Arts & Design

Reconversie profesională pe timp de izolare: Cum devii "grădinar de apartament" şi care sunt cele mai bune plante de adus în bucătărie sau în dormitor?

23 apr 2020 605 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Studiile arată că oamenii care îşi petrec timpul în spaţii populate de plante au un nivel de cortizol mai redus, adică sunt mai puţin stresaţi, şi un nivel mai ridicat de dopamină, adică sunt mai relaxaţi. Prin urmare, muncesc mai bine, râd mai cu poftă şi dorm mai liniştiţi. Cum peste 90% din timpul nostru se consumă la interior, şi acum chiar şi mai mult, ecuaţia este destul de simplă: cu cât ai mai multe plante în casă, cu atât îţi este mai bine.

„Oamenii îşi petrec 97% din timp în spaţii închise. Acest lucru ne face, involuntar, să ne deconectăm de natură, afectând negativ sănătatea fizică şi psihică. Plantele de interior pot suplini parţial nevoia oamenilor de a petrece timp cu natura“, spune Mihaela Budescu, fondatoarea comunităţii online Schimb de Plante, care în prezent are circa 1.500 de membri.

Aceştia au început să se strângă în noiembrie 2018, atunci când a avut loc primul eveniment.

„Scopul cu care a pornit la drum comunitatea a fost să aducă natura mai aproape de oameni, făcând schimburi de plante şi experienţe legate de ele“, explică Mihaela, care dincolo de lansarea comunităţii Schimb de Plante se mai ocupă de strategie în publicitate şi copywriting.

„Pasiunea pentru plante a fost cultivată de când eram mică de bunica mea de la ţară cu care mergeam pe câmp, apoi de vecina din faţa blocului cu care grădinăream, de mama cu care îngrijeam plantele de acasă.“

Comunitatea acţionează ca un agregator de informaţii, dar şi ca o sursă de inspiraţie pentru cei care abia acum iau primele lecţii despre organizarea unor grădini interioare.

„Studiile asupra integrării naturii în spaţiile în care trăim datează încă de la începutul secolului trecut. Cele mai recente confirmă că plantele, principiile şi relaţiile naturale integrate în designul spaţiilor au efecte benefice asupra noastră, nu numai la nivel estetic, ci chiar psihologic. Acestea induc o stare de bine, la o primă privire inexplicabilă, fondată pe schimbarea bio-chimiei corpului nostru“, spune la rândul său Ana Constan­tinescu, cea care în 2016 a pus bazele Cresc Studio şi care, alături de Mihaela, a contribuit la formarea comunităţii Schimb de Plante.

Cresc Studio este un birou de design şi consultanţă care produce serii mici de obiecte semnătură precum capsule de natură în terrarii închise, obiecte minimaliste ce integrează plante aeriene sau chiar picturi „din plante“ – rame de perete cu substrat de pământ cu compoziţii volumetrice formate dintr-un mix de plante.

„Principiul ordonator al orică­rui design Cresc - fie de obiect, grafic sau amenajare - este punerea în valoare a naturalului prin complementarea sa cu elemente din materiale de calitate, în proporţii mici, rezultând un ansamblu minimal ce are în centru «viul».“

De asemenea, studioul realizează amenajări peisagere interioare, plantele fiind din nou în centrul atenţiei.

„Principiul amenajărilor peisagere interioare sau exterioare este mereu legat de modul în care plantele se găsesc în mediul natural. De exemplu, o jardinieră dintr-un spaţiu de birouri poate arăta ca o adevărată grădină, folosindu-se nu o singură specie rezistentă, repetată, ci un mix de specii compatibile şi complementare.“

Lucrurile au prins rădăcini atât de sănătoase la Cresc, că din 2017 Anei i s-a alăturat Gabriel Corbu, care are o pregătire în horticultură şi un doctorat în biotehnologii cu privire la interculturalizarea plantelor şi utilizarea biopreparatelor.

„Obiectivul său principal este de a crea alimente sănătoase într-un mod durabil folosind şi combinând toate sistemele ecologice: agricultură biointensivă (sistem prin care se obţin randamente maxime prin folosirea unei suprafeţe minime de pământ, protejând însă fertilitatea şi biodiversitatea) şi biodinamică (agricultură alternativă, apropiată agriculturii organice, dar care include şi noţiuni de astrologie, de exemplu, în recoltare sau plantare), permacultură (proiectarea unor culturi astfel încât acestea să se poată autosusţine) etc.“

Poate suna complicat, dar munca celor doi se înscrie într-o logică naturală. Astfel, lucrările Cresc Studio respectă conceptele designului biophilic.

„Designul green sau biophilic reprezintă manifestarea în spaţiul construit a nevoii  individului de conectare cu mediul natural şi se exprimă prin integrarea în spaţiul interior a plantelor şi materialelor naturale, relaţii spaţiale atent studiate între interior şi exterior şi un aport cât mai bun de lumină, fie ea so­lară sau artificială. Ansamblul co­rect construit al acestor conexiuni între om şi mediu dă o stare de bine impalpabilă utilizatorilor.“

Revenind însă la casele noastre, amenajările cu plante nu trebuie să fie complicate, dar anumite reguli sunt.

„Atunci când ne luăm plante, trebuie să ţinem cont de lumina pe care o avem acasă, de umiditate, temperatură, spaţiul disponibil, dar mai ales de timpul pe care vrem să îl acordăm îngrijirii acestora. După ce sunt luate în considerare toate aceste aspecte, trebuie doar să găsim plantele care ne plac“, spune Mihaela, de la Schimb de Plante. Ea recomandă orice specie de Philodendron - o plantă atârnătoare, cu creştere rapidă, Monstera, Peace Lily, Hoya, ZZ şi Spider Plant, toate adepte ale locurilor semi-umbroase, ce nu au nevoie de atenţie şi apă, decât o dată pe săptămână. 

Ana Constantinescu este de părere că decorarea cu viu poate fi făcută cu piese mari, impunătoare, de exemplu un Ficus lyrata înalt, o Yucca elephantipes sau un palmier Dypsis lutescens, în zona de living, o plantă înaltă putând fi complementară amenajării interioare sau chiar elementul în jurul căruia aceasta se conturează.

„Plante de dimensiuni medii pot umple spaţiile libere adiacente mobilierului sau poliţe din bibliotecă. Pentru acestea, recomandăm specii sub-tropicale, care amplasate în interiorul casei rezistă bine distanţei faţă de geam şi de lumina directă.“

Fondatoarea Cresc explică faptul că pervazul poate fi locul suculentelor şi cactiaceelor, iar în cazul bucătăriei, spaţiul poate fi populat mai ales cu specii aromatice folosite la gătit, care nu doar că vor da un gust mai bun mâncării, dar vor încânta cu mirosul lor.

„Somnul este mai liniştitor dacă în camera unde dormim avem plante ce purifică aerul: ferigi, crinul păcii, iedera. Exista nenumărate studii, cel mai popular fiind al celor de la NASA, vizavi de capacitatea acestor plante de a absorbi elementele volatile toxice din aerul mediilor umane.“

Într-adevăr, pentru un efect 100% purificant am avea nevoie de o pădure în camerele noastre, dar adăugarea a cel puţin 3-4 plante de dimensiuni medii pe metru pătrat este considerată a fi un minim pentru efectele fizice şi psihologice benefice.

Astfel, cu tot mai mulţi adepţi ai verdelui la interior, nu e de mirare că atât Mihaela Budescu de la Schimb de Plante, cât şi Ana Constantinescu de la Cresc Studio au planuri de extindere, atât prin dezvoltarea comunităţilor, cât şi prin amenajări tot mai creative. Iar această creştere va fi organică, bineînţeles.