Arts & Design

În ce s-a transformat casa după aproape doi ani de stat în casă şi ce poţi să faci pentru a fi fericit într-un spaţiu complet transformat de pandemie?

29 nov 2021 187 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Mai sunt câteva luni şi se împlinesc aproape doi ani de stat în casă. Nu-şi dorea nimeni o astfel de aniversare, dar sunt doi ani care au avut un rol transformaţional fără precedent la nivelul spaţiilor de locuit. La ora bilanţului, După Afaceri Premium încearcă să vadă cum de fapt statul în casă ne-a adus pe toţi ACASĂ.

„Acum ştim că spaţiul ideal de locuit este mai verde, mai amplu, mai confortabil, este locul unde putem să-i chemăm pe oamenii de care suntem apropiaţi şi cel care ne face să ne simţim bine. O casă fericită este un spaţiu de sănătate mintală, pentru toţi, aşa că trebuie să ne reinventăm un pic şi să-i ajutăm pe oameni să construiască aceste spaţii în care să se simtă bine“, spune Marcus Engman, chief creative officer în cadrul grupului Ingka, cel care deţine IKEA, retailerul mondial de mobilă şi decoraţiuni interioare.

Declaraţia a fost făcută la jumătatea lunii octombrie, odată cu lansarea celei de-a opta ediţii a raportului IKEA Life at Home, una dintre cele mai ample platforme de informaţii la nivel mondial despre felul în care aleg oamenii să trăiască. Pentru realizarea acestei ediţii a raportului, cu totul specială, au răspuns la întrebările IKEA circa 34.000 de oameni din toată lumea, temele fiind legate de ce au însemnat ultimele 12 luni acasă.

Circa 27% dintre repondenţi au declarat că sănătatea lor mintală a fost afectată de această perioadă, casele fiind mai legate ca niciodată de starea de bine a individului. Cei mai mulţi însă au trecut la acţiune în contextul în care casa a trebuit să devină şi muzeu, şi sală de fitness, şcoală, birou, spaţiu de recreere şi meditaţie, cabinet de psiholog, restaurant, sală de cinema şi multe, imens de multe altele.

„Circa 93% dintre oamenii de la nivel mondial spun că este important ca sentimentul de confort să fie predominant acasă. Anul acesta am văzut o schimbare majoră legată de modul în care oamenii îşi gândesc casele şi îşi folosesc spaţiul. În trecut, erau lucruri pe care oamenii le făceau doar în afara celor patru pereţi de acasă, acum viaţa este mult mai fluidă, iar spaţiile noastre se schimbă pentru a reflecta acest lucru“, arată studiul IKEA. Controlul asupra spaţiului a devenit extrem de important. Mai departe, 36% dintre oameni spun că nevoia de a deţine un balcon sau o grădină privată a crescut în ultimele 12 luni. Jumătate din cei care au decis să-şi schimbe interioarele pentru a le face potrivite noilor condiţii de viaţă se simt mai bine acum din punct de vedere psihic. O treime din oameni admit însă că au nevoie de mai mult spaţiu.

„Ca să fii fericit acasă, chiar şi când lucrezi, trebuie să-ţi placă mediul. Oamenii se uită acum la case mai mari, cu cel puţin o cameră în plus, care, estimăm noi, este destinată zonei de birou“, a spus Cosmin Samoilă, CFO la One United Properties, unul dintre cei mai puternici dezvoltatori imobiliari din România, la ediţia din acest an a Galei După Afaceri Premium.

Dar nu doar biroul s-a mutat acasă. Mulţi au ales să-şi organizeze şi spaţii de introspecţie, contemplare, linişte în propria locuinţă.

„Există un lux mintal pe care îl aduce un spaţiu dedicat nemiş­cării. Acolo unde înainte erau capele private, azi sunt pavilioane de meditaţie, de yoga, temple dedicate tăcerii şi ceremoniilor. Această apropiere de arhitectura sacră nu este despre religie, ci despre practica spirituală individuală“, scrie How To Spend It, suplimentul de lifestyle al Financial Times, într-un material dedicat sanctuarelor spirituale private. Astfel de locuri care permit reconectarea cu sinele au devenit în ultimul an mai populare în arhitectura spaţiilor de locuit decât sălile de cinema private sau pivniţele pentru vinurile scumpe, un must-have pentru starea de bine de la interior.

„Pe măsură ce pandemia a avansat, oamenii au trecut de etapa de pură supravieţuire, întrebându-se cum pot să îşi transforme casele din buncăre în sanctuare. Casele noastre nu mai sunt doar adăposturi în faţa unei pandemii nemiloase, ci a trebuit să se transforme în galerii, restaurante sau spa-uri“, continuă jurnaliştii de la Financial Times. 

Cei suficient de norocoşi să aibă grădini şi-au transformat aceste spaţii în oaze, cei care nu au avut acest lux au adus natura la interior prin fel şi fel de artificii. Designul inspirat din natură, apetitul pentru materialele brute, nefinisate, achiziţiile de piese rezistente, sustenabile, multifuncţionale, realizate local, au fost doar câteva dintre megatendinţele ultimelor 12 luni.

Dar dincolo de zona estetică, ultimele 12 luni au mai adus ceva la interior, obsesia pentru curăţenie şi pentru spaţii foarte uşor de întreţinut.

„În ultimul an, am văzut o creştere a numărului de oameni care vor să creeze case mai simple, spaţii mai organizate în propriile locuinţe. Atunci când vorbesc de casa ideală, 27% dintre repondenţi zic că un imobil uşor de curăţat este un atribut mult mai important decât era în urmă cu 12 luni. Mulţi asociază curăţenia şi spaţiile libere cu un sentiment de calm. Spaţiile libere, organizate echivalează cu deţinerea controlului, lucru care este foarte important pentru sănătatea noastră mintală“, se mai arată în studiul IKEA.

Ca o coincidenţă, această nevoie accentuată de spaţii curate, libere a produs o veritabilă revoluţie în design şi în 1918, an marcat de izbucnirea gripei spaniole, una dintre cele mai crunte crize sanitare la nivel mondial. După acel moment, a fost introdusă faianţa în băi, de exemplu, pentru ca spaţiul să fie mult mai uşor de curăţat, şi tot atunci au fost lansate dulapurile încorporate în ziduri, astfel încât să fie pe cât posibil evitat contactul cu hainele şi astfel eliminate dressingurile care strângeau praf. Covoarele sau draperiile au fost eliminate din băi pentru a scădea numărul microbilor, scrie The Washington Post.

La mai bine de 100 de ani distanţă, criza sanitară din ultimii doi ani a redefinit din nou spaţiul de locuit, făcându-l mai natural ca niciodată.

„Odată cu venirea toamnei şi cu paleta sa cromatică de tonuri pământii şi de culori arse, este timpul să ne reconectăm cu spaţiile interioare calme şi confortabile“, spun experţii de la Bolia, companie de design cu o puternică prezenţă în Danemarca, Suedia, Norvegia, Germania sau Belgia.

Aşa că trageţi din nou aer rece în piept şi reveniţi acasă, una dintre puţinele constante din ultimii ani, perfect adaptată însă noilor noastre nevoi de vieţuire.

„Casa va rămâne un spaţiu statornic în vieţile noastre. Un loc în care să fim calmi şi concentraţi pe noi înşine, indiferent de ceea ce se întâmplă afară. Iar acest lucru se vede în ce a devenit cu adevărat important pentru oameni în legătură cu casele lor în ultimele 12 luni. Casa ideală este un loc pentru relaxare, un spaţiu pentru natură şi pentru toate lucrurile pe care iubeşti să le faci“, conchid reprezentanţii IKEA.