Arts & Design

Prezenţe neobişnuite în natură: Cum arată unele dintre cele mai îndrăzneţe pensiuni construite în România?

24 ian 2016 6082 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Nu sunt foarte numeroase şi nu au vrut să răscolească cu nimic mediul în care au crescut din moment ce acesta a fost chiar prima sursă de inspiraţie. Dar cu toate acestea, în ultimii ani, unele dintre cele mai frumoase locuri din România au devenit scena unor experimente arhitecturale surprinzătoare prin unghiurile sau materialele folosite. Frumuseţea acestui demers de a ieşi din tipar este faptul că pe cât de neobişnuite sunt aceste prezenţe, pe atât de bine s-au acomodat în spaţiul care le-a devenit gazdă.

„Se vorbeşte mult despre rolul anturajului în educaţiei unui individ, dar nu se ţine cont că arhitectura e unul dintre cei mai importanţi vectori din educaţia unei persoane“, spune Bogdan Babici, unul dintre arhitecţii care au stat în spatele proiectului Atra, o casă de oaspeţi de pe Valea Doftanei, judeţul Prahova, începută în anul 2009 şi finalizată în 2011 în urma unei investiţii de circa un milion de euro.

Deşi te-ai aştepta la linii unduitoare inspirate de curgerea râului din zonă sau de coroana rotunjită a pădurii, Atra Doftana este mai degrabă o creaţie cubistă, cu unghiuri ascuţite, în tonuri neutre, sparte din loc în loc de accente roşii. Cu toate acestea, copilul rebel a fost asimilat de mediul său prin faptul că a transpus în arhitectură curăţenia locului gazdă, a aerului proaspăt, a mediului lipsit de în­căr­cături inutile.

„Am lucrat cu firma de arhitectură TECON, iar arhitecţii care au realizat proiectul sunt Bogdan Babici, Alexandru Maftei, Bogdan Brandiburg. Proiectele dese­nate de Bogdan Babici tind să se muleze pe locul în care sunt ridicate, fără a ieşi cu nimic în evidenţă la o primă vedere. În exterior, arhitectura trebuie să fie compatibilă cu mediul, în interior proprietarul este cel care decide limitele. Evident, principala provocare a proiectului a fost locaţia, însă expertiza arhitectului, imaginaţia sa şi colaborarea eficientă dintre acesta şi asociaţii Atra au dus la realizarea acestei construcţii pe cât de neobişnuită, pe atât de confortabilă“, spun reprezentanţii Atra Doftana.

Însă nu doar liniile drepte care şi-au găsit adăpostul în peisajul unduitor sunt o surpriză. Meniul gândit la Atra Doftana rezervă la rândul său porţia sa de uimire.

„Mereu am crezut că mâncarea trebuie să fie personalizată pentru fiecare gust. De aceea, preparatele noastre nu au nume, ci sunt prezentate asemenea unei înşiruiri de ingrediente, provocând fiecare oaspete în parte să îşi folosească imaginaţia. Ne dorim o experienţă completă în restaurantul de la Atra Doftana, iar primul pas în atingerea acestui lucru este stimularea imaginaţiei gastronomice“, spune chef Alex Petricean, fost participant la Master Chef, care a fost cooptat în echipa Atra Doftana în vara acestui an.

Alex Petricean dă un exemplu cât se poate de concret, şi anume, reinventarea deja banalului păstrăv într-un fel de mâncare ieşit din tipare, astfel încât să acompanieze numai bine îndrăzneala generală a arhitecturii de la Atra Doftana.

„Am ales să gătesc produsul tradiţional al zonei, păstrăvul, reinterpretând bine cunoscutul peşte meuniere. I-am adăugat acestuia onctuozitatea unei paste de foie gras cu măsline, alături de ţelină, broccoli, capere, lămâie şi ceapă roşie“, spune Alex Petricean.

Şi pentru că tot a amintit de peşte, nu doar zonele de munte au fost „vizitate“ de prezenţe ceva mai neobişnuite din punct de vedere arhitectural.

Delta Dunării nu a fost ocolită nici ea de proiecte cu linii pure care se inspiră chiar din lipsa de aglo­meraţie a locului.

Pe braţul Sulina, în localitatea Crişan, timp de doi ani de zile s-a lucrat la un resort, Delta Boutique, care păstrează stuful specific zonei, albastrul puternic care caracterizează casele lipoveneşti, dar transpune totul într-o construcţie cu unghiuri curate, drepte.

Practic, şi acest proiect păstrează nealterată identitatea locului prin faptul că renunţă la artificii inutile în favoarea simplităţii liniilor.

„Am început Delta Boutique din pasiune pentru locurile din Deltă, pentru pescuit, dar nu în ultimul rând, pentru că este o zonă încă puţin cunoscută. Construcţia a durat doi ani, dar avizele, actele, autorizaţiile au durat cinci ani de zile“, spun reprezentanţii Delta Boutique.

Potrivit acestora, investiţia în proiect s-a ridicat la 2 milioane de euro. Dacă de imaginea de exterior s-au ocupat cei de la OOPY Arhitectura, interiorul Delta Boutique poartă semnătura Studio3Plus.

„Cel mai dificil aspect în realizarea construcţiei a fost transportul materialelor pe apă“, menţionează reprezentanţii Delta Boutique. Printre activităţile care pot fi făcute în zonă se numără vizite către pădurea Letea sau către Mila 23, dar în extrasezon cele mai bune activităţi implică borşuri copioase, saramuri indecente de peşte, mujdei zdravăn şi plăcinte înfoiate. Aici nu mai este loc pentru moderaţie. 

Pe afară locuri ca acestea nu sunt zgomotoase, respectă mediul care le ocroteşte, dar la interior nimeni nu spune că ele nu pot pulsa de energia regăsită a oaspeţilor veniţi în vizită.