Arts & Design

Cum s-au transformat accesoriile din personaje secundare în vedetele designului interior. Galerie Foto

04 iul 2016 2664 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Decoraţiunile interioare au avut de suferit în contextul în care spaţiul de locuit a simţit deodată nevoia de curăţare de orice zgomot. Cuminţi, în colţurile lor, au aşteptat vremurile mai bune, s-au adaptat, iar timpul lor a sosit din nou.

„Rolul accesori­ilor este definit în primul rând de funcţiunile spaţiului (living, dining, dormitor). Treaba lor este să asigure acel confort de natură funcţională, estetică şi emoţională“, spune Carolin Ivănescu, directorul de marketing al Mobexpert şi designerul-şef al companiei.

Astfel, rolul pe care îl au decoraţiunile interioare se schimbă în funcţie de scenariu, adică de modul în care este amenajată locuinţa respectivă.

„În funcţie de stilul în care este amenajat un spaţiu, accesoriile pot juca diferite roluri, de la funcţionalitate la cromatică, la echilibru compoziţional, până la utilizarea maximă a spaţiului pentru un stil eclectic sau ca centru de interes într-un spaţiu minimalist (de exemplu un lampadar de mari dimensiuni, un tablou impozant pe peretele unde este aşezată canapeaua, un covor cu un pattern impunător)“, explică Ivănescu.

Unii designeri sunt de părere că însăşi amenajarea unei case porneşte de la „umilele“ accesorii, categorie în care se înscriu de exemplu şi corpurile de iluminat.

„Lumina este esenţială într-o casă. Este acel musafir nelipsit, cu prezenţă de multe ori neremarcată, dar esenţială. Lumina umple o cameră, creează atmosferă. Astfel că prima alegere într-o amenajare de la zero ar fi corpurile de iluminat“, spune Diana Şucu, proprietara magazinului de mobilă de lux Ethan Allen.

Dacă lumina umple de atmosferă o cameră, covorul este un veritabil liant pentru că el stabileşte relaţii între toate elementele.

„Husele pernelor deco sunt cele mai la îndemână atunci când ne dorim să aducem un aer proaspăt în decor. La noi în showroom, încurajăm eclectismul şi ne convingem clienţii să comande perne customizate, în stofele cărora identifică mai multe culori ale decorului. Sunt ca o fundă estetică ce uneşte piese de mobilier pe care altfel nu le-ar vedea potrivindu-se. Ar mai fi de amintit şi trucurile deco­raţiunilor. Spaţiile mici cer suprafeţe de oglindă, de la oglinda de padoseală, mare, la veiozele cu finisaj mercurizat, reflectorizant. Într-un final, aş conchide că nici cea mai reuşită amenajare, cu piese de mobilier valoroase, nu se poate mândri că nu are nevoie de accesorii. Fără ele, casele par goale, neterminate, depersonalizate“, completează reprezentanta Ethan Allen.

Aceeaşi idee este împărtăşită şi de Diana Chivu, e-Commerce manager în cadrul magazinului de mobilă şi decoraţiuni interioare KARE.

„Soţul meu spune că o amenajare fără accesorii este asociată cu o pereche de pantaloni fără curea. Dacă la sfârşitul anilor ’90 accesoriile erau suveniruri colecţionate din călătorii, acum publicul s-a dezvoltat către o abordare mai profundă, iar decorarea a devenit modul prin care interiorul ne vorbeşte despre noi, fără însă a ţipa“, spune Diana Chivu.

Pe lângă faptul că uşile caselor se deschid din nou pentru decoraţiunile interioare, natura intră şi ea cu forţe proaspete pe ferestre. Lemnul brut, metalul, sticla, ghivece cu plante, toate îşi unesc forţele pentru a aduce viaţa în casele celor grăbiţi.

„Chemarea naturii în case. Multă vegetaţie permanentă inclusă în decor, ghivece cu diverse flori am văzut la târg (Târgul de mobilă de la Milano - n. red.). A revenit marmura, supra­feţele care amintesc de sideful natural fac din nou spectacol acasă. Panourile şi obiectele decorative maxi fixate de perete iau locul tablourilor“, împărtăşeşte Diana Şucu câteva dintre tendinţele pe care le-a remarcat la ultima ediţie a târgului de mobilă de la Milano, evenimentul reper al industriei.

Carolin Ivănescu militează pentru tapetul sau pernele decorative cu pattern vegetal şi floral de mari dimensiuni, pereţi în culori patinate, cu suprafeţe de beton aparent, accente de mozaic (pardoseală) combinat cu parchet, accesorii boho chic în spaţii minimaliste, electrocasnice din oţel negru, oglinzi cu un design diferit faţă de mobilierul pentru baie.

 Iar „invazia“ animată nu se opreşte aici.

„Avem cea mai mare colecţie de animale personificate, metamorfozate, înaripate, metalizate şi colorate. Printre produsele best-seller avem mai­­muţa gangster, porcu­şorul punk, şopârla glam, broscuţa vră­jită, vulpea de cristal, calul în mărime naturală sau buldog-ul su­părat. Anul acesta, statementul brandului este Toto, câinele de 2 metri din fibră de sticla cu finisaj negru sau silver. Un companion de bază pe care l-am avut la târgurile internaţionale“, spune Diana Chivu.

Toate elemenetele duc la acea bucurie de a trăi, sentiment care este destul de greu de exprimat doar prin unghiuri ascuţite şi suprafeţe austere.

„Noile piese de mobilier rămân în sfera premium, dar, de data aceasta, designerii au plusat la capitolul creativitate şi îndrăzneală, exact în ideea motto-ului franţuzesc «joie de vivre»“, spun la rândul lor reprezentanţii Roche Bobois, unul dintre cei mai mari jucători la nivel global din domeniul mobilierului de lux.

De multe ori, această exuberanţă se exprimă şi prin juxtapuneri neaşteptate, prin combinaţii care ar putea ridica sprâncene la o primă obser­vaţie, dar care devin plăcute cu timpul. Ca un vin aspru pe care ajungi să-l iubeşti la un moment dat. „Pulsul vieţii, cromatica tonică şi combinaţiile neaş­teptate se regăsesc în colecţia Miami Lounge. O descriere sinceră a designerilor este: „This is where bad taste meets good taste and kitsch and glamour become one - (Aici este locul unde bunul-gust se întâlneşte cu gustul îndoielnic şi unde kitsch-ul şi partea glamour se contopesc - n. red.)“, completează Diana Chivu.

La final, mai crede cineva că decoraţiunile interioare sunt doar nişte lucruri în plus pe care din când în când să le ştergi de praf? Filmele bune nu se fac fără actori secundari, iar de multe ori prestaţiile celor din planul doi sunt mai memorabile decât ale personajelor principale. Aşa că lăsaţi uşa larg deschisă pentru câţiva veritabili agenţi ai schimbării.