea cu frunze mereu verzi, care se adaptează foarte uşor oricărui tip de mediu şi care, cu puţină grijă pentru cerinţele lor - lumină, sol, apă - pot să trăiască foarte bine oriunde.“ Acestea pot fi crinul păcii (Peace lilly) - o plantă foarte întâlnită prin casele românilor, Maranta (Prayer plant), Syngonium (Floarea-fluture) şi tot soiul de ferigi - Asplenium, Coarne de cerb (Platycerium Bifurcatum) sau iedera de interior, palmier pitic ori planta-păianjen, spune Dana Dragomirescu.

De luat în seamă sunt şi exemplarele cu flori, precum Kalanchoe, violeta africană sau Anthurium, dar şi suculentele, în special cele din familia cactuşilor şi aloe, care au nevoie de foarte puţină apă şi de multă lumină.

Cele mai căutate plante pentru interior sunt cele curgătoare, spectaculoase, uşor de îngrijit şi care nu necesită multă lumină, în special kokedama, acel bulgăre de pământ şi muşchi în care vieţuieşte o plantă cu rădăcină, „construit“ după o veche tehnică japoneză de decoruri.

„De succes pentru noi au fost ferigile - Asplenium şi Coarne de cerb, iedera, Syngonium, pentru că se pot suspenda şi pot decora spaţiul interior într-un mod spectaculos.“ De asemenea, şi miniterariile cu suculenţi au fost la mare căutare, la fel ca decorurile mici, de pus pe masă sau pe birou.

„Am observat că decorurile mici, cu plante uscate şi stabilizate, de asemenea cu muşchi şi licheni stabilizaţi, au fost căutate în ultimul an.“

Acestea au, de altfel, câteva proprietăţi care sunt preferate de cumpărători: sunt 100% naturale, nu au nevoie de îngrijire - apă sau lumină, sunt antifonice şi antistatice şi aduc culoare spaţiilor interioare, indiferent că sunt aşezate pe un perete, pe uşă, pe birou sau pe masa din sufragerie. Pentru cei mai meticuloşi, există alte opţiuni.

„Pentru iubitorii de plante care au răbdare să îngrijească şi să fie atenţi la ele cel puţin de două-trei ori pe săptămână, le recomandăm pe acelea mai spectaculoase. În funcţie de spaţiul din casă, se potrivesc Umbrella plant, Kentia Palm, Bird of Paradise sau foarte cunoscuta Monstera“, spune Anton Balint de la Greenarium.

Dacă totuşi plantele nu sunt pe lista de priorităţi când vine vorba despre sarcinile zilnice, mai practice sunt cele aeriene şi cele suculente. Echeveria şi Tillandsia sunt exemplare care au nevoie de foarte puţină îngrijire şi care se găsesc în sute de forme, dimensiuni sau vase. Dacă lumina naturală nu prea ajunge, o alternativă poate fi o plantă africană, precum ZZ Plant, cu frunze lucioase şi spectaculoasă vizual.

O plantă aeriană are nevoie doar de o scufundare în apă odată la una-două săptămâni. Nu are rădăcini, nu are nevoie de pământ şi, în plus, purifică aerul, conform cercetătorilor de la NASA. Plantele din familia Tillandsia au nevoie de lumină decentă şi pot face flori superbe. Se înmulţesc uşor şi cresc destul de lent.

„Românii şi-au deschis apetitul pentru suculente. Acestea se găsesc într-o multitudine de culori şi forme, pot fi puse în aproape orice tip de vas şi se ştie că sunt uşor de îngrijit.“ Totuşi, există câteva se­crete ca acestea să reziste

într-un apartament. În funcţie de soi, e posibil să aibă nevoie de un drenaj bun al vasului, de multă lumină şi de protecţie împotriva dăunătorilor.

Plantele trebuie să se potrivească în primul rând cu oamenii care le îngrijesc şi cu casele lor, cred Dana Dragomirescu şi Alexandra Bordeianu de la Sâmbure. Astfel, dacă îţi place natura luxuriantă, mirosul umed de frunze şi pământ proaspăt udat, cele mai indicate sunt plantele tropicale: Maranta sau ferigile, poate chiar Monstera, Dracena sau Dieffenbachia, organisme vegetale care pot creşte mari şi foarte mari, dacă sunt îngrijite cu minimum de atenţie.

„Plante foarte rezistente şi uşor de întreţinut sunt şi suculentele, cele care au frunzele cărnoase şi care se hrănesc în special cu umiditatea din aer, de aceea au nevoie de foarte puţină apă - iarna chiar o dată pe lună, vara puţin mai des.“ De obicei, acestea sunt potrivite pentru cei care vor natură frumoasă şi exotică în casă, dar care nu au timp să se ocupe de ele. Aloe vera, Echeveria, Sempervivum, Rosularia sunt unele dintre cele mai întâlnite suculente de crescut în casă.

Un colţ de casă poate fi îmbogăţit şi cu plante aromatice uscate în mănunchiuri sau cu exemplare uşor şi rapid de crescut la geamul bucătăriei: mentă, busuioc, rozmarin, salvie sau chiar ceapă de tuns.

Cum pot însă toate acestea să-şi găsească locul în casele şi în vieţile noastre? Unde ar trebui ele aşezate? Totul ţine de modul de viaţă, spun cei care cunosc secretele acestor surse de oxigen şi de bunădispoziţie.

„În dormitor, ajută la purificarea aerului, pentru un somn relaxant şi odihnitor, pentru reducerea anxietăţii, pentru cei cu probleme respiratorii sau astm. Este bine să ştim care sunt plantele care, în timpul nopţii, consumă dioxidul de carbon şi emit oxigen şi să le alegem pe acelea - Sanseveria/ Limba soacrei, aloe etc.“, spune Dana Dragomirescu.

În spaţiile în care petrecem mult timp, precum biroul sau camera de zi, plantele - atât cele cu rădăcină, cât şi cele uscate şi stabilizate - pot să aducă culoare şi să încadreze diverse obiecte din casă, pot sta chiar pe peretele cu televizorul sau pot să fie un background vibrant şi viu, pentru întâlnirile online. În bucătărie sunt potrivite cele aromatice şi de consum, iar în baie - cele cărora le place umiditatea.

„Fiecare plantă are nevoie de o îngrijire anume. Unora le place mult lumina şi apa multă, altele trăiesc bine în umbră sau semi-umbră. Unele au nevoie de puţină apă, altele - chiar să le stropeşti frunzele în fiecare zi, mai ales în perioada călduroasă.“

De cele mai multe ori, dincolo de instrucţiunile de îngrijire, este nevoie şi de o amplasare anume. Se întâmplă ca o plantă să trăiască foarte bine într-un loc, poate chiar înconjurată de altele, şi se întâmplă ca ea să se usuce foarte repede într-un alt loc. Şi atunci, dacă observăm ce se întâmplă, putem să-i schimbăm locul, să o poziţionăm altfel şi ea să trăiască foarte bine şi mult timp.

„Un rol important îl are şi pământul în care creşte o plantă, să fie cel potrivit ei. Dar acest lucru se poate afla destul de uşor de la specialişti, de pe internet, iar pământ pentru specialitate se găseşte în orice magazin mare cu secţiune de grădinărit“, spun fondatoarele Sâmbure.

Terariile îşi pot găsi şi ele un loc în casă şi pot chiar să atragă atenţia invitaţilor.

„Pe masa centrală din birou sau din living poate trona un terariu sau poţi crea un colţ verde în locul unde este multă lumină naturală. Poate fi colţul tău de relaxare şi poţi integra uşor atât plante mai mari, cât şi unele mici în vase din sticlă sau ceramică“, spune Anton Balint de la Greenarium.

Pentru cele care îşi iau umezeala din aer, precum plantele aeriene, chiar şi baia poate fi un loc potrivit atâta timp cât are lumină naturală. Un tablou cu astfel de exemplare este foarte spectaculos şi foarte uşor de îngrijit.

Se pot face greşeli atunci când vine vorba de alegerea plantelor pentru acasă? Specialiştii spun că da.

Una dintre primele greşeli pe care ajunge să le facă un iubitor de „verde“ este să aibă prea multe plante. Se spune că niciodată nu sunt prea multe, însă atunci când nu mai ai loc să intri în balcon, ar trebui să te opreşti din achiziţionat, crede Anton Balint.

„Toate plantele ne comunică nevoile lor. Studiază ce semne îţi transmite şi astfel vei descoperi atunci când are nevoie de mai multă lumină, de mai multă apă sau are doar nevoie să o laşi liberă. Să nu-ţi fie frică că va muri! Încearcă şi ea îţi va spune tot ce are nevoie.“

Plantele pot juca şi rolul de obiect de design, multe aranjamente putând fi integrate armonios în arhitectura casei.

„Credem că o plantă poate fi un membru al familiei, iar cea mai bună cale de a alege un decor vegetal este cu intenţie şi intuiţie. Poate fi o responsabilitate în plus, chiar şi când pleci în concediu, dar credem că există o variantă, un decor vegetal potrivit fiecăruia“, spun fondatoarele Sâmbure.