În lume există astăzi, conform estimărilor, undeva la 200.000 de hoteluri. Dintre ele, doar 1-2% sunt cotate la cinci stele, „constelaţie“ care le permite să îşi facă loc în prima ligă a hotelăriei. Iar dintre acestea din urmă, emblematice sunt doar câteva. E vorba de o „mână“ de imobile care au o poveste, care au o istorie, care îşi poartă cu mândrie vârsta venerabilă, şi totuşi care par etern actuale. Iar unul dintre acestea este Le Negresco, din Nisa. Că este un simbol al luxului, se ştie deja. Ce nu mulţi au aflat încă e faptul că hotelul a fost construit şi inaugurat de un român.
Simbol al eleganţei şi al bunăstării, hotelul Le Negresco, amplasat pe promenada celui mai cunoscut şi cosmopolit oraş de pe Coasta de Azur, Nisa, poartă în realitate un nume românesc, deşi uşor franţuzit. Mai exact, poartă numele celui care l-a construit şi inaugurat în 1913, Herni Negrescu.
Hotelul e de multă vreme un brand în sine, o poveste. Dar povestea creatorului său puţini o cunosc. Peste aceasta din urmă s-a aşternut praful, deşi în imobilul ce se apropie de cea de-a 110-a aniversare niciun fir de praf nu îşi găseşte locul.
Realizat în stil belle epoque, hotelul este o operă de artă şi un muzeu totodată. El adună o colecţie de 6.000 de piese – tablouri, sculpturi sau piese de mobilier, iar numele său tronează asupra promenadei unde Marea Mediterană îşi dă întâlnire cu oraşul francez Nisa. Construit pentru a emana rafinament, Le Negresco îşi duce astăzi mai departe scopul pentru care a fost deschis şi adună oameni de afaceri şi celebrităţi din toate colţurile lumii.
Pe Coasta de Azur, un simbol al luxului şi al vieţii bune, arhitectura belle epoque este în sine o atracţie a locului. Palate, hoteluri şi clădiri rezidenţiale, fiecare cu povestea sa, te întorc în timp. Iar Marea Mediterană este martora bunului-gust pe care întreaga regiune din sudul Franţei îl emană.
Dar apa turcoaz, nisipul fin şi briza specifice Mediteranei sunt şi ele o destinaţie sau măcar un punct de atracţie pentru cei care calcă pe pământul unde s-a născut conceptul de art de vivre sau arta de a trăi frumos. La fel şi Promenade des Anglais, celebrul bulevard care desparte oraşul Nisa de marea aparent infinită. Acest bulevard trece şi prin faţa Le Negresco, al cărui nume tronează deasupra arterei largi flancate de palmieri falnici. Firma luminoasă poziţionată la baza cupolei pe care stă înfipt steagul Franţei e vizibilă de departe.
Iar cei care o zăresc sau zăresc imobilul ştiu unde se află. Le Negresco este un hotel emblematic, fiind inclus de guvernul francez pe lista clădirilor istorice. Mai mult, el face parte din organizaţia Leading Hotels of the World, care adună 400 de hoteluri din 80 de ţări, e vorba de facilităţi de cazare care au acel „je ne sais quoi“, dacă e să rămânem în sfera limbii franceze.
Le Negresco este asociat, cu siguranţă, cu eleganţa tipică în Hexagon, dar originea sa, istoria şi chiar numele fac trimitere, deşi discret, la numele românesc Negrescu, mai exact la Henri Alexandru Negrescu. Acesta a fondat hotelul Le Negresco, care la acea vreme era unul dintre cele mai luxoase de pe Coastă. Iar astăzi, mai bine de un secol mai târziu, el îşi păstrează în continuare această titulatură.
Henri Negrescu, fiul unui hangiu, s-a născut în 1868 în Bucureşti, iar în tinereţe pleacă la Paris, acolo unde a început să lucreze în diverse restaurante şi baruri. Ulterior, el se stabileşte la Nisa, unde ajunge să inaugureze unul dintre cele mai luxoase hoteluri ale vremii, al cărui prag a fost călcat de la regi şi regine până la cei mai bogaţi oameni ai lumii.
În 1913, când hotelul şi-a deschis porţile pentru oaspeţi, Henri Negrescu avea 45 de ani şi o reţea de contacte suficient de stufoasă pentru a putea face business pe Riviera Franceză, departe de casă. Plecat din România, el a început să lucreze ca ucenic şi a ajuns majordom în cele mai exclusiviste reşedinţe din Monte Carlo. A fost totodată directorul cazinoului municipal din Nisa. Perindându-se prin cele mai înalte cercuri ale societăţii de atunci, Henri Negrescu, prin carisma sa, a câştigat simpatia unor oameni înstăriţi, care i-au finanţat construirea hotelului, care ulterior a ajuns să îi poarte numele.
André Darracq, un important om de afaceri din industria producătoare de motoare de la acea vreme, a finanţat proiectul, scrie Vanity Fair, iar Édouard-Jean Niermans a fost ales ca arhitect, el fiind cunoscut pentru restaurarea celor mai prestigioase instituţii franceze.
„Ca o surpriză fericită, care este constant reînnoită, de peste un secol, Le Negresco scrie zilnic legenda Nisei şi a Rivierei Franceze. Povestea a început în 1913. Pe 8 ianuarie, Le Negresco şi-a deschis porţile. Hotelul a atras imediat atenţia jet set-ului internaţional (un grup de oameni bogaţi care călătoresc şi participă la diverse evenimente exclusiviste – n. red.). Numeroşi artişti, politicieni şi regalităţi au semnat în cartea de oaspeţi“, se arată pe site-ul hotelului.
Cu toate că pereţii imobilului au fost gândiţi şi construiţi pentru a găzdui în sânul lor doar luxul şi cele mai înstărite figuri ale acelor vremuri, Le Negresco a fost martor, dar şi actor în Primul Război Mondial, la doar un an şi jumătate de la inaugurarea sa.
Hotelul a fost rechiziţionat, scrie Vanity Fair, şi transformat în spital militar. După alţi patru ani în care clădirea şi-a trăit, probabil, cea mai neagră perioadă din istoria sa, a început o nouă etapă, nu lipsită însă de provocări şi ea. Înstăriţii lumii nu mai alegeau Nisa, ci mergeau la Cannes, Le Negresco pierzându-şi astfel din notorietate. Henri Negresco (pentru că şi el şi-a schimbat numele din Negrescu) nu a mai reuşit să atragă iarăşi celebrităţile, oamenii de afaceri şi regalităţile lumii în hotelul care îi poartă numele. Iar în 1920 moare falit. Cortina cade peste hotelierul care a apucat să se bucure de gloria sa doar un sezon estival. Visul unei veri eterne s-a spulberat rapid.
Din cauza problemelor financiare ale fondatorului său, hotelul este vândut de creditori către o companie din Belgia care ulterior îl cedează mai departe unui alt proprietar.
Din 1957, povestea Le Negresco a fost dusă mai departe de Jeanne Augier, iar asta până în 2019, când aceasta a încetat din viaţă. Omul de afaceri Jean-Baptiste Mesnage a cumpărat hotelul în 1957 pentru soţia sa, însă fiica lor Jeanne Augier preia conducerea operaţiunilor şi, sub coordonarea ei, Le Negresco trece printr-un amplu proces de renovare. „Ea a început astfel să strângă o amplă colecţie de opere de artă şi de piese de mobilier valoroase, care fac astăzi parte din patrimoniul hotelului“, spun reprezentanţii acestei adevărate „instituţii“ în lumea facilităţilor de cazare.
Le Negresco dispune de 6.000 de opere de artă, cu care este decorat hotelul de cinci stele. Mai mult, fiecare dintre cele 102 camere şi 26 de apartamente sunt mobilate cu piese inspirate din istoria artei franceze.
„Să stai la Le Negresco este ca şi cum ai sări într-un amestec vesel de epoci şi stiluri. Artişti contemporani, capodopere, sculpturi monumentale, Le Negresco îşi datorează identitatea importantei sale colecţii de lucrări de artă şi piese de mobilier de epocă, cu peste 6.000 de referinţe, de la saloanele dedicate lui Ludovic al XVI-lea sau Napoleon al III-lea până la camerele veneţiene sau la artă stradală (street art – trad.)“, adaugă reprezentanţii hotelului.
Dar imobilul nu este încântător doar la interior. Majoritatea camerelor au vedere la mare sau către grădinile Muzeului Massena, ambele privelişti menite să cucerească privirile oaspeţilor.
„Cu peste 100 de ani de istorie, celebrităţi, actori, artişti şi şefi de stat au venit şi vin în continuare la Le Negresco, un simbol al esenţei conceptului Art de vivre à la française.“
Salvador Dali, Prinţesa Grace de Monaco, membrii formaţiei Beatles, Louis Armstrong şi Elton John sunt doar câţiva dintre oaspeţii notabili.
Nici în zilele noastre nu este neobişnuit să întâlneşti o celebritate care se bucură de vacanţă (sau de viaţă) pe terasa de la 37 Promenade des Anglais, spun reprezentanţii hotelului.
Ce îi atrage pe toţi? Designul, amplasarea, serviciile, dar, cu siguranţă, şi istoria locului. Plus notorietatea.
„Datorită decorului său opulent şi variat, Le Negresco este şi o destinaţie ideală pentru regizori şi oameni din lumea filmului, având deja peste 30 de pelicule în portofoliu“, spun reprezentanţii hotelului.
Dacă ajungi în Nisa, este aproape imposibil să nu auzi sau să nu treci pe lângă celebrul hotel Le Negresco. De fapt, e puţin probabil să nu fi auzit deja de el.
Cupola semeaţă - pe care stă sigla ce luminează în tonuri de alb-gălbui (sau poate auriu) numele Le Negresco - tronează deasupra falezei din oraş, ca un simbol. Pe drumul ce şerpuieşte agale pe lângă imobilul istoric, turiştii sau localnicii se plimbă serile pentru a se putea bucura de briza blândă ce le inundă nările cu miros de sare şi mare.
Iar când ajungi în dreptul lui, invariabil, te opreşti. Pentru că Le Negresco nu e doar un hotel, ci este o destinaţie în sine.